Hva er love bombing

Ukens innlegg er et informativt innlegg som har tittel; hva er love bombing. Og love bombing er et fenomen som jeg ble kjent med da jeg var i reparasjons-fasen etter et destruktivt forhold for mange år siden. Det er også kjent tematikk i jobben min som samtaleterapeut, der jeg møter mange klienter som snakker om at de har vært utsatt for fenomenet love bombing men uten at de bruker det ordet spesifikk. De sier at de, i en tidlig fase av et usunt forhold, ble utsatt for unormalt med oppmerksomhet, fagre løfter og bombardering av kjærlighetserklæringer. Og at de på den måten ble manipulert inn i et destruktivt forhold. Og dagens blogginnlegg med tittel; hva er love bombing, skal derfor handle om dette fenomenet og denne manipulasjons-teknikken.

Jag har altså selv vært utsatt for love bombing og manipulasjon som inngang til et usunt forhold, og jeg forstår dermed klientene mine veldig godt når de snakker om dette fenomenet. Jeg har den nødvendige innsikten for å forstå.

Hva er love bombing?

Men hva er egentlig love bombing? Fenomenet love bombing forklares på denne måten hos Wikipedia:

«Love bombing is an attempt to influence a person by demonstrations of attention and affection.[1] It can be used in different ways and for either positive or negative purposes.[2] Psychologists have identified love bombing as a possible part of a cycle of abuse and have warned against it.

One of the signs of love bombing in the start of a relationship is intense attention during a short period of time and pressure for very rapid commitment

Another sign of love bombing is being intensely showered with affection, gifts, and promises for the future with the predator so that the victim feels or is made to believe that all this is a sign of «love at first sight«. Since such signs of affection and affirmation may meet felt needs and not look harmful at the surface, the excitement of such a new relationship often does not appear as cause for alarm.[10] However, after the initial excitement, when the victim shows interest or care about anything beyond their new partner, the manipulator may show anger, passive-aggressive behavior, or accuse the victims of selfishness. If the victim does not comply to demands, the devaluation stage begins: the abuser withdraws all affection or positive reinforcement and instead punishes the victim with whatever they feel is appropriate—shouting, beratement, mind gamessilent treatment, or even physical abuse.«

Les hele beskrivelsen her:

https://en.wikipedia.org/wiki/Love_bombing

Les også: Hva er manipulasjon

Jeg har personlig erfaring med love bombing 

Jeg har altså personlig erfaring med fenomenet love bombing, 

Jeg ble nemlig selv utsatt for denne intense manipulasjons-teknikken som inngang til et destruktivt forhold for mange år siden. Når jeg var blitt fanget og hadde gått inn i forholdet, etter en periode med voldsom beiling, ekstremt med oppmerksomhet og fagre løfter om framtiden, så begynte den psykiske nedbrytingen med dominering og kontrollering. Og som ble det mørkeste kapitlet i mitt liv. Og ikke nok med det, men love bombing og misbruk, gikk nærmest i syklus gjennom årene som forholdet varte. Inntil jeg kom meg ut av det.

Jeg beskriver fenomenet love bombing slik i boken min Vendepunkt (2019):

….» Fremtiden opplevdes og så lys ut i den første tiden i forholdet, og jeg følte periodevis at jeg hadde møtt drømmemannen.

…. I den tidlige fasen av forholdet, da mye var fint og flott, opplevde jeg en idealisering som jeg tidligere i livet aldri hadde opplevd maken til. Jeg opplevde en intens oppvartning og ekstremt med oppmerksomhet, og det var som å bli løftet opp i skyene som et trofé. Jeg fikk ofte gaver og koselige hilsener av han, i tillegg til dyre restaurantbesøk og fasjonable hotellopphold, og dette begeistret og sjarmerte naive meg. Jeg opplevde å være i en deilig lykkerus med all den intense oppmerksomheten jeg fikk, og jeg husker at jeg observerte han på denne tiden som svært stolt over å ha fanget meg….» 

Jeg ble altså fanget inn i et destruktivt forhold med fenomenet love bombing, og naive og uvitende meg forsto ikke dette. Jeg kunne jo på det tidspunktet ingenting om manipulasjon, så jeg hadde ingen forutsetninger for å håndtere dette på tidspunktet som det skjedde. 

Men nå som jeg har opparbeidet meg nødvendig kunnskap, er det lettere å gjenkjenne når det skjer igjen.

Les også: Min bok om psykisk vold og reparasjon av ettervirkninger

TIPS: Blir du utsatt for unormalt  mye oppmerksomhet, oppvartning, idealisering og fagre løfter om fremtiden, så vær på vakt. Det kan hende du blir utsatt for love bombing.

Verified by MonsterInsights