Hva regnes som vold i nære relasjoner

Ukens innlegg har den spørrende tittelen; Hva regnes som vold i nære relasjoner? Og ukens innlegg kommer som et resultat av at jeg mener det er veldig viktig å forstå hva som er vold, og det er viktig å forstå hva som er nære relasjoner. Både hos den utsatte, men også hos behandlere og terapeuter. Kan hende du er i et forhold, eller har en eks-partner, der du blir ydmyket, truet, trakassert og kontrollert, eller du opplever fysiske overgrep fra familiemedlemmer. OG hva med barna som er vitne til vold i en eller annen form? Alt dette regnes som vold i nære relasjoner. 

Jeg vil spesielt fremheve den psykiske volden, for den setter dype spor hos den utsatte. I min terapeut-praksis har jeg veldig ofte henvendelser fra klienter som strever med varierende ettervirkninger av den psykiske volden. Og det forteller meg hvor omfattende skadeomfanget av den psykiske volden er. Og ikke minst viktigheten av at vi terapeuter forstår dette.

Når du har den nødvendige kunnskapen om hva du blir utsatt for, har du også makten til å komme deg unna.

Les mer her: Hva er vold i nære relasjoner

Les også: Hvordan vite om man blir utsatt for psykisk vold

Hva regnes som vold i nære relasjoner

Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, https://voldsveileder.nkvts.no/hva-er-vold-naere-relasjoner/ sier de bl.a. dette:

….»Vold i nære relasjoner omfatter ulike former for vold og overgrep mellom nåværende og tidligere familiemedlemmer, og den omfatter også barn som er vitne til volden. Negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse faller også inn under begrepet.

Det skilles mellom vold hvor den som utøver er i nær relasjon til den utsatte og vold utenfor nære relasjoner. I straffeloven av 2005 § 282 defineres nære relasjoner som nåværende eller tidligere ektefelle eller samboer, nåværende eller tidligere ektefelles eller samboers slektning i rett nedstigende linje, slektning i rett oppstigende linje, noen i sin husstand eller noen i sin omsorg. Det vil si at nære relasjoner også omfatter søsken, barn, forelder, besteforeldre og barnebarn. I denne veilederen inkluderes også storfamilie, partner, kjæresterelasjoner og personer i bofellesskap som nære relasjoner.

Det finnes ulike former for vold, som for eksempel:

  • Fysisk vold
  • Psykisk vold
  • Seksuelle overgrep
  • Latent vold
  • Omsorgssvikt
  • Økonomiske overgrep
  • Materielle overgrep
  • Nettovergrep/digital vold
  • Negativ sosial kontroll
  • Tvangsekteskap
  • Kjønnslemlestelse

Stiftelsen Alternativ til Vold,  https://atv-stiftelsen.no sier bl.a. dette om vold i nære relasjoner på sin nettside:

«….Vold i nære relasjoner omfatter vold utøvd mot partner, barn, og andre familiemedlemmer. 

I kjærlighetsforholdet har vi en forventning om at vi skal se og støtte hverandre. Vi er derfor til en viss grad følelsesmessig avhengig av hverandre. I tillegg kan vi også være økonomisk og materielt avhengig av hverandre. Disse måtene å være knyttet sammen på er ekstra tydelig i forholdet mellom foreldre og barn. Barn klarer seg ikke uten foreldrenes følelsesmessige og fysiske omsorg. Når vold utøves i nære relasjoner byr dette på noen helt spesielle utfordringer. Det er vanskelig å bryte ut av forholdet fordi vi er glad i den som utøver vold og den som utøver vold skader ikke bare de han eller hun er glad i, men også sin egen selvfølelse. Vold ødelegger kjærligheten og frarøver barn en trygg oppvekst. Vi vet også at risikoen for å selv bli utsatt eller utsette ande for vold øker hvis vi vokser opp med vold…

Har du en partner som kontrollerer alt du gjør? Som truer, skremmer og ydmyker deg? Eller som slår deg, sparker, lugger eller stenger deg ute eller inne? Det er mange former for vold, og ikke alle gir fysiske skader eller setter synlige spor. Hvis du opplever at en som står deg nær får deg til å føle deg redd, snakker nedsettende og latterliggjør deg, får deg til å gjøre ting du ikke vil eller hindrer deg i å leve livet ditt slik du selv ønsker, er det også vold. Det er ikke alltid så enkelt å se og forstå situasjonen når du er midt oppe i den, og det er mange som bruker tid på å erkjenne for seg selv at det er vold de blir eller har blitt utsatt for. 

Slik defineres vold i nære relasjoner hos ATV:
«enhver handling rettet mot en annen person, som gjennom at denne handlingen skader, smerter, skremmer eller krenker, får denne personen til å gjøre noe mot sin vilje eller slutte å gjøre noe den vil.» (Per Isdal, «Meningen med volden», 2000).

Vold blir ofte forbundet med fysiske handlinger, men kan også være psykisk, materiell, seksuell og latent. Vold er altså ulike handlinger som har det til felles at de skader, smerter, skremmer eller krenker en annen person…. 

TIPS: Blir du utsatt for vold i en eller annen form, så snakk med fastlegen din. Kontakt også et krisesenter. 

Verified by MonsterInsights