Hvordan avdekke psykisk vold

Denne ukes innlegg har tittel: Hvordan avdekke psykisk vold. Og dette innlegget er jeg inspirert til å skrive, etter mange samtaler med klienter i min praksis som samtaleterapeut. Og der mange av mine klienter deler fra destruktive relasjoner med mye negativ adferd rettet mot seg, men uten at de bruker ordet psykisk vold. De er isteden opptatt av å diagnostisere personen som mobber dem. Og jeg skal derfor forsøke å svare på spørsmålet: Hvordan avdekke psykisk vold?

Les også: Hva er psykisk vold?

Les også: Min bok om psykisk vold og en vellykket reparasjon

Hvordan avdekke psykisk vold

Man kan begynne å snakke om psykisk vold, når skadelig adferd rettet mot deg, gjentas og foregår over tid. At det er et mønster. Dette er det viktigste å vite for å avdekke psykisk vold. Når den er gjentagende og skjer over tid, er det essensielle og det viktige. 

Kilde: https://dinutvei.no/vold-i-naere-relasjoner/hva-er-psykisk-vold/

Hva skal du se etter

Det er flere ting du kan legge merke til for å avdekke psykisk vold, og her får du noen eksempler:

Blir du gjentagende og over tid utsatt for verbale angrep, ydmyket, trakassert, og snakket foraktfullt og nedsettende til, er dette et viktig varsel. Blir du stadig devaluert, som om du har mindre verdi enn «den andre», er det et tegn som du skal ta på alvor. Føler du at andre kontrollerer deg, er det et tegn på at noe er dysfunksjonelt. Hvis dine personlige grenser ikke blir respektert, er det et viktig varsel om at ting ikke er som det skal. Skammer du deg, er det også tegn på at noe ikke er som det skal.

Du kan også se etter dette

Hvis du får skylda og ansvaret for andre personers slemme adferd overfor deg, skal du være obs. Blir du møtt uten empati når du forsøker med normale samtaler, og forteller hvordan du har det, kan det være et tegn på at ting ikke er som det skal. Blir du utsatt for manipulasjon og løgner, skal du være på vakt. Hvis du føler at du konstant går som på nåler i ditt eget hjem av frykt for å utløse noe, er det tegn på at noe ikke er som det skal. Hvis du i tillegg stadig hører trusler og skremmende uttalelser, og blir redd på grunn av disse, er det på tide å våkne.

Les også: Hvordan vite om man blir utsatt for psykisk vold

Oppsummert hvordan avdekke psykisk vold

  • Du blir gjentagende utsatt for verbale angrep, ydmyket, krenket og snakket stygt og foraktfullt til.
  • Du blir stadig devaluert.
  • Dine personlige grenser blir ikke respektert.
  • Andre kontrollerer deg.
  • Du får skylda og ansvaret for andre personers giftige adferd overfor deg.
  • Du blir utsatt for løgner..
  • Du skammer deg.
  • Du blir møtt uten empati.
  • Du blir utsatt for trusler og er redd.
  • Du går som på nåler i ditt eget hjem i frykt for å utløse noe.

Hvis du kan svare JA på noe av dette, kan det være at du er utsatt for psykisk vold.

Verified by MonsterInsights