Ettervirkning av psykisk vold

I dag blir det et innlegg om angst, en ettervirkning av psykisk vold. I dag blir det et eget innlegg om angst, da dette er en veldig vanlig ettervirkning av psykisk vold, og som mange strever med. Håpet mitt er at du som leser dette, får innsikt og forstår mer av din egen angst. Kanskje du vil kjenne igjen det jeg skriver om egne erfaringer med angst etter et destruktivt forhold?

Å utvikle angst når man er i et parforhold, er et tydelig tegn på at noe ikke er som det skal. Det kan være tegn på at man blir utsatt for psykisk vold og mobbing. Det er nemlig ikke uvanlig å utvikle angst når man blir utsatt for dette skadelige.

Angsten kan arte seg forskjellig fra person til person, både i styrke, og hva man er redd for. Det kan også arte seg forskjellig fra person til person med hvilke angst-reaksjoner man har. Så derfor skal jeg forsøke å sette ord på ettervirkninger av psykisk vold og angst, forhåpentligvis til hjelp og støtte for deg som leser dette.

At jeg kan påstå at psykisk vold og angst henger sammen, kan jeg si med bakgrunn i egne erfaringer med dette vonde. Jeg utviklet nemlig selv angst da jeg var i et forhold med psykisk vold og mobbing for noen år siden.

Jeg velger her å dele av mine egne personlige erfaringer med angst. Og forhåpentligvis kjenner du deg igjen og forstår mere om dette fenomenet, etter å lest om mine erfaringer med dette. Jeg deler også hvordan jeg kom ut av angsten, som hjelp og støtte for deg som strever. Kanskje du vil prøve metoden som jeg brukte?

Les også: Hva er psykisk vold?

Angst er en ettervirkning av psykisk vold

Jeg var i mange år i et forhold med psykisk vold og mobbing, og som ga meg mange ettervirkninger, deriblant angst. Angsten utviklet seg da jeg var i dette destruktive forholdet, den kom umerkelig snikende på meg etter som tiden gikk. Og uten at jeg forsto at det skjedde, eller hvorfor. Derfor fikk jeg ikke tatt tak i det, og gjort noe med det, på et tidlig tidspunkt.

Det var etterhvert veldig mye jeg ble veldig redd for i dette spesielle forholdet. Jeg fikk angst for mye som jeg aldri tidligere hadde vært redd for. Og som eksempler kan nevnes: Jeg levde med nærmest konstant forakt og negativitet rettet mot meg i mange år, og jeg gikk etterhvert ofte på «tå hev» i mitt eget hjem, i frykt for å si eller gjøre noe som kunne utløse noe negativt. Jeg fikk også angst for min eks sin høye og kraftfulle stemme som ofte «tok hele rommet», og som alltid fikk meg til å krympe meg og bli redd. Min eks sin ekstremt ustabile og forvirrende adferd, resulterte også i angst hos meg, for jeg visste jo aldri hva som ventet «rundt neste sving».

Les også:Ustabil personlighet hos partner

Jeg utviklet også angst for dårlig stemning, eksens stadige kverulering og motargumentasjon, endeløse diskusjoner, og kaos og drama i huset, hvis jeg ytret meg og hadde egne meninger som ikke var samsvarende med det han hadde meninger om. For slikt var ofte resultatet når jeg våget å ha egne meninger. Eller jeg ble møtt med taushet og ignorert, som om det jeg sa var uten betydning og uinteressant.

Les også: Silent treatment hersketeknikk

Jeg utviklet i tillegg angst for de stadige truslene som kom om at forholdet skulle være slutt, når jeg var uenig med min eks i noe. Trusselbildet som jeg levde under i mange år i dette skadelige forholdet, medførte omfattende traumer og mange ettervirkninger i ettertid, og som måtte repareres. Å leve med trusler hengende over seg i lang tid, gjør noe med deg og er veldig skadelig. Det er allment kjent.

Les også: Et forhold med trusler

Å forstå angst som en ettervirkning av psykisk vold

Jeg hadde angst som en ettervirkning da dette forholdet var over, og forsto etterhvert hvordan det hele hang sammen. Men det tok tid.

Angsten som jeg utviklet i forholdet med psykisk vold og mobbing, forsvant ikke eller ble borte da jeg brøt ut. TVERTIMOT så følte jeg at angsten min forsterket seg og ble veldig kraftig. Ja, jeg følte faktisk at den ble enda kraftigere enn den tidligere hadde vært. Og det hemmet meg og reduserte livskvaliteten min kraftig. Det var veldig mye jeg var redd for i veldig lang tid etter at forholdet var over. Følelsene av frykt og redsel styrte altså mye av livet mitt og valg jeg tok i flere år, før disse vanskelige følelsene ble minimert og forsvant. 

Det tok med andre ord lang tid, og det var hardt arbeid for meg, det å forstå hvordan ting hang sammen, og deretter komme ut av angsten som jeg hadde utviklet. Det tok lang tid å forstå hvor angsten hadde sitt opphav og hvor den kom fra. Deretter skulle dette aksepteres, fordøyes og bearbeides. Og til slutt ble angsten og frykten min såpass redusert, at den ikke lenger styrte livet mitt og valg jeg tok. Jeg var ute av den.

Hvordan komme ut av angsten

Det å komme ut av den vonde angsten som jeg utviklet i dette forholdet, var viktig for meg etter at jeg kom meg ut. Det har vært viktig for meg å ta tilbake livet mitt uten angst. Og er noe jeg har hatt mye fokus på i min langsiktige rehabillitering.

Jeg er bl.a. utdannet psykoterapeut – Gestaltterapeut, og kan derfor en god del om metodisk terapi-arbeid. Og i mitt reparasjons-arbeid med angsten jeg utviklet, har jeg støttet meg til metoden som jeg lærte på utdanningen til å bli Gestaltterapeut, og som går slikt:

«Forandring skjer når man blir det man er, ikke når man prøver å bli det man ikke er.»

Det handler om å akseptere og være det man er. Og ikke motarbeide det. Når jeg langsomt og over lang tid, sakte, men sikkert, tok innover meg, og aksepterte, angsten jeg hadde utviklet, som en del av meg uten å motarbeide det, skjedde det noe med den. Når jeg tillot meg å være i angsten jeg hadde utviklet i det vonde forholdet, og omfavnet og aksepterte den, kom endringen med dette. Men prosessen med dette tok veldig lang tid, faktisk flere år, og det krevdes mye tålmodighet.

Men tålmodigheten min ble belønnet med et angstfritt og bedre liv. 

Les også: Ettervirkninger av psykisk vold

TIPS: Har du utviklet angst i et destruktivt forhold? Har du kommet ut av angsten?

Verified by MonsterInsights