Hva er gaslighting

Denne uka blir det et informativt innlegg med tittel; hva er gaslighting? Mange av mine klienter bruker dette ordet i terapisamtaler. Så inspirert av dette, blir det i dag et innlegg på bloggen med tittel; hva er gaslighting. Gaslighting er nemlig et fenomen i helseskadelige relasjoner der det utøves psykisk vold og manipulasjon, og det er på tide at bloggen min får et innlegg om nettopp dette fenomenet. 

Mange av mine klienter bruker bestemte ord og uttrykk for å beskrive det vonde som de har vært utsatt for, og som de strever med ettervirkninger av. Og gaslighting er altså ett av disse uttrykkene som de bruker. 

Hvordan er det å bli utsatt for gaslighting?

Å bli utsatt for gaslighting, kan gjøre stor skade, HVIS man ikke gjennomskuer og avslører det som skjer. Ettervirkningene etter denne psykiske mishandlingen kan være omfattende, og resultatet er ofte at man begynner å tvile på seg selv, sin egen fornuft, sin egen virkelighet, sine egne vurderinger og eget tankesett. Og i tillegg føle på forvirring. Som igjen resulterer i at man får lavt selvbilde og dårlig selvtillit, kanskje uten å forstå hvorfor det er blitt slik. 

Veldig ofte tilegner man seg kunnskapen om dette skadelige fenomenet ETTER at man har kommet ut av et helseskadelig forhold, og da tenker jeg at skaden allerede har skjedd, og man står i reparasjons-fasen.

Som hjelp til dere som strever etter å ha blitt utsatt for gaslighting, gir jeg ett viktig tips nederst i innlegget for hvordan håndtere denne mishandlingen.

Les også: Silent treatment hersketeknikk

Les også: Narsissisten sine hjelpere – flyvende aper

Hva er gaslighting?

Men tilbake til fenomenet gaslighting. Det skrives mye variert om dette fenomenet, og nettsiden www.utforsksinnet.no har en forklaring som føltes veldig nyttig å lese. De sier det slik:

…» Har noen, noen gang fått deg til å tro at du var gal? At det du sier aldri skjedde? Når noen gjør at du tviler på vurderingsevnen din eller får deg til å stille spørsmål ved hva du tror har skjedd, kan du føle deg veldig forvirret eller til og med deprimert. Dette er en svært effektiv manipulasjonsstrategi som folk bruker for å utnytte andre, og få dem til å lide.

Begrepet “gaslighting” kommer fra en film kalt “Gasslys,” der hovedpersonen får kona til å tro at hun blir gal og bør se en psykolog. Hans manipulering har en hensikt: å stjele hennes formue…»

De sier videre:

…»Tenk deg at noen sier til partneren at de følte seg såret under en bestemt samtale. Den andre personen sier at hun ikke husker det, at han finner det opp, og at hun aldri ville ha sagt det. Selv om hun kunne stille spørsmål ved dette utsagnet, plantet manipulatoren bare noe veldig viktig: et frø av tvil.

Etter dette skjer en rekke omstendigheter som vil minne offeret på øyeblikket der hennes partner fortalte henne at ting ikke var som hun trodde. I en annen lignende situasjon vil manipulatoren si at hun overdriver, hun lyver, at hennes ekstreme følsomhet forårsaker problemer, etc. Frøet vil spire og begynne å vokse. Litt etter litt vil den andre personen begynne å tro at hun faktisk blåser ting ut av proporsjon.

I ekstreme tilfeller vil personen som utfører denne typen mishandling gjemme gjenstander og stadig få den andre personen til å tro at hun tar feil og at hennes hukommelse ikke kan stoles på. Motivet bak dette kan være å kontrollere den andre personen, å føle seg mektig, å forårsake skade eller å oppfylle en bestemt hensikt, som i filmen “Gasslys”. Dette er tydelig et eksempel på et giftig forhold. I et slikt forhold blir offeret ekstremt usikker, tviler stadig på hva hun mener er sant, og blir helt avhengig av andres mening»...

Les hele artikkelen her: 

https://utforsksinnet.no/gaslighting-subtile-etsende-mishandling/

Mere om hva er gaslighting:

Norges største nettsted om psykopati og narsissisme, www.psykopaten.info, gir også en god beskrivelse av dette fenomenet. Og her er et utdrag av hva de sier:

…»Et av narsissistens favorittverktøy, gaslighting, brukes som manipulasjonsteknikk for å få deg til å stille spørsmål ved din egen fornuft og til slutt helt blir helt utmattet.

Om narsissisten sier noe som ikke har skjedd har skjedd, er dette et typisk eksempel på gaslighting. Eller omvendt; at noe som ikke har skjedd, har skjedd.

Du ender opp med å være detektiv og prøve å finne sannhetsgehalten i det narsissisten sier. Du bruker mye tid på dette, mens narsissisten vet at den har klart å bruke nok et utmattelsesverktøy.

Gaslighting er vanskelig å oppdage fordi det skjer gradvis. En hvit løgn her og en hvit løgn der blir etterhvert til større løgner. Narsissisten utvider grensene hele tiden.

Å være rundt en giftig person som prater mye uten å si noe, er spesielt. Satt på spissen kan en giftig person si «jeg elsker deg» mens du samtidig blir slått.  Etterhvert som tiden går, vil du merke at ord og handling ikke samstemmer og avstanden blir større og større. Det er narsissistens mål at du skal gå rundt som et konstant spørsmålstegn. Når narsissisten kommer med komplimenter det ene minuttet og spre eder og galle det neste, er det lett å bli fanget i katt- og mus-leken. Du blir forvirret og vet ikke hva narsissisten mener.

Les hele artikkelen her:

https://psykopaten.info/2021/02/07/narsissistens-verktoykasse-triangulering-og-gaslighting/

Les også: Å leve med en notorisk løgner

Mitt tips for å reparere gaslighting

  • Å eie din egen virkelighet, og fokusere på det. Det er det viktigste verktøyet for å håndtere gaslighting. DU har DINE vonde erfaringer. DU har dine tanker. DU har DIN virkelighet. Og du har DIN sannhet. Og det å holde fast i, og tro på sin egen virkelighetsoppfatning, mener jeg at er et av de viktigste verktøyene for å håndtere gaslighting. 
  • Dette kan jeg si med bakgrunn i egne erfaringer med dette. Helt siden jeg kom meg ut av et forhold med psykisk vold og mobbing for noen år siden, der forvirringen min var total, har jeg fokusert på MIN virkelighet, og MINE erfaringer. Dette har vært utrolig viktig for min psykiske helse og min reparasjon etter at jeg kom meg vekk. Og når jeg fokuserte på MINE erfaringer og opplevelser, og MIN virkeligsoppfatning, altså forholdt meg til MITT kompass, mistet eksens ødeleggende og forvirrende ord kraften sin, og forsvant. Og som resulterte i at jeg etterhvert sto stødigere i meg selv igjen og fikk tilbake selvtilliten min. Slik jeg var før jeg traff min eks.
Verified by MonsterInsights