Psykisk vold og belastningsskader

I dag blir det et innlegg med tittel; psykisk vold og belastningsskader. Og som jeg er inspirert til å skrive, etter å ha jobbet med reparasjon av mine egne belastningsskader etter at jeg kom meg ut av et destruktivt forhold for noen år siden. Jeg tenker at jeg ikke er alene om å ha opplevd å få belastningsskader etter et vondt forhold, og at mange vil kjenne seg igjen med det jeg formidler om dette. Psykisk vold og belastningsskader vil jeg således påstå er et ikke uvanlig fenomen, men som henger sammen. 

Belastningsskader som kan oppstå

Belastningsskader som kan oppstå når man blir utsatt for psykisk mishandling, kan for eksempel være

  • stress,
  • indre uro,
  • hodepine,
  • muskelspenninger,
  • søvnløshet,
  • skvettenhet
  • engstelse
  • nedstemthet

Det er dessverre ikke alltid at det oppdages at slike belastningsskader kan ha sammenheng med f.eks vanskelige hjemmeforhold eller psykisk voldelige forhold. Og det kan være fordi mange holder skjult om hva som skjer, og hva de blir utsatt for. De snakker ikke om det. Kanskje på grunn av skam? Det kan også være at man ikke forstår at det er psykisk vold man blir utsatt for, at man rett og slett mangler kunnskap om denne skadelige volden. Og da kan man heller ikke forstå hvorfor belastningsskader har oppstått.

Les også: Psykisk vold og skam

Psykisk vold og belastningsskader

Psykisk vold og belastningsskader er et tema som engasjerer og interesserer meg. Som sagt, så har jeg egenerfaring med dette, men jeg har også mange klienter som snakker om ulike belastningsskader som de har pådratt seg etter å ha vært utsatt for psykisk mishandling. 

Les også: Min bok om psykisk vold og reparasjon av ettervirkninger

I boken min Vendepunkt (2019), setter jeg ord på sammenhengen mellom psykisk vold og belastningsskader. Jeg deler også hvordan det var for meg personlig. Og håpet mitt er at du som leser om dette, kan kjenne deg igjen, og kanskje forstår mer av dine egne belastningsskader. Kanskje du til og med er en terapeut som leser boken, og som har klienter i terapi som strever? Her et lite utdrag av hva jeg har skrevet om dette:

….»Jeg tenker at å være i en parrelasjon der ustabilitet, uforutsigbarhet, hyppige og store skifter, fremsetting av truende uttalelser, forakt og nedlatenhet over lang tid rettet mot noen som en del av mønsteret i relasjonen, er unormalt og ikke greit.

Jeg tenker videre at slike tilstander er svært ødeleggende, både fysisk og psykisk, og konsekvensene kan være kronisk stress og belastningsskader.

Levesettet med disse tilstandene påførte meg stress og indre uro, og jeg fikk hodepine, humørsvingninger og ryggproblemer. Jeg utviklet angst og jeg slet med søvnløshet. Jeg var redd hver eneste dag og befant meg i en tilstand av konstant beredskap i mitt eget hjem. Bekymringene, som hele tiden var til stede, for om eller når det ville oppstå nytt kaos eller drama. Angsten for om noe jeg sa eller gjorde ville komme til å utløse det.

Jeg sier videre:

Og jeg endte opp med hele tiden å være på leting etter bekreftelser på stabilitet og forutsigbarhet fra han.

Og hvis jeg aller nådigst fikk noe som lignet på dette, ved at vi for eksempel laget avtaler av ulik art eller han uttrykte seg på en kjærlig måte, så gikk det ikke lang tid før han ombestemte seg, og jeg ble kastet ut i mere kaos, både fysisk og psykisk. Det var ekstremt….»

Kjenner du deg igjen i dette? Har du fått belastningsskader?

Verified by MonsterInsights