Å bli gjort til syndebukk i et destruktivt forhold

Har du opplevd å bli gjort til syndebukk i et destruktivt forhold? Har du opplevd at alt er blitt snudd på hodet, og du har fått skylden for noe du ikke har ansvar for? Vel, du er ikke alene, for det er faktisk et fenomen i slike forhold. Denne uka blir det et innlegg om dette fenomenet, og som jeg har kalt: Å bli gjort til syndebukk i et destruktivt forhold. Og dette innlegget har vokst seg fram etter flere samtaler med klienter, og der dette har vært et tema.

Jeg jobber jo som samtaleterapeut, og hovedtyngden av mine klienter er, eller har vært, i destruktive forhold. Og flesteparten av dem har opplevd at de er blitt utpekt av sin overgriper til å være syndebukken og «den vanskelige». Derfor fikk jeg lyst til å skrive litt om det å være syndebukk i et destruktivt forhold.

Les også: Hva er personlighetsforstyrrelser?

Jeg har selv opplevd syndebukk-fenomenet i et destruktivt forhold. Så når mine klienter deler av sine erfaringer med dette vonde, er det noe jeg kan kjenne igjen og fullt ut forstå hvordan er. Så her skal du få lese litt om mine egne erfaringer med dette vonde. Kanskje du vil føle deg mindre alene når du leser hvordan andre har opplevd dette? Kanskje du også vil kjenne deg igjen?

Lenger ned i innlegget, får du også et nyttig tips.

Å bli gjort til syndebukk i et destruktivt forhold

Jeg har altså egenerfaring med å bli utpekt som syndebukk i et destruktivt forhold. Min overgriper snudde alt på hodet, og ga meg ansvaret for hans mobbing av meg når jeg konfronterte han. Jeg fikk også ansvaret for hans løgnaktige og unormalt ustabile adferd. En bisarr opplevelse.

Slik jeg ser dette fenomenet i ettertid, var denne adferden hos min eks, en klar ansvars-fraskrivelse for egen adferd som smertet meg og min familie. Det var noe syklig over det hele. Det virket nesten som han var fiksert og besatt på å plassere skyld og ansvar hos meg, og ikke hos seg selv. Og denne forvirrende trakasseringen og mobbingen tok det lang tid å bearbeide etter at jeg kom meg ut av forholdet for mange år siden. Kan du kjenne deg igjen i dette?

Les også: Å leve med en notorisk løgner

Manipulasjon og gaslighting

Når jeg i dag ser meg tilbake til tiden som forholdet varte, forstår jeg den ondskapsfulle adferden med å peke på meg som syndebukk, som manipulasjon. Det ble forsøkt med manipulasjon og gaslighting for å forvirre meg, og få meg til å begynne og tenke på om det var JEG som var ansvarlig og ikke han. Det var god egenterapi å forstå dette.

Da jeg var i forholdet, så jeg ikke faresignalene med manipulasjon og gaslighting klart. Men dette ble tydeligere i løpet av bruddprosessen etter det endelige bruddet, der e-poster med ondskapsfulle beskyldninger haglet mot meg. Jeg så galskapen. Alle disse e-postene var skrevet for å fremstille meg som «den vanskelige», og for at den som leser e-postene skal tro at det var synd på min eks. Altså manipulasjon. Han tok offer-rollen istedenfor å ta ansvar.

Les også: Min bok om psykisk vold og reparasjon av ettervirkninger

Konsekvensen av å bli gjort til syndebukk

Å bli gjort til syndebukk og «den vanskelige» av en partner eller eks, eller en annen person, er traumatisk. Og mange går i terapi etter å ha blitt utsatt for denne skadelige mobbingen. Å bli utpekt som syndebukk av en person som helt åpenlyst konstruerer konflikter og drama, og som saboterer f.eks. samværs-avtaler, er også dramatisk. Og når dette pågår over lang tid, resulterer det i en enorm psykisk slitasje. Mine klienter forteller om:

  • Søvnløshet
  • Tankekjør
  • Forvirring
  • Ensomhet
  • Bekymringer
  • Nedstemthet
  • Fortvilelse
  • Desperasjon
  • Motløshet
  • Energitappende diskusjoner
  • En følelse av å stå fast, det finnes liksom ingen måte å løse det på

Som du kan se, så kan det altså skje mye med deg, når du blir utpekt som syndebukk. Det går utover din psykiske helse. Jeg vil gå så langt som å si, at det er psykisk mishandling å utpeke noen til syndebukk, for på den måten å unnlate å ta ansvar for egen adferd som skader og smerter andre.

Les også: Hva er gaslighting

TIPS: Blir du gjort til syndebukk, forsøk å tenke på det som manipulasjon. Det har ingenting med deg å gjøre. Men noen jobber med å unnlate å ta ansvar, og istedenfor forsøker å manipulere deg til å tenke at du er den ansvarlige. Det er du altså ikke. Det er manipulatoren som har ansvaret.

Verified by MonsterInsights