Hva er manipulasjon?

Hva er manipulasjon? Hva betyr manipulasjon? Hva innebærer det å være utsatt for manipulasjon?

Her er hva Store Norske Leksikon sier om manipulasjon:

https://snl.no/manipulere

De beskriver det slik:

“Å manipulere noen betyr å lede eller påvirke noen i en bestemt og ønsket retning, ofte på en skjult måte.”

Ja, hva er altså manipulasjon? Manipulasjon er, kort fortalt, å lede noen for å oppnå noe til ens egen fordel.

Manipulasjon kan være vanskelig å oppdage

Det kan være vanskelig å oppdage og avsløre manipulasjonen når man står i situasjoner der man blir utsatt for dette skadelige. Det å tenke at andre påvirker, lyver og lurer deg for å oppnå noe til sin egen fordel, kan også være vanskelig å ta inn over seg og erkjenne at skjer. For man vil jo helst tro godt om andre mennesker, og at de er ærlige og har gode hensikter. At noen manipulerer deg for å oppnå noe til egen fordel, er vondt og forvirrende.

Jeg kunne ingenting om manipulasjon da jeg innledet et forhold til min eks. Jeg oppdaget derfor ikke at jeg ble utsatt for manipulasjon da jeg var i det destruktive forholdet med han. Jeg forsto ikke at jeg ble ledet dit som min eks ville ha meg, gjennom en svært dominerende og intens adferd. Jeg forsto heller ikke at jeg stadig ble lurt og løyet for. Men jeg følte at noe skurret når dette skjedde.

Les også: Å leve med en notorisk løgner

Jeg har forstått alt om manipulasjonen og lureriet som jeg ble utsatt for, etter at jeg kom meg ut av dette skadelige forholdet. Alt dette vonde har jeg forstått i ettertid.

Mine erfaringer med manipulasjon

I boken min Vendepunkt om min erfaring med psykisk vold i et parforhold, har jeg viet stor plass til dette med manipulasjon, og gir mange eksempler på dette skadelige. Her er noen eksempler:

….“Virkelighetsoppfatningen min av meg selv endret seg gradvis og over tid i årene vi var et par. Jeg endret meg fra å være en som trodde på og stolte på meg selv og hadde selvtillit til en som sluttet å tro at hun betød noe. Jeg følte jeg ble brutt ned og manipulert til å tenke at jeg var verdiløs, at jeg ikke betød noe. At jeg ikke hadde verdi uten han”….

….”Et tydelig minne jeg også har fra tidlig i forholdet, er hans skremselspropaganda som gjaldt hans ekskone og mor til barna hans. Jeg hørte ofte han snakket om faren for å møte henne når vi var ute og gikk tur eller var i byen og spiste på restauranter. Hans frykt for at vi skulle møte henne, ble overført til meg. Jeg ble ubevisst mottager for hans tanker og forestillinger om dette. Jeg ble manipulert til å være redd for å møte henne. Jeg, som er sosial av natur, utviklet angst for å møte henne. Jeg forsto ikke da at frykten som kom til uttrykk ikke var min, men at dette var hans frykt, antagelig for at jeg skulle etablere en god relasjon med henne, på samme måte som jeg hadde fått et godt forhold til hans søsken.“….

Etter vendepunktet og omstarten sier jeg bl.a. dette:

…..Jeg har sett meg tilbake, og jeg har levd fremover. Alt dette har jeg gjort samtidig. I lang tid hadde jeg for eksempel for det meste oppmerksomheten rettet bakover i historien, og hadde alle bildene i hodet som jeg var blitt manipulert til å ha. Alle de fine bildene av oss. Fasaden. Så ble disse bildene gradvis byttet ut med bilder av episoder fra virkeligheten. Og nå ser jeg tydeligere hvordan det egentlig var. Nå ser jeg episodene der han fikk meg til å føle meg verdiløs…

Les også: Manipulasjon i forhold

Jeg ble manipulert til å tro at han elsket meg

Jeg sier videre:

…..Jeg ble manipulert av utsagnet «jeg elsker deg», manipulert slik at jeg skulle se forbi nedlatenheten, forakten, trakasseringen, mobbingen og den respektløse adferden jeg ble utsatt for, og bli værende i forholdet. Jeg trodde der og da på han og at han elsket meg, for jeg var naiv og visste ikke noe om manipulasjon, men jeg forstår i ettertid at jeg ble grovt manipulert med disse ordene….” 

DETTE VAR DEN STØRSTE OG MEST SKADELIGE MANIPULASJOEN SOM JEG BLE UTSATT FOR.

Les også: Vendepunkt – boken om psykisk vold