Å leve med en notorisk løgner

Å leve med en notorisk løgner, er dramatisk. Å leve med en partner som er en notorisk løgner, er også traumatisk. Et levesett med en notorisk løgner kan gi mange ettervirkninger og sen-reaksjoner, fordi den viktige tilliten som skal være i et hjem, og i et forhold, ikke er tilstede. Fundamentet med tillit er fraværende når man er i en relasjon med en notorisk løgner. Og det er dramatisk.

Jeg var i mange år sammen med en notorisk løgner, og vet dermed veldig mye om hvor traumatisk det er å være i et slikt levesett. Jeg hadde aldri tidligere vært i en kjæresterelasjon med en notorisk løgner, så dette var jeg ukjent med da jeg gikk inn i dette forholdet. Men det jeg raskt registrerte, var at dette forholdet skilte seg veldig ut fra de tidligere forholdene jeg hadde hatt. Noe som var en viktig pekepinn på at mye ikke var som det skulle. Jeg husker at jeg flere ganger sa til min eks når vi hadde diskusjoner og krangler, at jeg opplevde at forholdet vårt ikke hadde noe fundament. At jeg hadde rett med dette, har vist seg med all tydelighet i ettertid. 

Løgnene var der som et bakteppe

De stadige løgnene til min eks var der som et bakteppe og som en del av relasjonen vår. Og det gjorde meg utrygg, forvirret og mistenksom. Altså helt annerledes enn jeg er til vanlig. Jeg forandret meg veldig i denne relasjonen, og kjente etterhvert ikke igjen meg selv. At jeg forandret meg til en annen enn jeg er til vanlig, forsto jeg ikke hvorfor skjedde da jeg var i det. Det har jeg forstått senere.

Jeg følte meg aldri trygg i dette forholdet. Istedenfor å føle trygghet, fikk jeg en slags udefinerbar følelse av mistillit og at jeg ikke stolte på han. Og som jeg der og da ikke greide å forstå hvorfor var der, eller hvorfor det var slik. Alt dette har jeg forstått i ettertid, etter at jeg kom meg ut og vekk. Når jeg konfronterte min eks med hans løgner, ble jeg alltid avvist, som om det jeg sa var uten betydning. Den konstante avvisningen, og manglende vilje til å innrømme løgner, var tydlige tegn på noe veldig dysfunksjonelt.

Les også: Et dysfunksjonelt forhold

Det var store løgner, og det var de andre, nesten skjulte, løgnene som var vanskelig å oppdage, for eksempel hans løgn til meg om egen dårlig økonomi i starten av forholdet. Han hadde overhodet ikke dårlig økonomi, men løy til meg om dette, og skjulte med vilje virkeligheten. Han lånte til og med en stor sum penger av meg ved en anledning, for at jeg skulle bli overbevist. Manipulasjonen med dette var tydelig.

Les også: Mitt liv med en manipulator

Det var ett familiemedlem i hans familie som avslørte denne løgnen for meg, da vedkommende med forskrekkelse i stemmen korrigerte min eks kraftig da han snakket om hvor dyrt noe var, og at han ikke hadde råd til det. Da nevnte familiemedlem utrykte klart og tydelig; “Men det har du da råd til,……..“, falt brikkene mine på plass og jeg forsto denne løgnen og manipulasjonen.

Les også: Økonomisk makt og kontroll i forhold

Den største løgnen fra en notorisk løgner

Den største løgnen jeg imidlertid ble servert, var hans stadige utsagn om at han elsket meg. Dette utsagnet lurte meg til å tro at jeg var i en kjærlig relasjon med noen som elsket meg og ville mitt beste. Jeg ble lurt til å tro at han elsket meg. Utsagnet bidro også til at jeg så forbi mobbingen, trakkaseringen og ydmykelsene jeg stadig ble utsatt for, og at jeg ble værende i forholdet. Jeg var naiv og blåøyd, for jeg hadde aldri tidligere vært i en kjæreste-relasjon med en notorisk løgner. Jeg forsto ikke at bak masken av veltalenhet og sjarm, så skjulte det seg en notorisk løgner.

