Å bryte ut av psykisk vold

I dag reflekterer jeg over det å bryte ut av psykisk vold. Jeg vil si litt om det å bryte ut av psykisk vold, og motreaksjoner man blir utsatt for som hevn tilbake.

I dag har jeg lyst til å si litt om fenomenet med å bryte ut av psykisk vold og motreaksjoner man ofte blir utsatt for tilbake. For man blir ofte utsatt for saboteringer som hevn tilbake når man velger å bryte ut av forhold med psykisk vold. Som altså er et svært vanlig fenomen, og som er ufattelig krevende å stå i, for de som opplever dette.

Og med motreaksjoner mener jeg at den som blir forlatt, svarer tilbake med eksempelvis saboteringer av samværsavtaler med felles barn, eller skaper vanskeligheter på andre områder der de har mulighet til å lage trøbbel som hevn tilbake.

Så hvis man planlegger å bryte ut av et forhold med psykisk vold, kan det være lurt å forberede seg på at det mest sannsynlig vil komme motreaksjoner og saboteringer som hevn tilbake. Lenge…. 

Les også: Hvordan komme ut av psykisk vold 

Å bryte ut av psykisk vold og motreaksjoner

Jeg har egenerfaring med å bryte ut av psykisk vold, og bli utsatt for hevnaksjoner tilbake. Og her kan lese om hvordan jeg erfarte det:

For egen del, erfarte jeg flere tilfeller av saboteringer underveis i et destruktivt forhold, og også etter at forholdet var over. Og spesielt ble jeg utsatt for motreaksjoner og sabotering som hevn tilbake etter at jeg sa at nok var nok og ville ut av det. Og som ikke tar slutt, selv mange år etter at forholdet er over. Så jeg vet hva jeg snakker om her, og hvor krevende slikt er.

I boken min Vendepunkt (2019), gir jeg leserne bare en liten sniktitt inn på dette med motreaksjoner og hevn som jeg ble utsatt for da jeg sa at jeg ville ut av et forhold med psykisk terror og mobbing. Og det skyldes, at da jeg skrev manus til denne boken, så hadde jeg ikke kommet så langt i prosessen med å orke og sette ord på det ekstremt traumatiske og kaotiske bruddet, og de voldsomme motreaksjonene tilbake. Derfor sier jeg bare litt om dette i boken. Jeg strevet på den tiden med fortrengning av traumene mine, som gjorde at jeg ikke var i stand til å beskrive det svært så opprivende endelige bruddet. Fortrengningen kom jeg ut av på ett senere tidspunkt, og da ble det lettere å beskrive og sette ord på bruddet og motreaksjonene som hadde skjedd. Bruddet og hevnen er beskrevet i et eget blogginnlegg.

Les også: Veien min ut av psykisk vold

Les også: Ettervirkning av psykisk vold – fortrengning

I boken min, sier jeg følgende om det endelige bruddet etter den tredje runden med turbulent samboerskap:

… «Etter noen svært krevende måneder med renovering, satte han altså i gang på nytt med å lage stort drama, også denne gang forkledd med mange forklaringer Det var som å høre: «Jeg må være slem mot deg nå, fordi …», som en slags avstraffelse.»… 

Avstraffelsen jeg hinter om i boken, er altså motreaksjonen og hevnen jeg ble utsatt for tilbake, da jeg sa at jeg ville ut av forholdet. Da jeg sa at jeg ikke orket mer av de voldsomme intrigene som alltid rettet seg mot meg, og ville ut av forholdet, kom hevnen hans. Han snudde nemlig om på alt og iscenesatte et voldsomt skuespilleri.

Jeg var naiv, og trodde at min eks ville være med meg i parterapi og rydde opp i vanskeligehetene i forholdet, da jeg sa ifra om dette. For han hadde jo kort tid før høytidelig bedyret overfor meg, mine barn og min gamle mor at han ville leve resten av livet sitt med meg. Men neida, dette var visst plutselig glemt, og parterapi var et uaktuelt tema for han. Så jeg fikk sjokk over oppførselen hans, og ble nærmest lammet.

Les også: Å leve med en notorisk løgner

Tips til hvordan håndtere motreaksjoner

Jeg er i kontakt med mange klienter som strever med motreaksjoner og sabotering fra sine ekser etter å ha brutt ut av forhold med psykisk vold. Og de er alle fortvilet. De er også veldig slitne, og føler at de står fast i et kommunikasjons-mønster som har etablert seg og som de ikke kommer ut av. Mønsteret er gjerne at man forsøker med normal dialog og å lage f.eks samværs-avtaler eller andre avtaler. Men som ikke fungerer i praksis, og stadige saboteringer forekommer.

Tips: Ta et overblikk over situasjonen, og se på mønsteret som er blitt etablert, Gjør gjerne en fysisk øvelse med dette, ved å reise deg opp fra stolen du sitter på. Når du står oppreist, se ned på gulvet, og se for deg og visualiser to personer som representerer deg og din eks. Hva gjør disse personene sammen? Hva legger du merke til? Hvordan kommuniserer de? Hvilket mønster trer fram og blir tydelig for deg? Når man får tak i mønsteret som har utviklet seg, og ser det tydligere, så kan det dukke opp nye muligheter. Og som kan hjelpe til å komme ut av det fastlåste.

Tipset er ment å være veiledende. Det er ment som inpirasjon og støtte.