Hersketeknikker, makt og kontroll

I dag blir det et innlegg om hersketeknikker, makt og kontroll. For det er en åpenbar kobling mellom hersketeknikker, makt og kontroll. Er man i et forhold der det utøves makt og kontroll, er det helt åpenbart at man blir utsatt for hersketeknikker. Kanskje selv uten å forstå det.

Mange hersketeknikker kan være vanskelige å oppdage når de utøves, andre er lettere å gjennomskue. Man kan altså bli utsatt for hersketeknikker uten å oppdage at det er det som skjer. Mange som er i vonde parforhold der det utøves makt og kontroll, blir nok utsatt for hersketeknikker uten av de tenker så mye over akkurat det. 

Jeg mener at hvis man forstår at man blir utsatt for hersketeknikker, så kan man se på det med «rasjonelle øyne», og skadeomfanget kan dermed reduseres. Derfor mener jeg at det er så viktig å spre informasjon om dette.

Les også: Psykisk vold i forhold og likeverd

Eksempler på hersketeknikker

For å forstå dette med hersketeknikker, tenker jeg at det kan være fint å høre om andres erfaringer med dette. For ved å høre om andres erfaringer, kan du få økt bevissthet rundt dine egne opplevelser og erfaringer med dette.

Så her skal dere få mine personlige erfaringer med hersketeknikker, makt og kontroll fra et destruktivt forhold jeg var i for en del år siden. Jeg ble nemlig selv utsatt for mange hersketeknikker da jeg var i et forhold med psykisk vold og mobbing for mange år siden. Her gir dere her noen eksempler på noen av hersketeknikkene jeg ble utsatt for. Kanskje du vil kjenne deg igjen?

  • En hersketeknikk som jeg ofte ble utsatt for, var at det ble snakket på vegne av meg, som om jeg ikke hadde egen stemme. Og dette skjedde alltid UTEN at jeg var blitt spurt på forhånd om hva jeg mente og tenkte om saken. Dessverre forsto jeg ikke på det tidspunktet at dette som jeg ble utsatt for, er en hersketeknikk. Men jeg var ofte frustrert og forvirret når min eks kontrollerte og dominerte meg på denne måten, og følte meg uviktig.
  • En hersketeknikk som jeg også ble utsatt for, er taushet og ignorering, altså silent treatment. Sa jeg ifra om mobbing og andre ting som ikke var greit, ble det jeg sa om saken ignorert og møtt med taushet. Det ble ikke tatt tak i, som om det jeg sa var uten betydning og uviktig. Det ble istedenfor alltid igangsatt endeløse og vonde diskusjoner som ikke førte til noe konkret. Avledningen av tydelig.
  • En tredje hersketeknikk som jeg ofte ble utsatt for, var min eks sin ekstreme overtalelsesevne og voldsomme argumentasjon for egen sak. Og som jeg ikke greide å stå imot. Min eks fikk det alltid som han ville, når han argumenterte hardt for sin sak i diskusjoner som vi hadde. Og han ledet meg alltid dit han alltid ville med denne domineringen. Jeg ble overtalt, og nærmest tvunget til mye, gjennom denne ekstremt dominerende adferden. Denne ekstreme domineringen og kontrolleringen av alt til enhver tid, hadde jeg aldri vært utsatt for tidligere, og hadde dermed ikke den nødvendige kunnskapen og verktøy for å kunne håndtere det. Jeg forsto dessverre ikke at dette var en hersketeknikk da jeg var i forholdet, men har forstått dette i ettertid.

Hersketeknikker startet vi ble samboere

Min eks og jeg eide hus sammen i 3 omganger i løpet av årene som vi var et par. Da jeg sa ja til å bli samboer med min eks første gangen, startet det hele. For da vi ble samboere, hørte jeg oftere og oftere at det ble snakket om «vi» og «oss». Og dette skjedde alltid uten at jeg var spurt på forhånd for hva jeg mente eller tenkte. På den måten ble det snakket på vegne av meg som om jeg ikke hadde egen stemme. Jeg følte faktisk at jeg mistet min individualitet, og at andre hadde overtatt makten og kontrollen over meg, når det ble snakket på den måten.

Jeg husker at det ble veldig ubehagelig for meg å ikke vite hva jeg selv tenkte, mente og følte, før det ble snakket slikt på vegne av meg. Jeg følte at jeg mistet å være en selvstendig tenkende person ved stadig å høre disse uttalelsene. Det var som at andre istedenfor bestemte og kontrollerte hva jeg tenkte og mente. Jeg forsto aldri hvorfor dette skjedde. Hva var hensikten?

Les også: Et dysfunksjonelt forhold

Det at jeg stadig hørte at det ble snakket på vegne av meg uten at jeg var spurt på forhånd med hva jeg mente eller tenkte, er altså en hersketeknikk. Jeg begynte etterhvert forsiktig med å korrigere min eks ved å si «nei, slik er det ikke for meg. Jeg mener noe annet enn deg om dette,» når jeg hørte dette bli uttalt. Jeg husker godt det nedlatende og foraktfulle blikket hans når jeg sa ifra på den måten. Og det ble alltid etterfulgt av en vond taushet, som om det var noe rart med meg som våget å korrigere han slik jeg gjorde. 

Den vonde ignoreringen som jeg i årevis ble utsatt for når jeg sa ifra om mobbing og ugrei oppførsel, er også en hersketeknikk. Å respondere overfor noen med taushet og ignorering, er en klassisk hersketeknikk. Mange har antagelig blitt utsatt for dette, uten å tenke over at det er en hersketeknikk som de blir utsatt for.

Les også: Taushet som hersketeknikk

Hersketeknikken med å overtale og argumentere hardt overfor noen i samtaler og diskusjoner for å få gjennomslag for sitt eget, er etter mitt syn en svært negativ adferd i parforhold. Og viser et tydelig behov for å ha makt og kontroll i relasjonen.

Les også: Min bok om psykisk vold og reparasjon av ettervirkninger

Jeg forsto ikke at jeg ble utsatt for hersketeknikker

Jeg tenkte dessverre ikke over at jeg ble utsatt for hersketeknikker i alle årene som jeg var i et forhold med psykisk vold. Jeg var uvitende og veldig naiv, og forsto dermed ikke dette. Jeg var i tillegg manipulert til å tro at jeg var i en kjærlig relasjon med noen som elsket meg og ville meg vel, fordi han stadig uttrykte at han elsket meg. Løgnen hans om at han elsket meg, bidro til at jeg ikke tenkte over at jeg ble utsatt for hersketeknikker.

Les også: Manipulasjon i forhold

Les også: Å leve med en notorisk løgner

TIPS: Har du selv erfaringer med hersketeknikker? Forsto du at det foregikk hersketeknikker når det skjedde?

Verified by MonsterInsights