I boken min Vendepunkt, sier jeg dette om denne store løgnen:

….”Jeg ble manipulert av utsagnet «jeg elsker deg», manipulert slik at jeg skulle se forbi nedlatenheten, forakten, trakasseringen, mobbingen og den respektløse adferden jeg ble utsatt for, og bli værende i forholdet. Jeg trodde der og da på han og at han elsket meg, for jeg var naiv og visste ikke noe om manipulasjon, men jeg forstår i ettertid at jeg ble grovt manipulert med disse ordene”….

Les også: Vendepunkt – boken om psykisk vold

En annen stor løgn fra livet med en notorisk løgner

En annen stor løgn jeg ble servert etter at vi hadde etablert oss i runde nummer 3 som samboere, var utsagnet hans om at han ville leve resten av livet sitt sammen med meg. Jeg ble lurt til å tro at han ville leve lenge sammen med meg da jeg hørte han si dette. Og det var jo ikke bare overfor MEG denne løgnen ble framsatt, han bedyret dette også overfor mine barn og min gamle mor. 

Men hans livs-perspektiv med dette utsagnet, varte kun noen måneder. Og jeg fikk sjokk da det etter kort tid, plutselig ikke gjaldt lenger. Min familie fikk også sjokk over slik ekstrem utstabilitet som ble vist fram.

Overgangen fra å høre at han elsket meg og ville leve resten av livet sammen med meg, til helt plutselig å bli utsatt for omfattende fiendtlighet og hets, var sjokkartet. Fra å ha en samboer som sa at han elsket meg og ville leve resten av livet med meg, til helt plutselig å bli behandlet som søppel, var sjokkartet og opplevdes som et overgrep. Og alt skjedde fordi jeg sa ifra om at jeg ikke orket mere av intrigene som rådet i hans familie.

Jeg ble i tillegg ydmyket

Etter en intens periode med mye mobbing rettet mot meg fra noen av eksens familiemedlemmer, så sa jeg altså tydelig ifra om jeg ikke orket mer av intrigene som rådet i familien hans. Jeg sa at jeg hadde fått nok av dette, og ville ut av forholdet. Han kjempet aldri for meg og forholdet vårt, da jeg sa ifra om dette. Dette til tross for at han kort tid før, altså hadde bedyret overfor meg og min familie at han ville leve resten av livet sammen med meg.

Istedenfor å bidra til konfliktløsing og opprydding i intrigene som rådet i familien hans, og kjempe for forholdet vårt, ble alt snudd på hodet og jeg ble gjort til syndebukk for alt. Og et traumatisk og kaotisk brudd med voldsomme motreaksjoner og avstraffelser fra han, ble resultatet. At han i tillegg ydmyket meg foran mange viktige personer for meg, var ekstremt og opplevdes som nok et overgrep. Motreaksjonene og ydmykelsene jeg ble utsatt for, er beviset for at han aldri elsket meg eller ville leve resten av livet sitt med meg, men at han løy for meg med dette. Han elsket meg ikke, eller ville leve resten av livet sitt med meg. Alt han sa om dette var bare grove løgner.

Les også: Veien min ut av psykisk vold

Å leve med en notorisk løgner har satt dype spor

Etter at jeg kom meg ut av det destruktive forholdet, har et levesett med en notorisk løgner, satt dype spor hos meg.

  • Resultatet er at jeg har store utfordringer med tillit til andre, og tror ofte ikke på ord som blir sagt. Og jeg må virkelig jobbe hardt med meg selv, for å våge å stole på andre og det jeg hører at de sier. Det er veldig strevsomt å ha det slikt, og det kreves mye egeninnsats og hardt arbeid med å håndtere dette.
  • Jeg føler meg også misbrukt og utnyttet etter mange vonde år med en notorisk løgner. Mine følelser og min empati ble misbrukt i denne relasjonen. Jeg ble utnyttet, lurt og løyet for i mange år, og kommer aldri til å tilgi han for dette. Det er umulig for meg å tilgi slike overgrep.
  • En annen ettervirkning etter mange vonde erfaringer med grove løgner i mange år, er at jeg har blitt svært opptatt av fakta, og faktainformasjon. Og jeg er ekstremt opptatt av ærlighet, jeg tåler ikke at noen lyver for meg.

Senskadene og ettervirkningene er åpenbare.

Trenger du noen å snakke med? Her er mine samtaletilbud.

JEG TENKER MED BEKYMRING OG URO PÅ HVOR MANGE ANDRE SOM HAR 

VÆRT UTSATT FOR LØGNER FRA DENNE MANNEN…..