Kan man være venn med en narsissist?

Månedens innlegg har tittel: Kan man være venn med en narsissist? Og dette innlegget er inspirert av en klientsamtale jeg hadde for en tid tilbake der klienten delte fra et destruktivt vennskaps-forhold. Og jeg tenker at denne klienten ikke er den eneste som har slike opplevelser, og derfor blir det et eget innlegg på bloggen med tittel: kan man være venn med en narsissist?

Kan man være venn med en narsissist?

Personer med narsissistiske trekk blir lett krenket, det er allment kjent. Når det opphøyde selvbildet blir krenket, skjer det noe med dem. Og de setter inn store krefter med hevnaksjoner når de føler en slik krenkelse. Og det går utover den som blir utpekt som syndebukk. Det kan være både partnere, ekser, familie og venner.. 

Dette vitner om noen svært dysfunksjonelt. Og kan føre til en voldsom psykisk belastning hos den utsatte som kanskje ikke helt forstår hva man har gjort eller sagt som satte i gang det hele. Selv ubetydelige bemerkninger som slett ikke er ment som kritikk, blir blåst opp til enorme angrep, og narsissistens forsvarsverket reiser seg..

Derfor er det svært utfordrende å være venn med en narsissist, ja, kanskje umulig.

Man er venn på narsissistens premisser

Å være i en relasjon med en person med narsissistiske trekk, kan altså være svært så utfordrende. Og kan føre til stor psykisk belastning hvis man ikke er klar over situasjonen. Og det gjelder ikke bare i parforhold eller i familierelasjoner, men også når man er i en vennerelasjon. 

Det kan oppleves som å være i en ensidig relasjon, ikke en gjensidig relasjon, når man har å gjøre med en person med narsissistiske trekk. Med det mener jeg at relasjonen er på narsissistens premisser. Personen med narsissistiske trekk, er ofte gjerne den som dominerer og kontrollerer relasjonen. Og at alt er fint og hyggelig så lenge denne domineringen og kontrolleringen får skje i fri utfoldelse. 

Venneforholdet endrer seg hvis man setter grenser

Men alt dette hyggelige endrer seg hvis man f.eks. setter grenser, for da skjer det en voldsom motreaksjon tilbake. Og det skjer fordi grensesettingen ikke forstås, men oppfattes som kritikk. Og man blir utsatt for ondskapsfulle beskyldninger, svertekampanje og mobbing tilbake. Kanskje også andre dras inn i sitasjonen, de blir altså manipulert til å ta narsissistens parti. Konfliktnivået blir ekstremt høyt.

Les også: Grensesetting og samvittighet

TIPS: Gå NK – null kontakt

Foregår denne psykiske mishandlingen over lang tid, kan det få store konsekvenser for den psykiske helsen hos den utsatte. Det er derfor viktig at man går NK, altså null kontakt, av hensyn til egen psykiske helse. Det gjelder også overfor narsissistens medsammensvorne, altså det som kallas «flygende aper». 

Les også: Narsissistens hjelpere – flygende aper

Verified by MonsterInsights