Månedens innlegg har tittel; Hva er søskenmishandling. Og jeg har lenge tenkt på å skrive et innlegg om dette temaet. Fordi psykisk søskenmishandling er noe som ikke er uvanlig at skjer. Psykisk vold/psykisk mishandling skjer jo i alle relasjoner og i alle samfunnslag. Og bloggen min har mange innlegg relatert til denne problematikken. Den har innlegg om psykisk vold i arbeidslivet (Hvordan takle en narsissistisk sjef), i parforhold (mange innlegg), venneforhold (Kan man være venn med en narsissist?) og i slektsforhold (Å ha en narsissistisk mor). Men hva er søskenmishandling? Hva innebærer det å bli psykisk mishandlet av søsken?
Hva er søskenmishandling
Søskenmishandling er innenfor begrepet vold i nære relasjoner. Og Wikipedia forklarer vold i nære relasjoner på denne måten:
«Vold i nære relasjoner, eller familievold, er vold, eller trusler om vold, overfor personer som er eller har vært i «familie» eller i familie- eller ekteskapslignendeforhold. Det inkluderer søsken, barn, foreldre, besteforeldre og andre i rett opp- eller nedadstigende linje, samt adoptiv-, foster- og steforhold. Voldsutøvelsen er stedsuavhengig.[1] Volden kan arte seg som fysisk vold, psykisk vold, materiell vold (beskadigelse av offerets gjenstander mv) eller seksuell vold (seksuelle overgrep).»
Ettervirkninger av søskenmishandling
Psykisk søskenmishandling er ikke vanlig søskenkrangling, som gjerne går over etter en stund. Det er mer omfattende og dyptgripende enn som så. Mitt inntrykk etter flere klientsamtaler med dette temaet, er at mobbing, trakassering, devaluering, nedlatenhet og annen psykisk ødeleggelse pågår over tid. Det er også et kjennetegn at det aldri tar slutt. Men at den som utøver den psykiske mishandlingen, hele tiden finner nye måter å utøve den på. Selv langt opp i voksen alder.
Det kan få store konsekvenser for den mentale helsen hos den utsatte å oppleve psykisk mishandling fra søsken. Og det er ikke uvanlig at man får ettervirkninger som f.eks:
- Å føle seg mindreverdig
- Å føle seg utenfor
- Søvnvansker
- Tankekjør
- Lavt selvbilde
- Dårlig selvtillit
- Vanskeligheter med å knytte seg til andre
- Vanskeligheter med å stole på andre
- Økt behov for kontroll
- Sorg
- Ensomhet
Les også: Hva er psykisk vold
Les også: En anbefalt bok om psykisk vold og hvordan reise seg igjen
Mitt tips: Gå NK, altså null kontakt av hensyn til din egen psykiske helse.