Å akseptere for å komme seg etter psykisk vold

I dag blir det et innlegget jeg har kalt; Å akseptere for å komme seg etter psykisk vold. Her blir det refleksjoner rundt det å akseptere for å komme seg etter psykisk vold. Og forhåpentligvis gir dette innlegget deg støtten du trenger i prosessen du kanskje står i akkurat nå <3

  • Jeg mener at det viktigste man kan gjøre for å komme seg etter psykisk mishandling, er å starte med å erkjenne, å akseptere, det som har skjedd og det man har blitt utsatt for. Jeg mener dette er en av de viktigste faktorene for å repareres. At man altså må gå veien om aksept og erkjennelse før man begynner på reparasjonen. Aksept og erkjennelse er første steg for å komme seg etter psykisk vold.

Det kan være vanskelige og utfordrende å akseptere, det å ta noe fullt og helt innover seg og akseptere at har skjedd. Og denne prosessen kan ta lang tid. Det er helt normalt. Så hvis du er i prosess med dette nå, vit at dette ikke er unormalt. Det tar tid at noe så vondt skal synke inn.

Erkjennelse og aksept tar tid

For meg personlig tok nettopp denne aksept-prosessen lang tid, etter at jeg kom meg ut av det destruktive forholdet for mange år siden. For meg var det en gradvis erkjennelse over hva jeg hadde blitt utsatt for, og som tok veldig lang tid. Det var som om jeg gradvis forsto og tok innover meg det som hadde skjedd. Og når jeg hadde forstått, skulle alt dette fordøyes og bearbeides. Det måtte synke inn.

Det var altså ikke slik at det var en voldsom aha-opplevelse og så var alt i orden. Det tok, blant annet, tid å forstå forakten som jeg følte for meg selv. For hvor kom denne forakten fra? Før jeg omsider «knakk koden» og forsto at denne forakten som jeg hadde fått til meg selv, var et resultat etter mange år med mye forakt rettet mot meg i det helseskadelige forholdet. Forakten var altså en overføring. Jeg hadde ubevisst overtatt forakten som jeg ble utsatt for, og foraktet så meg selv. Da jeg kom ut av dette fastlåste, fikk jeg faktisk følelsen av å få livet i gave på nytt! Kanskje du også har hatt det slik?

Les også: Hva er psykologisk overføring?

Og når jeg omsider kom ut av dette, og jeg forsto, så skulle alle inntrykk med dette bearbeides. Dette brukte jeg også lang tid på. 

Sett i ettertid, etter å ha fått mye på avstand, var det riktig for meg å bruke denne tiden. Det har gitt meg et solid fundament, og jeg står trygt i meg selv igjen. Slik jeg var tidligere.

Tips for å komme seg etter psykisk vold

  • Akseptere det som har skjedd.
  • Bruk tiden du trenger for å akseptere og bearbeide vonde opplevelser og inntrykk. 
  • Sett ord på det som har skjedd, enten ved å skrive om det, eller snakke om det hos en behandler som forstår psykisk vold.
  • Vær ærlig mot deg selv.
  • Les deg opp på fakta som du trenger, for å forstå.
  • Aksepter at du har ettervirkninger.
  • Ha oppmerksomheten hos deg selv og det DU trenger for å repareres.
  • Sett deg mål om å skulle bli reparert, og gjør det som er nødvendig for deg underveis.
  • Ha blikket rettet fremover.
  • Vær tålmodig med deg selv <3
Verified by MonsterInsights