Hvordan snakke med en narsissist

Mange spør om hvordan snakke med en narsissist. Jeg tenker derfor at det er mange som strever med kommunikasjon i vanskelige relasjoner, og at man leter etter svar. Og derfor blir det i dag et innlegg om nettopp det, hvordan snakke med en narsissist.

Jeg har lenge tenkt på å skrive et innlegg om kommunikasjon i vanskelige relasjoner. Og for å hjelpe og støtte de som spør om hvordan snakke med en narsissist, har jeg noen tips. Tipsene må ses på som veiledende, og er ikke ment som en absolutt sannhet. Det er mine tips etter å ha gjort noen erfaringer med hva som fungerer, og hva som absolutt ikke fungerer.

Hva er en narsissist?

Men først, noen kortfattete og enkle stikkord om hva en narsissist er:

7 kjennetegn:

 • Uvanlig høyt behov for oppmerksomhet og beundring.
 • Unormal lav terskel for å oppleve seg krenket
 • Sliter bak fasaden med dårlig selvfølelse.
 • Søker makt og status.
 • De kan være sjarmerende utad.
 • De mangler empati.
 • Skylder på andre, istedenfor å ta ansvar for egen adferd som skader andre.
 • Utnytter andre.

Les også: Hva er narsissisme?

Les også: Hvordan takle en narsissist

Hvordan snakke med en narsissist

Husk at du ikke kan forandre andre personer og hvordan de snakker, men du kan forandre deg selv og hvordan DU kommuniserer. Hvis du greier å forandre hvordan DU kommuniserer, vil det mest sannsynlig skje endringer i relasjoner der du strever.

Jeg VET at det er lett å tenke at andre må forandre seg for at kommunikasjonen i relasjonen skal fungere. Det har jeg nemlig selv tenkt tanker om, før jeg gjorde noen endringer i min egen måte å kommunisere på. 

Jeg har forsøkt og testet ut dette med å endre egen kommunikasjons-form i relasjoner der jeg har strevet. Og tro meg, forandring har skjedd når jeg har endret min måte å snakke på. Så det funker 🙂

Mine tips til hvordan snakke med en narsissist

En samtale med en narsissist kan gå to veier; enten blir det full konflikt, eller så har man dialog og konfliktnivået er lavt. Og DU kan påvirke hvilken vei samtalen skal gå. 

Mange som strever, er i et fastlåst mønster med høyt konfliktnivå. For å komme ut av dette fastlåste mønsteret, kan det være lurt å gjøre noen endringer og justeringer. Ta et steg til siden, for så å begynne å tenke nytt. Gjør gjerne en fysisk øvelse med dette når du er alene, ved å reise deg opp av stolen og ta et steg til siden. Du har nå gjort første steg til endring.

Deretter har jeg disse forslagene til hvordan snakke med en narsissist:

 • Unngå å være konfronterende, for det kan virke mot sin hensikt.
 • Unngå å fremstå dominerende og dikterende.
 • Har du behov for å korrigere narsissisten hvis det f.eks fremsettes løgner, gjør det på en ikke-konfronterende måte.
 • Ha blikk-kontakt.
 • Ikke anklag, men ha en vennlig og tydelig dialog.
 • Snakk i JEG-form. “Jeg føler at……” eller “Jeg mener…..” eller “Jeg forstår ikke hva du mener nå, kan du si mere om det…..”
 • La narsissisten snakke uten å avbrytes. Vent med å respondere til den andre er ferdig med å snakke.
 • Snakk rolig og behersket, unngå følelsesmessige reaksjoner.
 • Når du har snakket om noe, sjekk ut om vedkommende forstår det du formidler.
 • Forklar, hvis narsissisten ikke forstår hva du mener.
 • Ha en diplomatisk holdning.
 • Still spørsmål.
 • Lytt aktivt når narsissisten snakker. Med det mener jeg at man kan si mm.. og nikke når narsissisten prater. Det viser at du følger med og lytter.
 • Ikke responder på alt narsissisten sier for å få oppmerksomhet. Sil ut det som er viktigst, og gi respons på det. Alt annet dropper du å gi respons på.

Jeg regner ikke med at alle disse tipsene passer for alle. Finn ut hva som kan være nyttig for deg, og prøv deg fram. 

Lykke til <3

Trenger du noen å snakke med? Her er mitt samtaletilbud.