Blir jeg utsatt for psykisk vold?

Månedens innlegg har tittel og spørsmålet: Blir jeg utsatt for psykisk vold? Og dette innlegget er jeg inspirert til å skrive etter mange samtaler med klienter i jobben min som samtaleterapeut, og der de spør meg: Blir jeg utsatt for psykisk vold?

Mange av mine klienter er altså opptatt av om de er utsatt for psykisk vold, istedenfor å diagnostisere sin overgriper som eksempelvis psykopat eller narsissist. Og det er jeg også opptatt av. For jeg mener det er viktig å se på handlingene du utsettes for, istedenfor å diagnostisere overgriper. For når du greier å se handlingene du utsettes for, så er det, etter min mening, lettere å ta et valg om å eksempelvis komme seg vekk.

Blir jeg utsatt for psykisk vold?

Har du noen gang tenkt tanken om å stille deg selv dette spørsmålet, istedenfor å diagnostisere din overgriper? Vet du hva psykisk vold er? Hvis du er usikker, skal jeg her gi en beskrivelse og forklaring:

Nettsiden,  https://dinutvei.no som er en Nasjonal veiviser ved vold og overgrep, gir en god beskrivelse av psykisk vold, og her er et lite utdrag av hva de sier:

«…Psykisk vold er når noen bruker stemme, kroppsspråk og ord på en måte som nedvurderer, krenker, skader, truer og kontrollerer andre. Å være likegyldig til andre er også psykisk vold.

Det kan også være psykisk vold hvis noen uten direkte å si noe truende eller krenkende likevel skremmer en annen til å gjøre noe denne ikke vil, eller får den andre til å slutte å gjøre noe han eller hun ønsker.

Konsekvenser av gjentatt psykisk vold kan være manglende tro på seg selv og sin egen verdi.…»

Hvordan avsløre psykisk vold

Det er flere ting du kan legge merke til for å avsløre psykisk vold, og her får du noen eksempler:

Blir du gjentagende og over tid utsatt for verbale angrep, ydmyket, trakassert, og snakket foraktfullt og nedsettende til, er dette et viktig varsel. Blir du stadig devaluert, som om du har mindre verdi enn «den andre», er det et tegn som du skal ta på alvor. Føler du at andre kontrollerer deg, er det et tegn på at noe er dysfunksjonelt. Hvis dine personlige grenser ikke blir respektert, er det et viktig varsel om at ting ikke er som det skal. Skammer du deg, er det også tegn på at noe ikke er som det skal. Føler du at du mister deg selv, er det et tydelig tegn på at du er utsatt for noe dysfunksjonelt.

Du kan også se etter dette

Blir du møtt uten empati når du forteller hvordan du har det, kan det være et tegn på at ting ikke er som det skal. Hvis du føler at du konstant går på eggeskall i ditt eget hjem av frykt for å utløse noe, er det tegn på at noe ikke er som det skal. Hvis du i tillegg stadig hører trusler og skremmende uttalelser, og blir redd på grunn av disse, er det på tide å våkne. Hvis du i tillegg opplever å få skylda for andre personers giftige adferd overfor deg, skal du være obs.

Les også: Min bok om psykisk vold og reparasjon av ettervirkninger

Oppsummert hvordan avsløre psykisk vold

  • Du blir gjentagende utsatt for verbale angrep, ydmyket, nedgradert, krenket og snakket stygt og foraktfullt til.
  • Dine personlige grenser blir ikke respektert.
  • Andre kontrollerer deg.
  • Du får skylda og ansvaret for andre personers giftige adferd overfor deg.
  • Du skammer deg.
  • Du blir møtt uten empati.
  • Du blir utsatt for trusler.
  • Du er redd og går som på eggeskall i ditt eget hjem i frykt for å utløse noe.
  • Du føler at du mister deg selv.

TIPS: Hvis du kan svare JA på noe av dette, kan det være at du er utsatt for psykisk vold.

Verified by MonsterInsights