Hva er et destruktivt forhold

Lurer du på hva er et destruktivt forhold? Er du i et forhold som ikke er bra, og lurer på om det er et destruktivt forhold? Kjenner du noen som er i et forhold der «ting» ikke er greit. Hva betyr egentlig ordet destruktiv? Skal jeg bli værende fordi vi har felles barn, eller skal jeg bryte ut? Hvordan påvirker et destruktivt forhold barna? Mange har slike spørsmål, og her skal jeg forsøke å gi deg svar på hva er et destruktivt forhold.

Bakgrunnen for dette innlegget, er erfaringer jeg gjør meg i jobben min. Jeg jobber nemlig som samtaleterapeut. Og i min terapeut-praksis har jeg mange klienter som har det til felles at de er, eller har vært, i et destruktivt forhold. De er, eller har vært. i et  forhold som har vært skadelig for dem, og som har gitt dem ettervirkninger og sen-reaksjoner. Mange går altså i terapi etter å ha vært i destruktive forhold, og det sier mye om alvorlighets-graden med dette.

Les også: Hvordan snakke med barn om vonde opplevelser

Hva er et destruktivt forhold

Store Norske Leksikon, https://snl.no/destruktiv, sier følgende om hva ordet destruktiv betyr:

«Destruktiv betyr nedbrytende eller ødeleggende.«

Å være i et destruktivt forhold, innebærer altså at man er i et forhold som er nedbrytende eller ødeleggende. Det kan være et forhold der du blir skadet fysisk og/eller psykisk. Eller på annen måte skades. Det betyr at man er i et forhold der man brytes ned eller ødelegges, istedenfor det motsatte. Barna kan også skades i slike forhold, da de ofte er vitner til det som skjer rundt dem i hjemmet.

Å være sammen med en kjæreste eller samboer som bryter deg ned eller skader deg, istedenfor å respektere deg og behandle deg godt, er traumatisk. Og er man i et slikt forhold over lengre tid, kan det gi omfattende ettervirkninger og sen-reaksjoner. Har man felles barn, og som dermed blir vitner til det destruktive som skjer i hjemmet, er det også hensyn som skal tas. For hvordan vil det påvirke de involverte barna? Vil de også få langtids-skader og ettervirkninger?

Les også: Symptom på psykisk vold – å bli en «pleaser»

Å være i et destruktivt forhold

Men hvordan er det å være i et destruktivt forhold? Hva kan skje med deg når du er i et destruktivt forhold? 

Å være i et destruktivt forhold over tid kan få mange negative konsekvenser. Det kan bl.a. gjøre stor skade på selvbildet ditt og selvfølelsen din. Altså hvordan man opplever og oppfatter seg selv. Det kan i tillegg resultere i personlighets-forandringer hos den utsatte, at man forandrer seg f.eks. fra en blid og omgjengelig person til å bli engstelig og usikker. Det kan medføre at dine egne personlige grenser blir visket ut og forsvinner, at det blir uklart hva som er greit eller ikke greit å bli utsatt for. Man kan også utvikle angst. 

Les også: Syndebukk i et destruktivt forhold

Disse endringene skjer gjerne ikke plutselig og sånn «over natta», men skjer langsomt og over tid. Kanskje du ikke selv merker endringer som skjer med deg i det daglige, og med den konsekvensen at det destruktive ikke oppdages.

Les også: Min bok om psykisk vold og reparasjon av ettervirkninger

Oppsummert blir det slik:

  • Kanskje du har utviklet et negativt selvbilde, uten å forstå hvorfor det har skjedd? 
  • Kanskje blir du utsatt for manipulasjon eller trusler som gjør at du blir værende i et destruktivt forhold.
  • Har du mistet dine egne grenser, og det har blitt uklart for deg hva som er greit og hva som ikke er greit å bli utsatt for?
  • Kanskje har du forandret deg, uten å forstå hvorfor? 
  • Har du utviklet angst uten å forstå hvorfor?
  • Har du blitt en «pleaser» og går på «eggeskall» i frykt for å utløse noe?
  • Observerer du adferds-forandringer hos barna?

Hvis noen av disse spørsmålene gir gjenklang hos deg, kan det være tegn på at du er i et destruktivt forhold. 

Verified by MonsterInsights