Hvordan takle en narsissist

Ukens blogginnlegg har tittel: Hvordan takle en narsissist. Og jeg håper innlegget kan være til hjelp og støtte for deg som er på let etter tips med dette. Mange spør nemlig om hjelp til hvordan takle en narsissist i hverdagslivet, så det tyder på at det ikke er uvanlig å streve med denne problemstillingen. 

Jeg mener det viktigste man kan gjøre for å takle en narsissist i hverdagslivet, er å jobbe for å holde konfliktnivået lavt. Greier man å redusere mulighetene for konflikt og opprivende diskusjoner i en slik krevende relasjon, har man gjort en viktig jobb. Jeg har mange klienter som dessverre har gått i «fella», og konfrontert sin narsissistiske partner/ekspartner, og som har resultert i et svært høyt konfliktnivå, ja en full krig. Så det å unngå å konfrontere, kan være en smart strategi for å holde konfliktnivået nede.

Jeg mener det er viktig å forstå, at en person med narsissistiske trekk har et annerledes tankesett enn det som anses som normalt. Og at man derfor må tenke på en litt annen måte for å takle vedkommende. Jeg mener også at det er viktig å forstå, at en narsissist har en unormalt lav terskel for å føle at selvoppfatningen og selvnytelsen blir krenket. Og som igjen kan føre til et vanskelig og krevende samarbeids-klima. De er også unormalt opptatt av å ha makt og kontroll. Jeg mener derfor det er viktig å være vennlig og ha en diplomatisk form i dialogen med en narsissist. Utrolig vanskelig, men veldig viktig.

Les også: Min bok om psykisk vold og reparasjon av ettervirkninger

Hva er en narsissist?

Men først, noen kortfattete og enkle stikkord om hva en klassisk narsissist er:

8 kjennetegn:

  • Uvanlig høyt behov for oppmerksomhet.
  • Unormal lav terskel for å oppleve seg krenket
  • Sliter bak fasaden med dårlig selvfølelse.
  • Søker makt og status.
  • De kan være sjarmerende utad.
  • De mangler empati.
  • Skylder på andre, istedenfor å ta ansvar for egen adferd som skader andre.
  • Utnytter andre.

Les også: Hva er narsissistisk personlighetsforstyrrelse

Jeg har laget en liste med forslag og tips til hvordan takle en narsissist i hverdagslivet.  Listen er kun veiledende, og er ment som støtte og inspirasjon. Gjør justeringer og tilpasninger ut ifra din egen situasjon, og hva som kan passe best for deg,

Tips til hvordan takle en narsissist:

  • Unngå å konfrontere hvis du greier. Konfrontasjoner skaper et høyt konfliktnivå, ja det blir nærmest en krig.
  • Trenger du å konfrontere narsissisten, gjør det på en diplomatisk måte. Det å være aggressiv og konfronterende, kan medføre hevn og motreaksjoner, og dermed gjøre samarbeids-klimaet veldig vanskelig og krevende.
  • Vær vennlig og hyggelig, selv om du innerst inne er rasende. Dette kan øke muligheten for et bra klima i relasjonen. 
  • Ikke bit på all agn som blir lagt ut av narsissisten for å få oppmerksomhet fra deg. Unngå å gå i fella med å respondere på alt som blir sagt bare for å få reaksjoner fra deg, og som starter diskusjoner og krangling. Ikke gå deg vill i dette, men sil ut det som er viktigst å gi svar på, og ikke responder på det andre.
  • Unngå å snakke nedsettende om, eller kritiser, personer narsissisten har som favoritter, for det kan narsissisten oppleve som svært krenkende. Og som igjen kan medføre et dårlig klima i relasjonen.
  • Unngå å fremstå dominerende og dikterende, fordi narsissisten elsker å ha følelsen av makt og kontroll. Terskelen for når de opplever at andre kontrollerer dem, er veldig lav, og som resulterer i at de blir vanskelige og kranglete tilbake.
  • Unngå å uttrykke sterke og negative meninger overfor narsissisten, siden dette kan oppleves som kritikk. Og opplevelsen av kritikk, tåler ikke narsissisten, og som dermed øker konfliktnivået. Hvis du har behov for å utrykke egne meninger; moderer deg, men ikke utslett deg selv.
  • Unngå å komme med negative kommentarer og beskrivelser om narsissisten, for da blir selvoppfatningen og selvnytelsen hos narsissisten krenket, og det øker konfliktnivået. Hold tilbake, og vær istedenfor taus.
  • Hvis man har en forelder med narsissistiske trekk, så er det viktig at når narsissisten ber om hjelp til noe, så gjør det de ber om. Unngå for all del å mene noe som helst om det som de ber om. Gjør du det, øker konfliktnivået umiddelbart, og narsissisten går i vranglås. Hvis det er vanskelig å gjøre det de ber om, kom med andre forslag som du tror de vil respondere positivt på. Vær evt. i forkant, og kom med relevante forslag., så narsissisten føler at man hjelper. Dette kan bidra til at narsissisten føler seg verdifull, og som kan minske konfliktnivået.
  • Unngå følelsesmessige utbrudd, da det kan bli brukt mot deg.
  • Grensesetting og markering med at «nok er nok» overfor narsissisten, kan være utfordrende. Dette fordi narsissisten ikke forstår din grensesetting, men kan istedenfor oppleve slikt som konflikt. Og som vanskeliggjør videre samarbeid. Men grensesetting er likevel nødvendig i møte med en grenseoverskridende narsissist. Så man må jobbe for å sette grenser på en måte som narsissisten kan tåle.
  • Skal det gjøres økonomiske avtaler med en narsissist, vær på vakt. Kvalitetssikre gjerne med en utenforstående før du undertegner. Dette for å unngå at du har blitt manipulert, lurt og løyet for.

Les også: Covert narsissist – den skjulte narsissisten

Les også: Hvordan vinne over en narsissist

Verified by MonsterInsights