Makt og kontroll i forhold

I dag blir det et innlegg om økonomisk makt og kontroll i forhold. Økonomisk makt og kontroll i forhold henger ofte sammen med annen dominering og kontrollering i destruktive forhold.

Dette innlegget om økonomisk makt og kontroll i forhold, har det tatt lang tid å skrive. Og det henger sammen med at, samtidig som jeg har skrevet på dette innlegget, har jeg hatt behov for å fordøye og bearbeide det ekstreme kontrollbehovet som min eks så tydelig hadde over meg. Også når det gjaldt økonomi. Det er som om den voldsomme domineringen og kontrolleringen jeg ble utsatt for i mange år, har sunket enda dypere inn hos meg.

Og min eks sin ekskones ord til meg om hans dominerende adferd har fått en enda større betydning. Hun satte jo ord på dette essensielle da vi pratet sammen på telefonen etter det endelige bruddet.

Min eks hadde økonomisk makt og kontroll i vårt forhold

Min eks hadde økonomisk makt og kontroll i forholdet vårt, ved at han hadde en vesentlig høyere inntekt enn meg. Og ved at han alltid var raskest ut med si hva som trengtes av renovering og oppussing på eiendommer som vi ervervet sammen, og hvordan han ville ha det. Denne domineringen og kontrolleringen var noe jeg aldri tidligere hadde opplevd, og jeg ble fullstendig overveldet når det skjedde. At han gjennom denne ekstreme domineringen, ga meg økonomiske utfordringer siden jeg hadde mye lavere inntekt enn han, var noe jeg aldri hørte at han brydde seg om. Han brydde seg heller ikke om at hans ustabile og uforutsigbare adferd gjennom mange år, medførte unormalt mange flyttinger og økonomiske utfordringer for meg. Min eks har aldri beklaget disse tingene overfor meg.

Les også:Hva er psykisk vold?

Økonomisk dominering startet i den tidlige fasen

Den økonomiske domineringen startet allerede i de første månedene av forholdet. Da min eks og jeg ble kjent med hverandre og ble kjærester, hadde jeg eget hus og levde et liv med alt på stell. Etter kun kort tids bekjentskap, ble jeg overtalt og nærmest tvunget til å kjøpe alt min eks mente at jeg burde ha i huset mitt, for at han skulle trives når han var på besøk i helgene. Selv om det ikke var nødvendige innkjøp. Det var eksempelvis flere terrasse-markiser som min eks mente at måtte kjøpes inn og monteres opp. Og nye utemøbler måtte også på plass for at han skulle ha det slik som han ønsket når han var hos meg. Min eks var altså ikke fornøyd med hvordan jeg hadde det, selv om alt var på stell, og ingenting manglet.

Og jeg ble fullstendig overveldet over denne voldsomme domineringen, og av alt som plutselig måtte kjøpes inn og ordnes for at han skulle trives. Og jeg maktet ikke å si han i mot med alt han sa om dette, fordi argumentene var så godt begrunnet at det var umulig å stå i mot. Jeg følte meg altså regelrett tvunget til disse innkjøpene, selv om det egentlig ikke trengtes. Og varsellampene hos meg lyste kraftig rødt, men jeg evnet ikke å stoppe han, og fløt istedenfor med og kjøpte inn alt han ønsket seg.

Les også: Røde flagg-varsler i forhold

Økonomisk kontroll i forholdet startet tidlig

Min eks skaffet seg også tidlig oversikt og kontroll over min økonomi, ved blant annet å spørre om å låne mye penger av meg tidlig i forholdet. Naiv og uvitende som jeg var, og jeg ville jo bare være snill, så gikk jeg på løgnen hans om at han trengte penger. Jeg tenkte ikke på det tidspunktet at min eks hadde svært høy inntekt og overhodet ikke hadde behov for å låne av meg. Men at han lurte meg og løy med dette. Hvorfor spurte han om å låne penger? Hva ønsket han å oppnå ved å låne penger? Hva var hensikten?

Les også: Å leve med en notorisk løgner

Ved at han gjorde seg litt stakkarslig og ba om å låne penger av meg i den tidlige fasen av forholdet, ble det på denne måten skapt en slags illusjon med at min eks hadde lite penger. Og denne illusjonen og manipulasjonen levde jeg med i alle årene som forholdet varte. Men jeg husker at jeg ofte undret meg og var forvirret, siden han gjerne tok initiativ til eksklusive feriereiser i tillegg til omfattende renoverings-prosjekter i hus og hytte som vi eide. 

