Covert narsissist – den skjulte narsissisten

I dag blir det et informativt innlegg om fenomenet covert narsissist – den skjulte narsissisten. Et innlegg som jeg håper blir oppklarende og nyttig å lese. Personlig er innsikten om fenomenet covert narsissist, noe av det mest nyttige jeg har tilegnet meg på lenge innen narsissisme. Og mange brikker falt på plass hos meg i forhold til personer jeg har kjent i livet mitt. Covert narsissist – den skjulte narsissisten, er etter min mening, den farligste av dem alle. Og det er fordi denne narsissisten skjuler seg bak en maske og fasade av beskjedenhet, snillhet og sjenanse i det offentlige rom, noe som gjør personen vanskelig å avsløre.

Bakgrunnen for dagens innlegg er, at for en tid tilbake, kom dette fenomenet opp i en lukket støttegruppe jeg har for voldsutsatte på Facebook. I tillegg har jeg flere klienter som deler fra sine vonde erfaringer rundt dette. Og som har inspirert meg til et informativt innlegg med tittel: covert narsissist – den skjulte narsissisten. 

Hvem er den skjulte narsissisten?

Men hvem er den skjulte narsissisten? Denne personen skjuler seg bak en maske og fasade av sjenanse, beskjedenhet, snillhet og forsiktighet. Og som bak denne falske fasaden, utspiller sine egoistiske motiver, psykiske mishandling og skadelige adferd. Man lures og manipuleres til å tenke at personen er ærlig og empatisk, pga. den falske fasaden.

Det at de skjuler seg bak en fasade og maske av sjenanse, snillhet og beskjedenhet, gjør det også veldig vanskelig å oppdage hva som foregår. Det blir vanskelig å avsløre hvem som står bak den utspekulerte og skadelige adferden med intrigemakeri, løgn og manipulasjon.

Som jeg har skrevet lenger oppe i innlegget, så har jeg altså kjent personer med adferd som kan minne om covert narsissist. Og i møte med disse personene, ble jeg lurt trill rundt pga. deres falske fasade med sjenanse, beskjedenhet og snillhet ute i det offentlige rom. Alle, meg inkludert, ble altså kraftig manipulert. For bak fasaden skjulte det seg en adferd med mobbing og ondskap. Så det å få kunnskap om denne personlighetstypen har vært viktig som egenterapi for meg i etterkant av disse bekjentskapene.

Les også: Min bok om psykisk vold og reparasjon av ettervirkninger

Les også:  Hva er manipulasjon

Les også: Hvordan vinne over en narsissist

Hva menes med begrepet covert narsissist?

Jeg fant nyttig informasjon om dette fenomenet på nettsiden psykopaten.info, og her kan du lese et utdrag av hva jeg fant:

…» Det er to hovedtyper personlighetsforstyrrelser som går under begrepet narsissisme. Overt narissisme som utviser en grandios og ekshibisjonistisk karakter, som har en tilsynelatende uendelig tro på egen fortreffelighet. Og covert (skjult) narsissisme som viser en hypersensitiv og sårbar karakter. Disse er gjerne usikre og svært vare for kritikk. Selv ubetydelige bemerkninger som slett ikke er ment som kritikk, kan de blåse opp til enorme angrep og deres forsvarsverk reises kraftig…

 Covert narsissister skaper en illusjon av uselviskhet og beskjedenhet mens de tjener på sin opphøyde status. Selv om de deler samme grunnleggende trekk med en overt narsissist, det vil si behovet for oppmerksomhet, bekreftelse, godkjenning og anerkjennelse, er de flinkere til å skjule sine egoistiske og egosentriske motiver. I motsetning til den overt narsissist som spiller ut hans narsissisme i åpenhet, vil den covert narsissist skjule sine egentlige motiver og identitet. Disse narsissister er i stand til å lure andre til å tro de er ærlige, altruistiske, elskelige og empatiske individer. De har lykkes med å utgi seg for å være en mer likende versjon av seg selv, vel vitende om at om deres sanne identitet ble avslørt, ville de ikke være i stand til å opprettholde respekt, status og prestisje som de så utspekulert har fått.»

En covert narsissist kan langt på vei gi seg ut for å være hvem som helst i hverdagen. Men når den covert narsissist kommer hjem til det kjente og kjære og maskene tas av, vil de nærmeste kunne oppleve en utspekulert intrigemaker og løgner som gjør stor skade innad i familien og setter dype spor.»…

Her er lenke til hele artikkelen:

https://psykopaten.info/2020/05/30/den-skjulte-narsissisten-blant-oss/

Verified by MonsterInsights