Psykopati og narsissisme

Det skrives mye om psykopati og narsissisme, og det er derfor mye å lese om dette. Jeg har lenge lett etter hva som er forskjellen på psykopati og narsissisme, og jeg fant til slutt en god oversikt som føltes nyttig å lese. Jeg deler den derfor her.

 Psykopaten.info sier dette viktige;

All seriøs litteratur råder deg til å kutte all kontakt med en psykopat eller narsissist om du kan, og aldri se deg tilbake! Deres giftige adferd vil fortsette å skade deg og dine så lenge de har tilgang.

Videre sier de om forskjellen mellom psykopati og narsissisme

Psykopater trenger ingen overhodet. De trenger ingen bekreftelse, er fullstendige i seg selv, selvopptatte og selvstendige.

Narsissister er avhengig av narsissistisk påfyll i like stor grad som en narkoman er avhengig av dop. De trenger beundring, idolisering, misunnelse og bekreftelse av andre for å eksistere. De er avhengig av andre og deres forsyning av dette for å regulere sin egen selvverd og dekke over deres sårbare jeg.

Psykopater har høye tanker om seg selv og føler seg overlegne alle andre.

Narsissister har en dyp følelse av utilstrekkelighet og for å unngå å erkjenne dette, skaper de en falsk selv som er perfekt og fantastisk som andre skal reflektere tilbake til dem. Andres reaksjon på deres falske selv, avgjør deres selvverd.

Psykopater har ingen indentitet mens skaper falske personligheter/masker for å manipulere et offer for å få det de er ute etter. De føler ingen tilknytning til ofrene.

Les også: Hva er psykopati?

Narsissister knytter seg til personer så lenge de kan brukes som narissistisk forsyning.

Psykopater er utro bare fordi livet er en lek og de gjør det som passer dem. De har ingen samvittighet.

Narsissister er utro fordi de er svært usikre og trenger validering på at de er seksuelt attraktive. De har en samvittighet og vil gi partneren skylda for at de var utro fordi partneren ikke verdsatte dem nok.

Psykopater er besatt av å vinne mens narsissister er opptatt av å bli verdsatt, bekreftet og beundret.

På en øde øy vil psykopaten stortrives, mens narsissisten vil krympe og dø.

Psykopater i motsetning til narsissister er uvillig til å styre sin impulskontroll eller utsette higen etter egen tilfredsstillelse.

Psykopaten kan være sadisitisk og ha glede av å påføre smerte og skade på et offer.  De kan til og med synes det er morsomt.

Psykopaten har større problemer med å knytte medmennekselig kontakt i motsetning til narsissisten.

Psykopater er bevisst og med vilje onde.

Narsissister er tankeløst og tilfeldig onde, ikke kalkulerende som psykopaten.

Psykopater føler ikke noe følelsesmessig smerte eller ubehag når de blir avvist.

Les også: Hjelpemidler for voldsutsatte

En narsissist er svært opptatt av fasaden og er sårbare for sosial utstøting og avvisning generelt. Hvis du ikke gir dem beundring og respekt, eller hvis du ydmyker dem offentlig, blir de krenket og du kan knuse en narsissist fullstendig. Narsissister får veldig vondt når de blir avvist og opplever en narsissistisk krenkelse.

Psykopater vet forskjell på rett og galt, men bryr seg ikke fordi de ikke kan føle det.

Narsissister vet også forskjell på rett og galt på et følelsemessig nivå, men vil heller overbevise andre om at hennes rett er det eneste rette.

Psykopater føler ikke skyld og skam mens narsissister gjør,  uten at de forandrer adferd av den grunn.

Psykopater lar seg ikke behandle eller helbrede for det feiler dem ingenting i følge dem selv.

Les også: Hva er Narsissisme?