Utnytting og misbruk i forhold med psykisk vold

Dagens overskrift er; Utnytting og misbruk i forhold med psykisk vold…. I dag blir det et innlegg om utnytting og misbruk i forhold med psykisk vold, da jeg tenker at dette er vanlig å oppleve, og som mange strever med.

Fler enn meg som sitter tilbake med opplevelsen av utnytting og misbruk i forhold med psykisk vold?  Vel, jeg tenker at vi er mange som har det slik, og at dette kan være en vanlig ettervirkning.. Jeg tenker også at det kan være forskjellig fra person til person med hva utnyttingen og misbruket har bestått av, at det er individuelle forskjeller. 

Så i dag deler jeg med dere hvordan dette var for meg personlig. Kanskje det vil hjelpe deg til forståelse og innsikt med egne erfaringer med dette vonde.

Les også: Symptom på psykisk vold – å bli en “pleaser”

Jeg ble lurt og misbrukt

Jeg ble lurt, utnyttet og misbrukt i forholdet med min eks. Mine følelser og min empati ble misbrukt på det groveste i det destruktive forholdet med han. I tillegg ble jeg lurt av hans stadige utsagn om at han elsket meg. Løgnen hans med dette var et overgrep som ikke kan tilgis.

Selv om det er veldig mange år siden dette skjedde, og jeg føler meg ferdig reparert, så husker jeg godt det som skjedde. Jeg husker at jeg fikk følelser for min eks etter en intens periode med voldsom beiling fra hans side. Det var liksom ikke måte på hvor flott og fantastisk jeg var, og hvor forelsket han var i meg. Og jeg falt for denne mannens sjarmerende førsteinntrykk. Jeg husker også godt at etter at han hadde lyktes med å erobre meg, og jeg hadde blitt hektet, så begynte alt det vonde. Men det begynte gradvis og «i det stille», slik at det var vanskelig å avsløre det.

Les også: Hva er love bombing

Min eks misbrukte mine følelser og min empati med sin løgnaktige, dominerende, manipulative, forvirrende, ustabile og uforutsigbare adferd med stadige skifter, kaos og drama. Og jeg «fløt» med i dette vonde levesettet, fordi jeg hadde følelser for denne mannen og var hjernevasket. Og jeg evnet derfor ikke å se virkeligheten.

Jeg var også oppslukt av alle de evinnelige argumentene og forklaringene hans for hvorfor og hvordan. Og jeg mistet dermed meg selv og mitt eget verdisystem, som er at slem oppførsel ikke tolereres. 

Les også: Å leve med en notorisk løgner

At jeg også var manipulert med hans gjentagende ord om at han elsket meg, og dermed trodde at han hadde kjærlighet for meg, bidro til at jeg så igjennom forakten, nedlatenheten, mobbingen og all herjingen med meg og min familie. Dette resulterte i at jeg ble viklet inn i noe jeg ikke hadde oversikt over, og som jeg ikke evnet å forstå noe av da jeg sto midt i det. Alt det har jeg forstått i ettertid.

Løgnen hans med ordene om at han elsket meg, var den groveste løgnen og manipulasjonen jeg ble servert.

Slik beskriver jeg det i  boken min Vendepunkt (2019):

…..»Jeg følte meg oppslukt av alt som til enhver tid skjedde og av alle forklaringene hans, og opplevde meg etter hvert helt avhengig av han. Jeg ble manipulert av utsagnet «jeg elsker deg», manipulert slik at jeg skulle se forbi nedlatenheten, forakten, trakasseringen, mobbingen og den respektløse adferden jeg ble utsatt for, og bli værende i forholdet. Jeg trodde der og da på han og at han elsket meg, for jeg var naiv og visste ikke noe om manipulasjon. Men jeg forstår i ettertid at jeg ble grovt manipulert med disse ordene»….. 

Jeg ble utnyttet i forhold med psykisk vold

Jeg ble utnyttet på det groveste av min eks, som er fra arbeiderklassen og var unormalt opptatt av fasade og status. Jeg ble kynisk utnyttet slik at han kunne vise fram en bedre fasade enn hans egen familiebakgrunn. Og hvordan kan jeg si dette med sikkerhet? Jo, det er enkelt; Han brukte nemlig selv ordet «borgerskapet» når han omtalte meg og min familie. Og han er den eneste jeg har kjent som har brukt dette ordet. Så han røpet egentlig seg selv på den måten. 

Jeg og min familie ble altså grovt utnyttet av min eks i årene som forholdet varte. Via meg kunne min eks nemlig foreta en klassereise. Utover denne klassereisen, var det helt tydelig at jeg og min familie ikke betød noen verdens ting for han. Det viser alle hans foraktfulle og slemme e-poster i etterkant av det endelige bruddet. Så han var jo ikke særlig smart. Han ga meg nemlig, uten å være klar over det selv, masse skriftlig dokumentasjon på bl.a. dette.

I boken min Vendepunkt (2019), sier jeg følgende om dette temaet:

…..»Etter å ha fått forholdet på avstand, har jeg forstått at jeg kun var en rekvisitt i mannens liv. Jeg har forstått hvorfor han ville være sammen med meg. Jeg har forstått at jeg egentlig ikke betød noe for han, men at jeg med min familiebakgrunn fra borgerskapet var attraktiv for han, fordi han er en mann fra arbeiderklassen som er opptatt av fasade. I relasjonen med meg kunne han foreta en klassereise, men utover klassereisen vårt forhold representerte for han, var det tydelig at jeg og min familie ikke betød noe. 

Denne forståelsen har det tatt tid å komme til, ta innover seg og akseptere. Men da jeg forsto det, og aksepterte det, var det faktisk fint, fordi mange brikker falt på plass hos meg. 

Det å forstå dette, var selvfølgelig også forbundet med en sorg. Men jeg kunne i hvert fall slutte å tenke at jeg var verdiløs, og heller plassere ansvaret utenfor meg»…..

Denne sorgen min over utnyttingen og misbruket er for lengst gått over og reparert. For det er tross alt mange år siden det skjedde. Så det er ikke vondt og vanskelig for meg å reflektere over dette lenger. Jeg ser mer på dette som en ekstremt dyrekjøpt livserfaring jeg gjerne skulle vært foruten. Og at min eks var en stor skuffelse å bli kjent med.

Har du følt deg utnyttet og misbrukt? Og følt deg ensom og alene om dette?