Hvordan komme seg etter psykopati

Jeg er samtaleterapeut og jobber for, og er opptatt av, reparasjon etter psykopati, narsissisme og psykisk vold. Og blogginnleggene som jeg skriver og legger ut, har ofte tips i den retningen. I dag får dere et innlegg som jeg har kalt; hvordan komme seg etter psykopati. Det blir et innlegg med beskrivelse av en metode for hvordan komme seg etter psykopati. En metode som jeg ofte deler med klienter som føler at de har mistet seg selv, og som jeg opplever at de har god nytte av å lære seg. Det er også en metode jeg har lang egenerfaring med, og som jeg vet at virker.

Hvordan komme seg etter psykopati

Jeg er utdannet gestaltterapeut – psykoterapeut, og har kompetanse på metodisk terapiarbeid. I tillegg har jeg mye kunnskap om det å være indrestyrt i motsetning til det å være ytrestyrt.

Å være indrestyrt, betyr at oppmerksomheten rettes innover i en selv, istedenfor å være «der ute» og snakke om alle andre. Man retter oppmerksomheten inn i sitt eget indre landskap, istedenfor å ha oppmerksomheten «der ute» og snakke om hva alle andre, for eksempel, burde gjøre. 

Man er altså indrestyrt, framfor å være ytrestyrt.

Metoden med å være indrestyrt har jeg praktisert selv i mange år. Og den var veldig viktig for meg da jeg skulle komme meg igjen, etter at jeg slapp ut av et forhold med psykisk vold og mobbing. 

Min erfaring er, at ved å praktisere metoden med å være indrestyrt, og ikke ytrestyrt, er opplevelsen av «flow» og mindre stress. Når jeg gjør valg som springer ut fra et behov hos meg, altså hva jeg trenger, opplever jeg mestring, tilfredshet og flyt. 

Når jeg f.eks kjenner at jeg trenger å bevege meg, at jeg har behov for fysisk aktivitet, så tar jeg et valg med dette, og går meg en tur. Behovet mitt for fysisk bevegelse blir da dekket, og jeg kjenner på mestring og tilfredshet. Og kroppen blir avstresset og rolig, fordi behovet som har oppstått, har blitt dekket.

Les også: Å få en psykopat eller narsissist inn i familien

Les også: Fotografering som metode og verktøy

Metode for hvordan komme seg igjen

Metoden jeg beskriver, går altså ut på å være indrestyrt, istedenfor å være ytrestyrt. Det er å kjenne etter hvilke behov man har, og hva man trenger. OG ta valg utifra det. Dette kan for mange være en ny måte å være i verden på. Og som kanskje må læres for å kunne forstå. Det å spørre seg selv «Hva trenger jeg nå?» og «Hva er viktig for meg i dag?» kan kanskje til og med være utfordrende for noen. 

Dette er også et tema i boken min Vendepunkt (2019), der jeg skriver følgende i kapitlet om omstart og  rehabillitering:

» Når man har erfart mange år med ekstreme fysiske og psykiske påkjenninger, er det ikke uvanlig at man trenger å hvile og praktisere kjærlighet til seg selv som en del av rehabiliteringen. 

Med det mener jeg å ta vare på seg selv, å gi seg selv gode og positive øyeblikk. Og at man kjenner etter egne behov og deretter gjør gode valg for seg selv. Hver dag. Øyeblikkene, og valgene, trenger ikke være mange og store. Det er heller min erfaring at man tar vare på de små øyeblikkene som oppstår spontant, for eksempel en hyggelig samtale med ansatte i matbutikken, eller en fin samtale med en god venn eller venninne. Det kan også være hyggelige aktiviteter som man velger å gjøre på egen hånd eller sammen med mennesker man trives med, som for eksempel en hyggelig bytur, konsertopplevelser, cafébesøk, restaurantbesøk, eller en deilig tur på sjøen, i skogen eller på fjellet. 

Slik var det for meg; slik brukte jeg tiden. Jeg tok vare på det jeg erfarte av positive dagligdagse hendelser, små, enkle, gode valg og hyggelige gjøremål og samtaler med andre.» 

Les også: Min bok om psykisk vold og reparasjon av ettervirkninger

TIPS: Prøv deg fram og utforsk denne metoden hvis du føler at dette kan være noe for deg. Lykke til <3

Verified by MonsterInsights