Hvor går grensen for psykisk vold

Det er mange som spør om hvor går grensen for psykisk vold. Og i denne ukes innlegg skal jeg forsøke å forklare det. For hvor går grensen for psykisk vold? Når trås grensen over og man kan snakke om psykisk vold? Hva skjer som gjør at man kan begynne å tenke at det handler om psykisk vold?

Blir du utsatt for psykisk vold?

Nettsiden, www.dinutvei.no, som er en Nasjonal veiviser ved vold og overgrep, gir en god beskrivelse av psykisk vold, og her er et lite utdrag av hva de sier:

«….Psykisk vold er når noen bruker stemme, kroppsspråk og ord på en måte som nedvurderer, krenker, skader, truer og kontrollerer andre. Å være likegyldig til andre er også psykisk vold.

Det kan også være psykisk vold hvis noen uten direkte å si noe truende eller krenkende likevel skremmer en annen til å gjøre noe denne ikke vil, eller får den andre til å slutte å gjøre noe han eller hun ønsker.

Psykisk vold er et mønster som pågår over tid, og det er ikke sånn at én spesifikk hendelse eller opplevelse fører til én spesifikk ettervirkning. Mange gjentatte hendelser kan føre til mange ulike typer plager. Derfor kan det være vanskelig for den enkelte å forstå at helseplagene som oppstår kommer av den psykiske volden….»

Les også: Hva er gaslighting

Les også: Hvordan vite om man blir utsatt for psykisk vold

Hvor går grensen for psykisk vold

I min terapeut-praksis har jeg mange klienter med det fellestrekk at de gir gode beskrivelser på at de er, eller har vært, utsatt for psykisk og emosjonell mishandling. Altså psykisk vold. Men hva er det som gjør at jeg mener at de er utsatt for psykisk vold? 

Dette er hva mine klienter forteller:

  • De forteller alle om et gjentagende mønster med trakasseringer, devaluering og ydmykelser som går over tid.  Enten fra partner, ekspartner eller andre nære relasjoner. OG krenkelsene stopper aldri, særlig når det er felles barn inne i bildet eller man har andre felles kontaktpunkter.
  • Det er altså ikke enkeltepisoder, men repetisjoner som skjer over lang tid.  
  • De forteller også om en repeterende syklus, der perioder med krenkelser, ydmykelser og devaluering har vekslet med gode perioder der alt er fint og flott. Og at denne syklusen og vekslingen har pågått lenge.
  • De forteller at de blir utsatt for trusler, eller hinting som virker truende.
  • De vet ikke eksakt NÅR den psykiske nedbrytingen begynte, men mener at det begynte med små «stikk» og negative kommentarer i starten. Og at det så har utartet seg og eskalert.
  • De forteller at de føler seg skadet og har utviklet et negativt selvbilde, som et resultat av den psykiske nedbrytingen og mobbingen de har vært utsatt for over tid.
  • De forteller om forvirring, fordi de forstår ikke hvorfor partner/ekspartner gjør dem så vondt.
  • Mange forsøker også med grensesetting, men som blir oppfattet som konflikt av den andre. Og dermed øker det negative. Det blir en negativ spiral.
  • Mange føler at de har mistet seg selv.
  • Mange forteller også har de har blitt ekstra sensitive, f.eks mot hånlatter eller spesifikke ord og setninger, og som tydelig kan relateres til den psykiske mishandlingen de har vært utsatt for over lang tid.

TIPS: Kjenner du igjen noe av dette, så snakk med noen. Gjerne fastlegen din eller andre personer i hjelpeapparatet.

Verified by MonsterInsights