I dag blir det et innlegg jeg har kalt: Å få en psykopat eller narsissist inn i familien. Og innlegget er inspirert av mange samtaler med klienter i jobben min som samtaleterapeut. Mine klienter forteller nemlig med fortvilelse om store utfordringer og traumer, etter å ha involvert seg med personer med avvikende personlighetstrekk. Og dermed også dessverre fått dem inn i familien. For det å få en psykopat eller narsissist inn i familien, resulterer nemlig alltid i store problemer og ødeleggelser for mange. Å få en psykopat eller narsissist inn i familien, ødelegger dessverre veldig mye for alle som er involverte.
Les også: Hva er narsissisme – viktige ord og uttrykk
Store vanskeligheter med samhandling
Det å få en giftig person inn i familien, er altså svært ødeleggende. Det er allment kjent. Og dette er noen av temaene som mine klienter snakker om etter å ha involvert seg med en person med avvikende personlighetstrekk:
- De har en eks-partner som ikke innretter seg etter inngåtte samværs-avtaler om felles barn etter brudd, og som skaper forvirring, frustrasjon og mye smerte. Det er som at denne personen saboterer det som er avtalt, og istedenfor lager egne regler som skal følges, og som i tillegg endres stadig vekk. Og som vanskeliggjør et godt samarbeidsklima. Det medfører en enorm psykisk slitasje for mine klienter å stå i slikt over lang tid. Det resulterer også i slitasje på barna.
- Det å ha en eks, eller en i familien, som heller ikke evner å tilpasse seg det som anses som normalt i samfunnet, skaper også frustrasjon og psykisk slitasje hos de som er rundt denne personen.
- Det fabrikkeres konflikter og drama. Og de involverte rammes hardt, kanskje uten å forstå hvorfor eller hvem som står bak.
- At disse giftige personene i tillegg legger skylden og ansvaret på andre for sin ødeleggende adferd, forverrer i grunnen alt. Det er en gjenganger at mine klienter forteller, at de blir beskyldt for å være «den vanskelige» av sin eks. De blir utpekt som syndebukk, selv om de legger ned en voldsom innsats for å få til gode løsninger og godt foreldre-samarbeid om felles barn.
- At disse giftige personene heller ikke beklager sin ødeleggende adferd, og viser i handling at de forstår at de har oppført seg til skade for andre, gjør skadeomfanget bare enda større.
En psykopat eller narsissist viser sjarmerende adferd i en tidlig fase
Å få en giftig person inn i familien, kan være vanskelig å forstå i den tidlige fasen. For i den første «bli-kjent» fasen sjarmeres alle fordi de viser seg fram som elskelige vesener. Det er derfor vanskelig å oppdage hva som er i ferd med å skje i den tidlige fasen. Det er manipulasjon som skjer. Alle manipuleres til å tenke at de har å gjøre med en snill, empatisk og sjarmerende person som vil alle vel. Men bak dette fasadespillet, og denne masken av sjarme og veltalenhet, lurer denne personens giftige adferd. Og som kommer til uttrykk på et senere tidspunkt.
Les også: En anbefalt bok om psykisk vold og hvordan reise seg igjen
Mange av mine klienter forteller, at det destruktive forholdet startet med unormalt sjarmerende adferd fra deres overgriper. Og når de så har falt for den sjarmerende adferden, og tror de har møtt drømmemannen/drømmedama, starter den psykiske nedbrytingen. Det startet gjerne forsiktig og med små «stikk», og som virket ubetydelige isolert sett. På den måten forsto de ikke hva som er i ferd med å skje. De forsto ikke at den psykiske nedbrytingen hadde startet.
Les også: Hva er manipulasjon
De forårsaker store ødeleggelser
Når den giftige personen er godt infiltrert i familien, og alle er sjarmert og manipulert, starter ødeleggelsene. Da starter kontrolleringen, splittingen, isoleringen, verbale angrep, løgner, trusler, ondskapsfulle beskyldninger, drama, kaos , fabrikkering av konflikter osv. Det kan skje åpenlyst eller det kan skje i det skjulte, så man nesten ikke merker det.
Les også: Covert narsissist – den skjulte narsissisten
Les også: Hva er personlighetsforstyrrelser
Og familien risikerer å splittes, uten at man kanskje forstår hvordan det ble slik. Eller man forstår alt dette, når det er for sent, og ødeleggelsene er et faktum. Og så må de enorme ettervirkningene og skadene håndteres og repareres.
Det pågår et enormt reparasjons-arbeid med selvhjelp og egenterapi i mange tusen hjem, og i familier, som har blitt utsatt for en person med psykopatiske eller narsissistiske trekk. Mange psykisk skadde går også i terapi og får traumebehandling. Mange får også hjelp og samtaleoppfølging på krisesenter. Og det sier mye om skade-omfanget og alvorlighetsgraden.