Hvordan vite om man blir utsatt for psykisk vold

Ukens innlegg har tittel; Hvordan vite om man blir utsatt for psykisk vold, og er et informativt innlegg som er inspirert av klientsamtaler jeg har hatt i jobben min som samtaleterapeut. For det er et fenomen at mange som strever i vonde og destruktive forhold/familiære relasjoner, ikke kobler destruktiv adferd opp mot psykisk vold. Altså at de ikke knytter dette opp mot voldsproblematikk. Så derfor blir det et innlegg med tittel: Hvordan vite om man blir utsatt for psykisk vold.

Og her skal jeg forklare hva som regnes for psykisk vold, og hvordan dette påvirker deg.

Les også: Min bok om psykisk vold og reparasjon av ettervirkninger

Er du utsatt for psykisk vold?

Nettsiden, www.dinutvei.no, som er en Nasjonal veiviser ved vold og overgrep, gir en god beskrivelse av psykisk vold, og her er et lite utdrag av hva de sier:

«….Psykisk vold er når noen bruker stemme, kroppsspråk og ord på en måte som nedvurderer, krenker, skader, truer og kontrollerer andre. Å være likegyldig til andre er også psykisk vold

Det kan også være psykisk vold hvis noen uten direkte å si noe truende eller krenkende likevel skremmer en annen til å gjøre noe denne ikke vil, eller får den andre til å slutte å gjøre noe han eller hun ønsker.

Psykisk vold setter ikke tydelige fysiske merker slik fysisk vold kan gjøre. Derfor kan den være vanskelig å kjenne igjen og sette ord på. Volden kan likevel sette dype spor i den som utsettes. Konsekvenser av gjentatt psykisk vold kan være manglende tro på seg selv og sin egen verdi.

Psykisk vold er et mønster som pågår over tid, og det er ikke sånn at én spesifikk hendelse eller opplevelse fører til én spesifikk ettervirkning. Mange gjentatte hendelser kan føre til mange ulike typer plager. Derfor kan det være vanskelig for den enkelte å forstå at helseplagene som oppstår kommer av den psykiske volden….»

Noen vanlige ettervirkninger av psykisk vold
  • negativt selvbilde/selvfølelse/liten selvtillit (jeg får ikke til noen ting, jeg er ikke verdt noe, ingen kan elske meg, jeg er dum og stygg)
  • manglende tro på egne vurderinger og virkelighetsoppfatning
  • skam
  • skyldfølelse
  • tristhet
  • vanskeligheter med å etablere relasjoner eller knytte følelsesmessige bånd til andre mennesker,
  • isolasjon/sosial tilbaketrekking
  • vanskelig for å stole på andre
  • konsentrasjons- og hukommelsesvansker
  • hjelpeløshet, håpløshet
  • sinne
  • forvirring
  • søvnvansker
  • mareritt
  • kroppslige plager
  • svimmelhet
  • generell tretthet

Hvordan vite om man blir utsatt for psykisk vold

Det kalles altså for psykisk vold når noen bruker ord og stemme som kontrollerer, skremmer, truer, nedvurderer, skader eller krenker andre.

Verbale angrep, forakt, nedlatenhet, trusler, løgner, trakasseringer og ydmykelser over lang tid gjør noe med deg, og gir fysiske, emosjonelle og psykiske belastningsskader. Det gjør også «dårlig stemning» der du stadig går på «eggeskall» i ditt eget hjem, i frykt for å utløse noe.

Les også: Å ha en narsissistisk mor

Les også: Ettervirkning av psykisk vold – fortrenging

Psykisk vold handler altså om verbale overfall som krenker og skader. Ord og stemmebruk som skremmer og truer. Foraktfulle setninger og nedlatende toneleie. Og i tillegg dårlig stemning som gjør at man konstant går “på tå hev” av frykt for å si eller gjøre noe som kan utløse noe. Det handler også om tvang og kontroll, som kan få deg til å gjøre ting du egentlig ikke vil, eller å slutte å gjøre det du vil. 

Og så handler det om hva som skjer med deg når dette utøves. Man kryper eksempelvis litt sammen når vonde og slemme ord blir sagt, man blir redd når man hører skremsler og truende uttalelser, man skammer seg når man blir krenket og ydmyket, og man føler seg lite verdt når kritikk, nedlatenhet og negative ord og setninger stadig blir rettet mot en. 

Når man blir nedgradert, mobbet, ydmyket, krenket, truet, snakket stygt og foraktfullt til, så ødelegges selvbildet, og man ender opp med å skamme seg og føle seg lite verdt. Egne personlige grenser viskes ut, og man vet etterhvert ikke lenger hva som er greit eller ikke greit. Man mister seg selv.

Mange holder antagelig tilbake og ikke forteller omgivelsene sine om hvordan man har det og hva man blir utsatt for, fordi man skammer seg og syns det er vanskelig å snakke om. Mange holder antagelig også tilbake fordi de er redde for konsekvensene hvis de forteller.

Verified by MonsterInsights