Hva er manipulasjon?

I dag blir det et informativt innlegg om hva er manipulasjon. For hva er manipulasjon? Hva betyr manipulasjon? Og hva innebærer det å være utsatt for manipulasjon? I dag blir det et innlegg der dette fenomenet forklares og beskrives. Og forhåpentligvis gir det klarhet og forståelse for deg som leser innlegget.

Jeg har personlig erfaring med å være utsatt for manipulasjon i et destruktivt forhold jeg var i for mange år siden. Og vil dele fra disse egne erfaringer med dette fenomenet, som støtte og hjelp for deg som kanskje akkurat nå er iferd med å oppdage at du har vært utsatt for manipulasjon.

Store Norske Leksikon sier dette om hva er manipulasjon:

https://snl.no/manipulere

De beskriver det slik:

«Å manipulere noen betyr å lede eller påvirke noen i en bestemt og ønsket retning, ofte på en skjult måte.»

Manipulasjon er, kort fortalt, å lede noen for å oppnå noe til ens egen fordel.

Jeg mener at det er den som manipulerer, altså den som utøver denne handlingen, er den som har ansvaret. Det er ikke den som utsettes for dette som har ansvaret, men manipulatoren. Det kan være god egenterapi å forstå nettopp dette, fordi manipulatoren gjerne legger ansvaret på andre for sin destruktive adferd.

Les også: Syndebukk i et destruktivt forhold

Manipulasjon kan være vanskelig å oppdage

Hvis man ikke har nødvendig kunnskap, kan det være vanskelig å oppdage og avsløre manipulasjonen når man står i situasjoner der man blir utsatt for dette. Det å tenke at andre påvirker, lyver og lurer deg for å oppnå noe til sin egen fordel, kan også være vondt å ta inn over seg og erkjenne at faktisk skjer. For man vil jo helst tro godt om andre mennesker, og at de er ærlige og har gode hensikter overfor deg.

Jeg oppdaget eksempelvis ikke at jeg var under omfattende manipulasjon da jeg var i et destruktivt forhold for mange år siden. Jeg var uvitende og naiv, og kunne absolutt ingenting om manipulasjon da jeg innledet et forhold til en eks. Jeg visste ikke engang at det var noe som het dette. Jeg skjønte derfor ikke at jeg ble utsatt for omfattende manipulasjon da jeg var i det destruktive forholdet med han. Jeg forsto ikke at jeg konstant ble ledet dit som min eks ville ha meg, gjennom en unormalt manipulerende, dominerende, kontrollerende og intens adferd. Jeg forsto heller ikke at jeg stadig ble lurt og løyet for, men jeg følte alltid at noe skurret når dette skjedde.

Les også: Å leve med en notorisk løgner

Jeg kom meg heldigvis ut av dette destruktive forholdet for mange år siden, og har tilegnet meg mye kunnskap om manipulasjon i ettertid. Og som har bidratt til at jeg har forstått og avslørt det jeg ble utsatt for. Jeg har kommet ut av manipulasjonen jerngrep. Min eks manipulerte, lurte og løy for meg, og det er HANS valg og hans ansvar. Ikke mitt.

Og hvordan kunne jeg la alt dette skje? Men svaret med dette er enkelt; Jeg var godtroende, og hadde full tillit til denne mannen. Og trodde alltid på ordene han sa. Derfor var jeg lett å lede.

Les også: Hva er gaslighting

Mine erfaringer med manipulasjon

I boken min Vendepunkt (2019) om min erfaring med psykisk vold og mobbing i et destruktivt parforhold, har jeg viet stor plass til dette med manipulasjon. Og jeg gir mange eksempler på dette skadelige. Her er noen eksempler på hva jeg sier om dette:

….«Virkelighetsoppfatningen min av meg selv endret seg gradvis og over tid i årene vi var et par. Jeg endret meg fra å være en som trodde på og stolte på meg selv og hadde selvtillit til en som sluttet å tro at hun betød noe. Jeg følte jeg ble brutt ned og manipulert til å tenke at jeg var verdiløs, at jeg ikke betød noe. At jeg ikke hadde verdi uten han»….

….»Et tydelig minne jeg også har fra tidlig i forholdet, er hans skremselspropaganda som gjaldt hans ekskone og mor til barna hans. Jeg hørte ofte han snakket om faren for å møte henne når vi var ute og gikk tur eller var i byen og spiste på restauranter. Hans frykt for at vi skulle møte henne, ble overført til meg. Jeg ble ubevisst mottager for hans tanker og forestillinger om dette. Jeg ble manipulert til å være redd for å møte henne. Jeg, som er sosial av natur, utviklet angst for å møte henne. Jeg forsto ikke da at frykten som kom til uttrykk ikke var min, men at dette var hans frykt, antagelig for at jeg skulle etablere en god relasjon med henne, på samme måte som jeg hadde fått et godt forhold til hans søsken.«….

I kapitlet der jeg deler fra den vellykkete reparasjonen min, sier jeg bl.a. dette:

…..Jeg har sett meg tilbake, og jeg har levd fremover. Alt dette har jeg gjort samtidig. I lang tid hadde jeg for eksempel for det meste oppmerksomheten rettet bakover i historien, og hadde alle bildene i hodet som jeg var blitt manipulert til å ha. Alle de fine bildene av oss. Fasaden. Så ble disse bildene gradvis byttet ut med bilder av episoder fra virkeligheten. Og nå ser jeg tydeligere hvordan det egentlig var. Nå ser jeg episodene der han fikk meg til å føle meg verdiløs…«

Les også: Min bok om psykisk vold og reparasjon av ettervirkninger

Jeg ble manipulert til å tro at han elsket meg

Jeg sier også dette viktige i boken:

…..Jeg ble manipulert av utsagnet «jeg elsker deg», manipulert slik at jeg skulle se forbi nedlatenheten, forakten, trakasseringen, mobbingen og den respektløse adferden jeg ble utsatt for, og bli værende i forholdet. Jeg trodde der og da på han og at han elsket meg, for jeg var naiv og visste ikke noe om manipulasjon, men jeg forstår i ettertid at jeg ble grovt manipulert med disse ordene….» 

DETTE VAR DEN MEST SKADELIGE MANIPULASJOEN SOM JEG BLE UTSATT FOR.

Har du vært i et forhold der du har blitt manipulert? Oppdaget du det når det skjedde, eller har du forstått det i ettertid?


Verified by MonsterInsights