Hvordan knuse en narsissist?

På selveste Frigjøringsdagen passer det med et innlegg om hvordan knuse en narsissist. Dette spørsmålet er det mange som stiller, og her kommer svaret. Her er metoden for hvordan knuse en narsissist.

Hva er en narsissist?

7 kjennetegn:

  • Uvanlig høyt behov for oppmerksomhet og beundring.
  • Sliter bak fasaden med dårlig selvfølelse.
  • Søker makt og status.
  • De kan være sjarmerende utad.
  • De mangler empati.
  • Skylder på andre, istedenfor å ta ansvar for egen adferd som skader andre.
  • Utnytter andre.

Narsissister er avhengige av oppmerksomhet fra andre i like stor grad som en narkoman er avhengig av dop. De trenger beundring, idolisering, misunnelse og bekreftelse av andre for å eksistere. De er avhengig av andre og deres forsyning av dette, for å regulere sin egen selvverd og dekke over deres sårbare jeg.

Siden narsissisten er avhengig av oppmerksomhet fra andre om seg og sitt, vil det skje at oppmerksomheten automatisk dras mot dem, siden det er DER det alltid skjer noe.

Les også: Hvordan komme ut av psykisk vold

Metoden for å knuse en narsissist

Metoden er å slutte å ha oppmerksomheten rettet mot narsissisten. Det er f.eks å slutte og respondere på agn som blir lagt ut for å få oppmerksomhet. Det er å ignorere det som kommer fra narsissisten. Når du flytter oppmerksomheten din vekk fra narsissisten og over til deg selv, har du gjort en viktig endring. Du er igang med å jobbe med deg selv, framfor å ha oppmerksomheten rettet mot narsissisten.

Å rette oppmerksomheten mot seg selv, istdenfor å ha oppmerksomheten rettet mot andre, kan for mange være en ny måte å være i verden på, og som kanskje må læres for å kunne forstå. Det å spørre seg selv “Hva trenger jeg nå?” og “Hva er viktig for meg?” kan kanskje til og med være utfordrende for noen.

Å kjenne etter egne behov og hva som er viktig, gjøres ved at oppmerksomheten rettes innover i en selv, istedenfor å være “der ute” og snakke om alle andre. Man retter oppmerksomheten inn i det indre landskapet, istedenfor å ha oppmerksomheten “der ute” og snakke om hva alle andre, for eksempel, burde gjøre. 

Hvordan knuse en narsissist

Hvordan knuse en narsissist, er altså å rette oppmerksomheten innover i en selv, framfor å ha oppmerksomheten rettet mot narsissisten. Det er å jobbe med seg selv. Du kan aldri forandre narsissisten, men du kan forandre deg selv. Ved å jobbe med seg selv, så utvikles man, og resultatet blir økt selvinnsikt og bedre kunnskap. Og det liker jo ikke narsissisten. Ved å ha oppmerksomheten mere hos deg selv, enn hos narsissisten, så svinner narsissisten hen. Narsissisten mister makten og kontrollen over deg.

Ja, det kan være tidkrevende og intenst når denne jobben pågår, men min erfaring er at ved å ta seg tid til denne jobben, så blir man fri fra makt og kontroll. 

Og hvem vil ikke bli fri etter mange vonde år med psykisk nedbryting?

Trenger du noen å snakke med? Se mitt samtaletilbud.

Oppsummert:

  • Rett oppmerksomheten mere mot deg selv. Sett deg selv i førersetet i ditt eget liv, og bestem deg for å ta kontrollen.
  • Jobb med deg selv. Sett f.eks opp mål og delmål for deg selv utifra hva som er viktig for deg for å repareres. Rett blikket fremover. Fokuser på deg og ditt, og hva du trenger underveis.
  • Kjenn etter egne behov. Spør deg selv hva du trenger. Lytt til kroppen og signalene som den gir deg.

Boken min Vendepunkt beskriver metoden for å jobbe med seg selv

Boken min Vendepunkt har tittel etter mitt personlige vendepunkt, og min omstart, og beskriver hvordan jeg tok tak og jobbet med meg selv etter at jeg kom meg ut av et psykisk voldelig forhold. Boken ble til underveis i min vellykkete reparasjon etter mange år i et psykisk voldelig forhold, og beskriver altså hvordan jeg tok tak og løste egne utfordringer etter at jeg kom meg ut. Jeg vet dermed veldig mye om den positive effekten som skjer når man jobber med seg selv og har oppmerksomheten hos seg selv, framfor å ha oppmerksomheten andre steder og hos andre personer. 

Les også: Vendepunkt – boken om psykisk vold

Resultatet hos meg etter å ha jobbet med meg selv, er at jeg har avslørt og kommet ut av manipulasjonens jerngrep. Jeg er kvitt angsten jeg pådro meg i det destruktive forholdet. Jeg har funnet tilbake til selvstendigheten min. Jeg har et mye bedre selvbilde, og tror igjen på meg selv og har selvtillit. Og jeg har tatt tilbake makten og kontrollen i mitt eget liv.

Les også: Ettervirkning av psykisk vold – angst

Les også: Hva er narsissisme?