Å ha noen å prate med som forstår

I denne ukes innlegg har jeg overskriften «Å ha noen å prate med som forstår». Og dette innlegget er inspirert av gleden som alle mine klienter uttrykker over endelig å ha funnet en terapeut som forstår psykisk vold. De er lettet over endelig å ha noen å prate med som forstår psykisk vold, og skadevirkningene av det. For det er dessverre slik, at mange terapeuter og behandlere «der ute» ikke har nødvendig kunnskap og kompetanse på psykisk vold. De forstår heller ikke skadeomfanget av dette, og som dessverre noen ganger forverrer situasjonen for de som søker hjelp.

Bakgrunnen for disse påstandene, er altså at jeg har blitt kontaktet av mange klienter som har uttrykt at de ikke har blitt forstått i hjelpeapparatet, og som har resultert i re-traumatisering hos dem. Så jeg tenker at det er svært viktig at behandlere og terapeuter har kunnskap om psykisk vold, for å unngå dette å traumatisere klienter og pasienter som søker hjelp.

Les også: Hva er psykisk vold

Å ha noen å prate med som forstår

I jobben min som samtaleterapeut, erfarer jeg altså at klienter opplever det å prate med en profesjonell som har egenerfaring med psykisk vold, og som dermed forstår hva dette handler om, er svært effektfullt. Effekten av å ha en fagperson å prate med som forstår problematikken psykisk vold og skadeomfanget av det, er formidabel. Det har altså en terapeutisk virkning, dette å bli møtt og sett av en behandler som skjønner hva du står i. Flere av mine klienter uttrykker dyp takknemlighet over å ha funnet fram til meg.

Jeg skal gi dere et eksempel: 

For en tid tilbake hadde jeg en samtale med en klient som strevet med å bli forstått av helsepersonell som h*n var i kontakt med. Og h*n var veldig nedbrutt og lei seg pga. dette. H*n har en historie med å være utsatt for narsissistisk mishandling, og som hadde resultert i lavt selvbilde, forvirring, manglende tillit til andre, økt sensitivitet og følelsen av å ha mistet seg selv. Jeg forsto umiddelbart situasjonen til denne klienten, og hva dette handlet om. Og da jeg snakket om, og lærte klienten om, psykisk vold og skadevirkningene av dette, utrykte klienten at h*n fikk en skikkelig aha-opplevelse, og så ting mye klarere enn tidligere. H*n følte seg også sterkere i seg selv, og forstår bedre hva h*n har vært utsatt for gjennom mange år. Og som hadde resultert i alle de negative tankene. Det var som om h*n gjennomgikk det destruktive forholdet på nytt, og så det med nye briller etter vår samtale. Og klienten takket meg på slutten av samtalen for alt jeg hadde lært vedkommende.

Et annet eksempel:

En klient bestilte for en tid tilbake, støttesamtaler hos meg over en periode, som hjelp til å komme seg etter et forhold med psykisk nedbryting. Klienten strevde med skyldfølelse, skam, sorg, forvirring og lavt selvbilde etter å ha vært utsatt for dette skadelige. Jeg lærte klienten om psykisk vold, og snakket om vanlige ettervirkninger og etter-reaksjoner, og ga forklaringer med dette. Etter første time, fikk jeg en e-post med mange superlativer. H*n takket meg for hjelpen i den første samtalen, og så fram til flere samtaler. Denne klienten opplevde det som forløsende å prate med en fagperson som har egenerfaring med psykisk vold, for da trengte ikke klienten å forklare. Klienten følte seg altså sett og forstått, og som hadde en god terapeutisk effekt. 

Les også:En blogg om psykisk vold som hjelper mange

Verified by MonsterInsights