Ettervirkninger av psykisk vold

Denne ukes innlegg har tittel: ettervirkninger av psykisk vold. Og dette innlegget har egentlig vokst seg naturlig frem, etter at jeg satte meg inn i denne tematikken i forbindelse med reparasjonen av egne ettervirkninger av psykisk vold. For jeg har egen-erfaring med dette skadelige, etter mange år i et forhold preget av psykisk vold og mobbing. Og som jeg heldigvis kom meg ut av.

Ettervirkninger av psykisk vold er et alvorlig helseproblem og et samfunnsproblem, som heldigvis blir mer og mer omtalt og løftet fram. Mange går i terapi og får traumebehandling etter å ha vært utsatt for den skadelige psykiske volden. Og det sier mye om omfanget og alvorlighetsgraden.

Det er altså veldig skadelig å bli utsatt for psykisk vold, og mange strever med omfattende ettervirkninger og etter-reaksjoner som gir store utfordringer, både i arbeid og privat. Det er ikke én fasit på slike ettervirkninger av psykisk vold, og det gjør bildet mere komplekst. Men fellesnevneren er at man er skadet både emosjonelt og psykisk, og som det kreves mye innsats for å håndtere og reparere.

Her er noen eksempler på vanlige etter-reaksjoner:

  • angst og skvettenhet
  • skam
  • flashbacks
  • søvnproblemer
  • negativt tankekjør og skyldfølelse
  • konsentrasjons- og hukommelsesvansker, fortrengning
  • økt irritasjon og sinne
  • kroppslige plager som f eks ryggproblemer og hodepine
  • relasjonsutfordringer
  • vansker med nærhet og seksualitet
  • tristhet
  • økt behov for kontroll
  • nummenhet
  • strever med tillit
  • å føle tvil om hva som egentlig skjedde
  • utagering
  • isolasjon
  • ensomhet, følelse av å være helt alene

Kilde: https://dinutvei.no/vold-i-naere-relasjoner/konsekvenser-psykisk-vold/

Jeg mener at ettervirkninger og etter-reaksjoner etter psykisk vold, er et veldig alvorlig og viktig tema, og som må tas på alvor i helseapparatet og av behandlere.

Jeg har altså personlig erfaring med psykisk vold. Og har selv hatt omfattende ettervirkninger og etter-reaksjoner etter mange år i et psykisk voldelig forhold. Og jeg erfarer at reparasjonsarbeidet mitt med disse ettervirkningene, er en kontinuerlig prosess som pågår selv mange år etter at jeg kom meg ut av det skadelige forholdet. Psykisk mishandling, tvang, trusler, overgrep, forakt, krenkelser, løgner, ydmykelser og mobbing er ikke greit for den som blir utsatt for det. Det er det skrevet mye om og er alment kjent.

Les også: Min bok om psykisk vold og reparasjon av ettervirkninger

Ettervirkninger av psykisk vold

Mange utvikler ulike strategier, bevisst og ubevisst, for å håndtere egne ettervirkninger og etter-reaksjoner, og slik var det også for meg. Jeg utviklet også mine strategier for håndtere og reparere egne ettervirkninger, etter at jeg kom meg ut av det destruktive forholdet.

Jeg er en løsningsorientert og besluttsom person, som naturlig finner løsninger på utfordringer som jeg møter på min vei. Og min strategi og metode, ble derfor å finne løsninger på mine ettervirkninger etter psykisk vold.

Og her får dere min suksess-metode:

  • Først og fremst AKSEPTERE at man har ettervirkninger og etter-reaksjoner.
  • Så sette ord på de 3 største ettervirkningene, som jeg kaller hovedutfordringer i boken min Vendepunkt. Deretter sette ord på andre ettervirkninger man har.
  • Deretter finne LØSNINGER på disse, ved å starte med de 3 alvorligste. Jeg fikk bl.a. et mye bedre selvbilde igjen og følte mestring og glede, når jeg fant løsninger på hvordan håndtere mine ettervirkninger og etter-reaksjoner.
  • Jeg mener altså at hvis du aksepterer, og så finner løsninger på dine utfordringer/ettervirkninger og etter-reaksjoner, vil du oppleve mestring og framdrift, istedenfor å stå fast i det vonde.

