Hva regnes som vold i nære relasjoner

Innlegget i dag har tittel: Hva regnes som vold i nære relasjoner. Og dette innlegget er jeg inspirert til å skrive for å gi de som besøker bloggen min, et innlegg om hva regnes som vold i nære relasjoner. 

Dette er et rent informasjons-innlegg som jeg ønsker å ha på bloggen, da innleggets tema henger sammen med andre innlegg jeg har skrevet her. Og fordi jeg tenker at mine lesere kan ha nytte av et slik innlegg. Du får her definisjoner på hva som regnes som vold, og hva som regnes som nære relasjoner. 

Jeg har egen praksis som samtaleterapeut. Og klienter som tar kontakt med meg, har for det meste vært utsatt for den skadelige psykiske volden fra nær familie eller partner/ekspartner. Og mange av dem strever med omfattende ettervirkninger pga. dette. Andre som kontakter meg, strever i vonde og konfliktfylte forhold som helt klart er destruktive. Mange strever også med foreldre-samarbeid med sin overgriper etter et samlivs-brudd.

Les også: Hva er psykisk vold

Les også: Min bok om psykisk vold

Hva er vold i nære relasjoner

Vold i nære relasjoner er et stort og omfattende felt. For her må man forholde seg til hva som regnes som vold, og alle de ulike variantene av vold, som f.eks. fysisk, psykisk og seksuell. Og man må forholde seg til hva nære relasjoner betyr. Gjelder det for eksempel kun nåværende partnere, eller gjelder det også for tidligere partnere, en ekspartner? Og hva med barna som lever i hjem med vold?

Politiet sier følgende på sin nettside: Vold i nære relasjoner blir også kalt partnervold eller familievold. Denne typen vold omfatter all fysisk og psykisk vold og trusler mellom nåværende og tidligere medlemmer i familien. Den omfatter også barn som er vitne til volden. Kriminalitet som handler om ære, er også en del av dette. 

Kilde: https://www.politiet.no/rad/vold-i-nare-relasjoner/er-du-utsatt-for-vold/#undefined

Hvordan defineres nære relasjoner

I straffelovens § 282. Mishandling i nære relasjoner, defineres nære relasjoner som «nåværende eller tidligere ektefelle eller samboer, nåværende eller tidligere ektefelles eller samboers slektning i rett nedstigende linje, slektning i rett oppstigende linje, noen i sin husstand eller noen i sin omsorg.»

Straffelovens § 282. Mishandling i nære relasjoner:

Med fengsel inntil 6 år straffes den som ved trusler, tvang, frihetsberøvelse, vold eller andre krenkelser, alvorlig eller gjentatt mishandler

a)sin nåværende eller tidligere ektefelle eller samboer,
b)sin nåværende eller tidligere ektefelles eller samboers slektning i rett nedstigende linje,
c)sin slektning i rett oppstigende linje,
d)noen i sin husstand, eller
e)noen i sin omsorg.

Når noen kjennes skyldig i en straffbar handling etter § 282 første ledd bokstav b, skal retten vurdere om kontaktforbud etter § 57 skal idømmes.

Kilde: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2005-05-20-28/KAPITTEL_2-10#§282 

Hva regnes som vold i nære relasjoner

Dinutvei.no (Nasjonal veiviser ved vold og overgrep) definerer vold i nære relasjoner på denne måten:

…» Når du blir utsatt for vold fra noen du kjenner godt eller har tillit til, så kaller vi det vold i nære relasjoner. Den som utøver volden kan være for eksempel kjæreste, eks, samboer eller ektefelle, søsken, foreldre eller voksne barn» …

De sier videre:

Har du en partner som kontrollerer alt du gjør? Eller et familiemedlem som slår og truer deg? Er det noe du opplever nå, eller er det lenge siden det skjedde? Det finnes mange former for vold, og du lurer kanskje på om det du har opplevd er en eller annen form for vold?

Det er vanlig å tenke på vold som handlinger som etterlater synlige merker, som blåmerker, sår eller brudd. Vold er mer enn det.

Hvis du opplever at en du står nær får deg til å føle deg redd, kanskje får deg til å gjøre ting du ikke vil, hindrer deg i å leve livet ditt slik du ønsker, eller snakker nedsettende om deg, så er det også vold, selv om det ikke etterlater synlige merker. Å utsette andre for vold er ulovlig.

Kilde: https://dinutvei.no/vold-i-naere-relasjoner/har-jeg-blitt-utsatt-for-vold/

Verified by MonsterInsights