Manipulasjon, makt og kontroll

I dag blir det et kort innlegg om fenomenene manipulasjon, makt og kontroll. Manipulasjon, makt og kontroll er alle skadelige fenomener å bli utsatt for, og skjer gjerne i forhold med psykisk vold. Det er imidlertid ikke alltid man forstår at man blir utsatt for dette vonde, samtidig som det skjer. Det kan nemlig skje på en skjult og fordekt måte, og som gjør det vanskelig å gjennomskue og avsløre. Eller man har blitt utsatt for dette så lenge, at man ikke lenger reagerer på det. Kunnskapen tilegner man seg gjerne i etterkant, kanskje etter at man har kommet ut av et slikt forhold.

Jeg tenker at intuisjonen og magefølelsen din likevel forteller deg at noe ikke stemmer, når dette skjer. Og når magefølelsen og intuisjonen forteller deg at noe ikke stemmer, anbefaler jeg å lytte til disse signalene som kroppen gir deg. Ta de på alvor for hva de forteller deg.

Jeg har erfaring med manipulasjon, makt og kontroll

Jeg har personlig erfaring med manipulasjon, makt og kontroll da jeg var i et destruktivt forhold for mange år siden. Jeg var uvitende om disse fenomenene, da jeg var i et forhold med psykisk vold og mobbing. Jeg forsto derfor ikke, at jeg ble utsatt for dette vonde, da jeg var i det destruktive forholdet. Men jeg husker likevel at jeg reagerte med undring og forvirring når jeg ble dominert, kontrollert, hersket og løyet for. OG at jeg følte meg lite verdt og uten betydning. Når jeg ble snakket til i en nedlatende og foraktfull tone, eller mine synspunkter i krangler ble ignorert som om det jeg sa var uviktig, føltes min verden uviktig og uten betydning.

Denne undringen og forvirringen som jeg stadig kjente på i dette forholdet, tok jeg dessverre ikke på alvor. Jeg lyttet dessverre ikke til intusjonen og magefølelsen min og hva den fortalte meg, men fløt istedenfor med i alt. Jeg lot meg manipulere og lure, og andre hadde tatt makten og kontrollen over meg. Med resultat at jeg mistet meg selv.

Les også: Min bok om psykisk vold og reparasjon av ettervirkninger

Les også: Hva er manipulasjon?

Manipulasjon, makt og kontroll

Boken min Vendepunkt (2019) har mange eksempler på fenomenene manipulasjon, makt og kontroll, og her er et lite utdrag med hva jeg har skrevet om dette vonde:

….»Årene jeg hadde med de gjentagende og truende kommentarene, ydmykelsene, skampåføringen og mannens uforutsigbare og forvirrende adferd med hyppige og store omstillinger og skifter, medførte at han hadde makten og kontrollen i vår relasjon.

Jeg følte jeg ble holdt fast og i tillegg mistet jeg virkelighetsoppfatningen. Jeg ble manipulert av utsagnet «jeg elsker deg». Manipulert slik at jeg skulle se forbi trakasseringer, mobbing og den respektløse adferden jeg ble utsatt for og bli værende i forholdet. Jeg trodde der og da på han og at han elsket meg, for jeg var uviten og visste ikke noe om manipulasjon, men jeg forstår i ettertid at jeg ble grovt manipulert med disse ordene….»

Har du opplevd manipulasjon, makt og kontroll i et destruktivt forhold? Hva har magefølelsen din fortalt deg? Hvordan har du håndtert det?

Verified by MonsterInsights