Kilde: Pixabay

Hvordan komme seg etter et brudd

Hvordan komme seg etter et brudd fra et destruktivt forhold? Endelig er det nytt blogginnlegg! Beklager at det ikke har kommet nye innlegg på en stund. Men jobben min som samtaleterapeut og kursholder tar mye tid, og jeg har ikke rukket å skrive ved siden av i det siste. Ukens innlegg har tittel: Hvordan komme seg etter et brudd. Og innlegget er inspirert av en forespørsel jeg fikk for en tid tilbake, om jeg kunne skrive litt om hvordan komme seg etter et brudd fra et destruktivt forhold, Og her er det jeg kom fram til. For hva skjer etter et brudd fra et destruktivt forhold? 

Les også: Min bok om psykisk vold og reparasjon av ettervirkninger

Det er flere faser etter et brudd

Jeg mener det er flere faser man gjennomgår etter brudd fra et destruktivt forhold. Altså ulike faser man gjennomgår med reparasjon etter at man har kommet seg ut. Jeg er ikke opptatt av hvor lang tid du bruker på dette, da jeg forstår reparasjonen som en prosess du gjennomgår. Og du vil gradvis føle deg mer og mer reparert i denne prosessen. Tiden man bruker i de enkelte fasene er individuelt. Det er også individuelt med tiden man bruker på hele reparasjonen. Det kan også være at man beveger seg mellom de ulike fasene underveis.

Jeg har selv erfart å være gjennom ulike faser etter å ha kommet meg ut av et destruktivt forhold. I tillegg erfarer jeg at klientene mine er på ulike stadier i reparasjons-prosessen når de kontakter meg. Og basert på dette, har jeg kommet fram til at man gjennomgår 4 faser etter brudd fra et destruktivt forhold.

Les også: 3 tips for å komme seg etter psykisk vold

Hvordan komme seg etter et brudd

Jeg var altså selv gjennom flere faser etter at jeg kom meg ut av et destruktivt forhold for mange år siden, så dette har jeg personlig erfaring med. Jeg har også klienter som befinner seg i ulike faser etter et brudd fra destruktive forhold. Og med bakgrunn i dette, så mener jeg derfor at det er flere faser man gjennomgår etter å ha kommet seg ut av et slikt forhold. Og her er en oversikt over de ulike fasene som jeg mener at man går igjennom:

  • Man har FASE 1, som er den opprivende bruddfasen. Denne fasen kan oppleves kaotisk og veldig vond. Man blir antagelig utsatt for motreaksjoner, verbale angrep og hevn fordi man går, og som vanskeliggjør bruddet. Eller kanskje du er den som plutselig og uten forvarsel har blitt forkastet, og ikke forstår hvorfor du er blitt forkastet. Man gråter mye, og er veldig skjør i denne fasen. Sårene etter det vonde forholdet og det vanskelige bruddet er åpne, og blør. Man føler både ensomhet, sinne, avmakt, sjokk, slitenhet, fortvilelse, sorg og forvirring på en gang. Og man har kanskje et voldsomt tankekjør, og bebreider seg selv og har skyldfølelse. Mye er vanskelig å forstå. Man finner kanskje liten støtte i seg selv fordi alt er så kaotisk, og trenger å høre andres erfaringer for å forstå. Man har et stort informasjons-og bekreftelsesbehov i denne fasen. Man har i tillegg kanskje barn å ta vare på, og det er viktig å være sterk og en trygg voksenperson. I tillegg har man alt praktisk som må ordnes med nytt bosted, flytting, salg av felles bolig osv. Mange av mine klienter kontakter meg  når de er i denne fasen.
  • Så har man FASE 2 som er den første tiden etter bruddet, en fase der stabilisering, aksept, reparasjon og rehabilitering er mere fremtredende. Tidligere felles bolig er kanskje solgt, og man har flyttet og hverdagene er kommet i gang igjen. Denne fasen kan være ganske lang. Man trenger tid til å forstå, repareres og la alt synke inn. Man gråter etterhvert mindre i denne fasen. Sårene er fortsatt åpne, men de blør ikke lenger. Man har et stort behov for å snakke om det som var, og det man ble utsatt for i denne fasen. Man er fortsatt på let etter informasjon, og å høre hva andre har gjort for å repareres,, slik at man ikke føler seg så alene. Jeg har mange klienter som er i denne fasen.

Videre har man disse 2 fasene:

  • Så har man FASE 3, der nyorientering og nye gode erfaringer er mer tydelig. Man har nå fått til en slags avslutning for seg selv for å komme seg videre. Man føler at man begynner å legge bak seg mye av det vonde. Man står mere oppreist og føler seg mere balansert, og gjør gode valg for seg selv. Man er bedre i stand til å snakke om det som var, uten at det er like opprivende og vondt som tidligere. Sårene man fikk har begynt å gro og har fått skorpe, men skorpen er veldig tynn og faller lett av hvis noe vondt skjer, eller man blir trigget. Klienter kontakter meg for støttesamtaler når de er i denne fasen.
  • Og så har man FASE 4, som er fasen der man ikke lenger har like stort behov for å snakke om det vonde som har vært. Tiden har gått, og man har altså gått videre og har lagt alt det vonde bak seg. Man føler seg reparert. Sårene man fikk tidligere har fått tykk skorpe, og blir etterhvert til arr. Man ser mest fremover, og er klar for det nye livet og f.eks. å treffe en ny partner. Man kan også være i stand til å tenke på hva man har lært om seg selv, etter alt det vonde man har opplevd. Jeg har flere klienter i denne fasen som takker meg for hjelpen de har fått underveis. 

Denne oversikten er ment som støtte til deg som har kommet deg ut av et destruktivt forhold, eller som er på vei ut. Og individuelle tilpasninger og justeringer er det forventet at man gjør.

Verified by MonsterInsights