Fotografering som metode og egenterapi

Hei, Ingunn her: Idag får dere et inspirerende gjesteinnlegg om hvordan bruke fotografering som metode og egenterapi ved tankekjør. Dette er virkelig et inspirerende gjesteinnlegg om hvordan bruke fotografering som egenterapi, skrevet av min dyktige gestaltterapeut-kollega Eli Irene Brager. Hun brenner for å bruke fotografering som metode og egenterapi ved negativt tankekjør. Og dette innlegget er virkelig inspirerende. Etter å ha lest innlegget, gikk jeg selv rett ut og fotograferte. Og metoden hennes virker! Så les innlegget under, og bli inspirert du også 🙂

=====================

Fotografering som metode og egenterapi

Går du rundt med kvernende tanker og liten selvtillit, da kan fotografering være muligheten til å komme ut av dette, gjerne i kombinasjon med annen terapi. 

For å si litt om meg først: Jeg er utdannet Gestaltterapeut i godt voksen alder, og driver en liten praksis som heter Brager Gestaltterapi og Foto. Denne driver jeg ved siden av annen fast jobb.

Jeg utdannet meg til Gestaltterapeut fordi jeg i mine familierelasjoner, hadde opplevd ting som gjorde meg nysgjerrig på hva som får mennesker til å reagere og oppføre seg slik de gjør, meg selv inkludert. Jeg hadde erfart noen vanskelige hendelser og tatt noen vanskelige valg. Jeg hadde altså gjort meg noen erfaringer som etter en lengre prosess førte til endring. Jeg vendte rett og slett opp ned på det meste, fra trygt til utrygt til trygt igjen. Disse vendepunktene måtte til for at jeg er der jeg er i dag.   

Med disse vendepunktene, både små og store, følte jeg meg fremdeles flytende. Og da kom tanken om at når jeg hadde overlevd alt dette, så kanskje jeg kunne hjelpe andre som sliter med skam, angst, depresjon og nedstemthet. Derfor tok jeg utdannelsen til å bli Gestaltterapeut ved Norsk Gestaltinstitutt i Oslo. 

Og i dag driver jeg altså egen praksis som Gestaltterapeut, pluss at jeg lager online-kurs i det å bruke foto som egenterapi. 

Slik var fotografering til hjelp for meg i min egenterapi

Du tenker kanskje: «Hvordan kan fotografering være til hjelp for meg?» 

Jeg vil først fortelle deg hvordan fotografering har vært til hjelp for meg.

Ubevisst har jeg brukt fotografering som egenterapi. Jeg tenkte ikke på at det jeg så oppslukt drev med, kanskje i realiteten var egenterapi tidligere, men i løpet av studiet på NGI begynte tanken på dette å formes. 

Jeg har hele livet hatt foto som en oppslukende hobby. Og når jeg ser tilbake nå, kan jeg se at hobbyen også fungerte som egenterapi i tunge tider. Selv om jeg ikke var bevisst på det da. 

Gjennom fotohobbyen har jeg truffet mennesker like oppslukt som meg. Opp igjennom årene har jeg fotografert natur, dyr, reiser, gatefoto, familie, venner og kollegaer.

Det er vanskelig å trekke en grense på hvor kameraet ble brukt som terapi og hvor det bare var en vanlig hobby. I ettertid kan jeg se mønster av at, i vanskelige tider ble det hyppigere brukt, og bildene som ble tatt ble kanskje mer «dypere» enn i de glade tidene. I den verste snuoperasjonen min som gikk over år, lagde jeg også bøker hvor jeg satte sammen dikt og bilder. 

Og jeg har støttet meg på kameraet ved forskjellige typer arrangementer. Det har alltid vært trygt å ha det ved min side. 

Så for meg er sitatet: 

«Med kamera i hånd kjenner jeg ingen frykt» (Alfred Eisenstaedt)

helt og fullt sant. 

Litt teori om hvordan fotografering kan hjelpe deg i din egenterapi

I gestaltterapien snakkes det mye om det eksistensielle og det som skjer akkurat her og nå, også det vi kaller for fenomenologi. Og det er nettopp i dette, at det å fotografere, kan bli et verktøy til å oppleve det som skjer i øyeblikket. 

Bli en aktiv seer med fotografering

Når du går ute i naturen og ser etter fotomotiver, så blir du aktiv, du begynner å se og å lytte. Du blir aktiv bruker av sansene dine. Når du finner noe du vil ta bilde av, f.eks en blomst, så fokuserer du, komponerer, og du blir opptatt av det. Så trykker du på utløseren og tar bildet. Da har du foreviget akkurat DET øyeblikket. 

For å finne motivet og for å fokusere på det, går andre typer tanker nesten automatisk bort. Du klarer rett og slett ikke å se motivene dersom du går rundt med andre tanker i hodet. Derfor er det å fotografere en øvelse i oppmerksomt nærvær, der dine andre tanker blir lagt til side. Det er omtrent det samme du gjør om du mediterer sittende og ser for deg at tankene driver bort mens du fokuserer på pusten. Men i motsetning til meditasjon, er fotografering aktivt. Der får du hjelp av kameraet ditt, det blir et verktøy for å oppleve oppmerksomt nærvær. Altså være tilstede akkurat her og nå. Samtidig er du kanskje ute og får frisk luft og får beveget deg. 

Foto: Eli Irene Brager

En frigjørende pause med fotografering

Å fotografere blir frigjørende for deg fordi du får en pause fra andre ting. Sliter du f.eks. med tankespinn, så kan det å fotografere bli en pause fra all kverninga. Og det trenger du, selv om kverninga er tilbake rett etterpå. 

Jeg ønsker å inspirere andre til å ha nytte av fotografering som egenterapi

Fordi jeg selv har hatt så stor glede av å fotografere, og gjerne vil dele dette med andre, har jeg et gratiskurs gående om å bruke foto som terapi:

 Bruk foto som terapi Med undertittel: Bli tryggere på deg selv ved å bli en bedre fotograf. Nå har jeg over 500 som har tatt dette gratiskurset. Og jeg sender ut mail med både terapi og fototips ukentlig. I tillegg er det en gratis fb-gruppe som alle på gratiskurset kan melde seg inn i. 

Jeg holder på å ferdigstille et onlinekurs som vil fokusere både på foto og på terapi/selvutvikling. Kurset har 6 moduler og flere leksjoner, hvor du vil lære å bli en bedre fotograf samtidig som du vil utvikle deg selv. Målet med kurset er at du gjennom øvelsene og videoene i kurset har lært å bli tryggere på deg selv, fått økt selvtillit, mestringsfølelse og blitt en bedre fotograf.

Kurset vil ha oppstart 4.mars. I tillegg får du tre bonuser, hvor en bonus er et unikt intervju med Ingunn som har denne bloggen. 

I tillegg lå planene klare for å holde kurs for Gestaltterapeuter, men Covid-19 kom i veien for det. Men det skal vi ta igjen. 

Hvor kan du lese mer om meg og hva jeg driver med?

Du finner meg flere steder:

Gestaltterapi: https://livsglede.bragerterapi.no/

Foto: https://www.bragerfoto.no/

https://elibragerphotography.com/

Instagram: https://www.instagram.com/elibrager/

Foto: Eli Irene Brager