Taushet som hersketeknikk

Jeg har tidligere lagt ut et innlegg om makt og kontroll – hersketeknikker, og i dag får dere et eget innlegg om taushet som hersketeknikk.

Å utsette noen for taushet som hersketeknikk, er etter min vurdering et kraftig våpen og en ekstrem form for nedgradering og maktutøvelse.  

Å bruke taushet som hersketeknikk overfor noen, er hverken greit eller snilt. Og som kan være veldig skadelig å bli utsatt for, hvis man ikke er klar over hva som skjer. Så jeg mener at det å ha kunnskap om, at det er en hersketeknikk man blir utsatt for når noen møter deg med taushet, kan redusere skadeomfanget.

Det å utsette andre personer for taushet og ignorering, “silent treatment”, er etter min mening, en ond hersketeknikk og et kraftig våpen. Det å ikke gi svar tilbake når noen henvender seg til deg, er også uhøflig, og er svært ødeleggende og nedbrytende for en relasjon. Det stenger for dialog.

Taushet som hersketeknikk i vanskelige relasjoner

Jeg har selv erfaringer med denne onde hersketeknikken i noen vanskelige relasjoner, blant annet i et krevende og veldig vondt parforhold. 

I det vanskelige og vonde parforholdet ble jeg ofte utsatt for hersketeknikken og avstraffelsen med taushet når jeg sa ifra om mobbing og slem oppførsel. Når jeg konfronterte min eks med den slemme mobbingen som stadig skjedde og de slemme beskyldningene rettet mot meg, ble jeg møtt med taushet. Min eks straffet meg med taushet og ignorering tilbake. Jeg ble nok hørt, men min eks valgte å forbigå det jeg sa i taushet. Jeg fikk ingen respons. Det ble istedenfor igangsatt vonde og endeløse diskusjoner som ikke førte til noe konkret. Avledningen var tydelig.

Denne onde og uhøflige adferden ble ekstra tydelig under den lange og krevende bruddfasen da det endelige bruddet var et faktum. Da konfronterte jeg flere ganger min eks, og han valgte å ikke svare meg. Etter at bruddfasen og forholdet er over for lengst, fortsetter min eks med å ikke gi respons når jeg har gjort henvendelser til han. Hans valg, hans ansvar.

Les også: Veien min ut av psykisk vold

En avis som laget et stort intervju med meg om psykisk vold, gjorde i den forbindelse også en henvendelse til min eks. Og han valgte å ikke svare dem. Så min eks er fastlåst i dette med å ikke gi respons, både overfor meg og andre som tar kontakt med han.

Les også: Makt og kontroll – hersketeknikker

Hvordan det påvirket meg å bli møtt med taushet

Lenge kjente jeg på frustrasjon, fortvilelse, forvirring og maktesløshet når det ble utøvd taushet som hersketeknikk overfor meg. Jeg ble også sint, og begynte i tillegg å tvile på meg selv. Jeg forsto ikke hvorfor disse personene reagerte slik overfor meg.

Men denne giftige adferden påvirker meg ikke lenger, slik den gjorde tidligere. Jeg har nemlig gjennomskuet alt, og forstått at det er en hersketeknikk. Og lar meg ikke lenger påvirke av slik giftig adferd. Det var god terapi for meg at jeg forsto at ignorering og taushet er en hersketeknikk.

Hva blir resultatet når det utøves taushet som hersketeknikk?

Og hva blir resultatet når det utøves taushet og ignorering som hersketeknikk? Vel, det er at disse personene selv sørger for å ødelegge relasjonen.

Trenger du noen å snakke med? Her er mine Samtaletilbud

Foto: Ingunn