Manipulasjon i forhold

I dag vil jeg sette ord på manipulasjon i forhold. Jeg vil beskrive mine erfaringer med manipulasjon i et forhold. Mitt liv med en manipulator var nemlig traumatisk. Mitt liv med en manipulator var preget av intens påvirkning med små og store overtalelser, hersketeknikker, trusler, ekstremt overbevisende argumentasjon og store og små løgner. Og som alltid ledet meg dit manipulatoren ville ha meg. For jeg greide ikke å stå i mot eller å forsvare meg mot alt dette kraftfulle. Jeg kunne heller ikke noe om manipulasjon, og forsto ikke at jeg ble ledet gjennom en konstant, intenst påvirkning.

Det var de åpenbare og tydelige overtalelsene, argumentene, hersketeknikkene og løgnene som ledet meg. Og det var de små, nærmest skjulte overtalelsene og løgnene. De jeg ikke greide å få tak på at skjedde, men som likevel var der på en slags fordekt måte.

Les også: Hva er psykisk vold?

Jeg mistet meg selv

Jeg mistet meg selv i et levesett med en manipulator. Jeg mistet også verdigheten min, selvstendigheten min, mine egne personlige grenser og følelsen av å være betydningsfull. Jeg mistet å være den jeg er til vanlig, og kjente etterhvert ikke igjen meg selv. 

Det å finne tilbake til meg selv igjen, og den jeg egentlig er, var mitt hovedmål da jeg kom meg ut av dette skadelige forholdet. Den veien, og hvordan jeg lyktes med det, er gitt god beskrivelse i boken min Vendepunkt.

Les også: Hva er manipulasjon?

Manipulasjon i forhold

I boken min Vendepunkt, har jeg viet stor plass med beskrivelser av mitt liv med en manipulator. Jeg gir mange eksempler på hvordan det var, og her er utdrag fra boken:

…”Jeg følte meg oppslukt av alt som til enhver tid skjedde og av alle forklaringene hans, og opplevde meg etter hvert helt avhengig av han. Jeg ble manipulert av utsagnet «jeg elsker deg». Manipulert slik at jeg skulle se forbi nedlatenheten, forakten, trakasseringen, mobbingen og den respektløse adferden jeg ble utsatt for, og bli værende i forholdet. Jeg trodde der og da på han og at han elsket meg, for jeg var naiv og visste ikke noe om manipulasjon. Men jeg forstår i ettertid at jeg ble grovt manipulert med disse ordene. 

Les også: Å leve med en notorisk løgner

Virkelighetsoppfatningen min av meg selv forandret seg i et forhold med manipulasjon

Videre sier jeg dette:

…”Virkelighetsoppfatningen min av meg selv endret seg gradvis og over tid i årene vi var et par. Jeg endret meg fra å være en som trodde på og stolte på meg selv og hadde selvtillit, til en som sluttet å tro at hun betød noe. Jeg følte jeg ble brutt ned, og manipulert til å tenke at jeg var verdiløs, at jeg ikke betød noe. At jeg ikke hadde verdi uten han…”

“Jeg oppdaget tidlig den manipulerende, dominerende og kontrollerende adferden hans. Og jeg vet at jeg burde ha avsluttet forholdet ved disse oppdagelsene. Men det var som om jeg, på umerkelig vis, ble fanget inn i et nett av hans historier og velformulerte bortforklaringer. Uten at jeg forsto hva som skjedde…”

“Et tydelig minne jeg også har fra tidlig i forholdet, er hans skremselspropaganda som gjaldt hans ekskone og mor til barna hans. Jeg hørte ofte han snakket om faren for å møte henne når vi var ute og gikk tur eller var i byen og spiste på restauranter. Hans frykt for at vi skulle møte henne, ble overført til meg. Jeg ble ubevisst mottager for hans tanker og forestillinger om dette. Jeg ble manipulert til å være redd for å møte henne…” 

Les også: Vendepunkt – boken om psykisk vold

Jeg følte meg fanget av manipulasjon

Jeg sier også dette:

“Jeg følte meg fanget av alle overtalelsene som lå i den ekstremt overbevisende argumentasjonen hans. Jeg fikk også følelsen av å ikke få tid til å tenke mine egne tankerekker i mitt eget tempo. Ikke få tid til å reflektere for meg selv, eller tid til å stille kritiske spørsmål om alt jeg erfarte var greit eller ugreit, på grunn av intensiteten i forklaringene og argumentene hans. Jeg fikk også følelsen av å bli innhyllet i en tåke, en følelse av å bli hjernevasket, som om alt rundt meg ble tåkelagt. En tåke av hans overtalelser, hans bortforklaringer og hans intense, velformulerte argumenter i diskusjoner som vi hadde. 

Og jeg klarte ikke å forsvare meg mot dette. Jeg hadde jo ikke noe behov for å forsvare meg, fordi jeg trodde jeg var i en kjærlig relasjon med noen som elsket meg og som ville mitt beste…”

Les også:Skam i parforhold

Foto: Ingunn Norheim

Jeg forsøkte å få hjelp

Jeg tok mot til meg og søkte profesjonell hjelp for oss på et tidspunkt da jeg var fullstendig nedbrutt og psykisk helt utslitt. 

Da jeg forsiktig, og så skånsomt som mulig, våget å fortelle min eks at jeg hadde søkt hjelp og hadde kontaktet en parterapeut, observerte jeg en liten forandring hos han i måten han snakket til meg på. Jeg trodde at forandringen jeg lengtet etter hadde skjedd, og det endte med at jeg avbestilte timen vi hadde fått. Naive og uvitende meg forsto ikke at jeg ble manipulert og ledet, og trodde istedenfor at forandring hadde skjedd hos han i måten å kommunisere med meg på. Men forandringen var kortvarig. Så snart min eks fikk vite at timen var avbestilt, var man tilbake slik det hadde vært. Jeg var manipulert nok en gang.

Jeg forsto aldri hvorfor min eks ikke ville være med meg i parterapi når jeg hadde bestilt time for oss, og han forklarte aldri hvorfor han ikke ville.

Les også: Et liv med trusler

Jeg tenker med uro og bekymring på andre som også har vært utsatt for denne mannens manipulative adferd, for jeg er nok ikke alene om mine erfaringer med dette.

Trenger du noen å snakke med? Her er mine samtaletilbud.