Les også: Manipulasjon i forhold

Det var under ett familieselskap i hans familie, kort tid etter at vi hadde kjøpt hytte på fjellet i vår tredje periode som samboere, at illusjonen og manipulasjonen om hans økonomiske situasjon ble avslørt. Illusjonen og manipulsjonen brast da jeg hørte ett av hans familiemedlemmer uttale med stor overraskelse: “Men det har da råd til, ……..” etter at min eks med stor innlevelse hadde forklart utfordringer med kostnader knyttet til vanntilførselen på hytta. Da jeg hørte dette bli uttalt av dette familiemedlemmet, falt brikkene mine på plass og illusjonen brast. 

Makt og kontroll over min økonomi

Vi hadde tre perioder som samboere, og da hadde min eks kontroll på mye, også min økonomi og inntekt. Samtidig skjulte han med vilje sine egne inntektsforhold overfor meg. Når vi for eksempel skulle oppta lån, så fikk han alltid meg til å fylle ut lånepapirene med mine inntekts-forhold først, og så fylte han ut informasjon om seg selv etterpå uten at jeg fikk se det han skrev. Han sa alltid: “Jeg skal ordne med å sende inn lånesøknaden” når jeg hadde fylt ut skjemaene. Og så sendte han inn lånesøknaden til banken uten at jeg fikk se de ferdig utfylte papirene. På den måten hadde han kontrollen. 

Unormalt høyt pengeforbruk i forholdet

Det var et unormalt høyt pengeforbruk i dette forholdet, og renoveringsprosjektene var alltid omfattende på hvert eneste sted som vi eide av eiendommer. Også her kom min eks sin dominering og kontrollering tydelig fram, ved at han alltid var først ute til å si hvordan han ville ha det og hva han mente måtte gjøres av renovering. Og som jeg ikke evnet å stå i mot fordi argumentene var så overbevisende. Våget jeg meg en sjelden gang til å si han i mot, ble resultatet alltid trusler om at forholdet skulle være slutt, dårlig stemning og utmattende og opprivende diskusjoner som ødela mye. 

Les også: Et liv med trusler

Jeg husker veldig godt at jeg ofte undret meg over at det alltid var om å gjøre å bruke så mye penger på hvert eneste sted som vi eide, i tillegg til dyre feriereiser og stadige innkjøp av det ene og det andre. Jeg tok opp dette høye pengeforbruket ved flere anledninger, men resultatet ble alltid vonde diskusjoner og dårlig stemning. Eller jeg ble ignorert som om det jeg sa var uten betydning. 

Les også: Taushet som hersketeknikk

Jeg følte etter som tiden gikk at jeg ble testet for hvor mye penger jeg hadde å bruke til både renovering, feriereiser og ulike innkjøp. I tillegg til kjøp og salg av eiendommer. Og varsellampene lyste kraftig rødt. Det føltes som å høre hans sinte og foraktfulle stemme; “Jeg skal sørge for at pengene dine brukes opp…….” fordi det alltid var om å gjøre å bruke mye penger til renovering og innkjøp hele tiden. Og som jeg ble tvunget og overtalt til å være med på. At jeg i en lang periode gikk på avklarings-penger etter en fallulykke på en raftingtur, bidro til ekstra utfordringer for meg med dette. For det ble jo ekstra utfordrende å holde tritt med mannens høye pengeforbruk og diverse innkjøp hele tiden, med den lave inntekten jeg hadde da. 

Jeg fortsatte med et unormalt høyt pengeforbruk

Det unormalt høye pengeforbruket i dette forholdet, hadde påvirket meg så mye, at jeg fortsatte i dette sporet også etter at jeg kom meg ut. Jeg fortsatte helt automatisk, og uten at jeg var klar over det, i dette sporet lenge etter at jeg kom ut av forholdet. Og uten å forstå hvorfor det var slik. Jeg var rett og slett så preget av det intense levesettet med min eks, at jeg, uten å være klar over det, fortsatte på samme måte lenge etterpå. Uten å forstå hva som gjorde at det var slik. Det hele opplevdes som å ha fått en slags mani til å skaffe meg ting og å gjøre innkjøp hele tiden, og som var vanskelige å stoppe. 

Da jeg etter veldig lang tid, omsider knakk koden og forsto hvordan alt hang sammen, stoppet også denne voldsomme “kjøpefesten” umiddelbart. 

Jeg hadde endelig tatt tilbake den økonomiske kontrollen i mitt eget liv. Jeg var fri!

Trenger du noen å snakke med? Her er mitt samtaletilbud.

Foto: Ingunn Norheim