Nå er det noen år siden jeg kom meg ut av det psykisk voldelige forholdet. Men jeg kan si at det var dette med å akseptere, så sette ord på alt av ettervirkninger og etter-reaksjoner, og så finne LØSNINGER på disse, som var en svært viktig faktor til at jeg lyktes med reparasjonen og føler meg friskmeldt. Det var god egenterapi.

Ettervirkninger og løsninger

Her får dere noen eksempler på noen av mine personlige ettervirkninger, og så gir jeg dere løsninger på disse, slik at du skal forstå hva jeg mener. Eksemplene er hentet fra boken min Vendepunkt (2019) og et annet bokmanus jeg har jobbet med:

Havnet i nye skadelige forhold

«Jeg erfarte bl.a. at jeg, etter å ha vært i et skadelig kjæresteforhold, var tilbøyelig til å havne i nye skadelige forhold. Helt til jeg stoppet opp og tok et valg om å være uten partner for en periode. Jeg ville heller prioritere gjenoppretting av stabilitet og ro for barna mine og meg. Jeg ville også prioritere å bygge meg selv opp igjen.

Etter min selvvalgte periode uten partner, ble løsningen å forsiktig våge på nytt. «

Spesiell adferd hos andre var krevende – relasjonsutfordringer

… «Jeg hadde lenge utfordringer med personer som uttrykte seg foraktfullt og nedlatende om andre. Dette skjedde fordi jeg selv var utsatt for dette ødeleggende i årene som jeg var i det skadelige forholdet. 

Jeg hadde også utfordringer med å forholde meg til dominerende og overtalende personer. Dette som en naturlig følge av mange vonde erfaringer med slik adferd i årene som forholdet varte.

Jeg hadde i tillegg store utfordringer med å forholde meg til personer som skaper drama og kaos rundt seg, som et resultat av mye vondt med dette i mange år.

Når jeg møtte personer med adferden som beskrevet ovenfor, ble alarmsystemet mitt aktivert. Det var som om hele meg ble satt i beredskap, og alle sanser våknet. Kan du kjenne deg igjen i dette?

Løsningen på disse utfordringene ble å være selektiv med hvem jeg omgikk. Jeg ble nødt til å gjøre valg med hvilke personer jeg ønsket i livet mitt, og å velge bort de som ikke var bra for meg. Det var ikke alltid folk rundt meg forsto disse valgene som jeg gjorde, men det var nødvendig for meg for å ha framdrift med min egen reparasjon…»

Les også: Hva er et destruktivt forhold

Store utfordringer med tillit og tilknytning

…»En av de store ettervirkningene mine etter mange vonde år med psykisk nedbryting, er utfordringer med tillit og tilknytning. Og dette kommer som et resultat av mange år i et destruktivt forhold med svik, overgrep, løgner, ydmykelser, lureri, trusler og ustabilitet. En av de store utfordringer mine etter bruddet, ble å våge å stole på andre igjen. Og spesielt på menn. For jeg hadde mistet tilliten til andre mennesker, og spesielt menn, etter årene med dette vonde levesettet og denne mannen. Jeg stolte ikke på noen lenger, og trodde ikke på ord som ble sagt.

Det var vondt for meg å ha det slik, og jeg strevet med denne ettervirkningen i flere år, før jeg forsiktig våget å stole på andre igjen. Og så gjøre nye og gode erfaringer med dette. 

Nøkkelen og løsningen her er altså å forsiktig og gradvis våge og stole andre på igjen, ved å lytte uten å tolke, og så registrere de nye og gode erfaringene med dette…» 

Håper dette innlegget var til hjelp og støtte for deg som har ettervirkninger og etter-reaksjoner etter psykisk vold. Kanskje du ble inspirert til å finne løsninger på dine egne utfordringer?