Hva er manipulasjon? – utdrag fra boken

Hva er manipulasjon? Hva betyr manipulasjon? Hva innebærer det å være utsatt for manipulasjon?

Ja, hva er manipulasjon? Det kan være vanskelig å oppdage og avsløre at dette skjer, når man står i situasjoner der man blir utsatt for det. Jeg oppdaget det ikke, eller forsto hva som skjedde, da jeg ble utsatt for manipulasjonen, men har forstått alt i ettertid. Jag opplevde flere episoder og situasjoner der jeg ble manipulert, men uten at jeg forsto at det var det som skjedde. Alt dette har jeg forstått i ettertid. Her er noen eksempler, og hva jeg har skrevet om dette vonde i boken min Vendepunkt:

….”Ikke bare har det tatt lang tid, men i perioder har det vært en heltidsjobb å være i prosessen med å forstå, erkjenne og snu virkelighetsoppfatningen om meg selv, med andre ord å komme ut av manipulasjonens jerngrep. Det har tatt tid å finne tilbake til den jeg var tidligere og selvtilliten jeg hadde, og til å ta tilbake kontrollen og stabiliteten i eget liv….

…..Jeg har sett meg tilbake, og jeg har levd fremover. Alt dette har jeg gjort samtidig. I lang tid hadde jeg for eksempel for det meste oppmerksomheten rettet bakover i historien, og hadde alle bildene i hodet som jeg var blitt manipulert til å ha. Alle de fine bildene av oss. Fasaden. Så ble disse bildene gradvis byttet ut med bilder av episoder fra virkeligheten. Og nå ser jeg tydeligere hvordan det egentlig var. Nå ser jeg episodene der han fikk meg til å føle meg verdiløs…

…..Jeg ble manipulert av utsagnet «jeg elsker deg», manipulert slik at jeg skulle se forbi nedlatenheten, forakten, trakasseringen, mobbingen og den respektløse adferden jeg ble utsatt for, og bli værende i forholdet. Jeg trodde der og da på han og at han elsket meg, for jeg var naiv og visste ikke noe om manipulasjon, men jeg forstår i ettertid at jeg ble grovt manipulert med disse ordene….”