Denne uka vil jeg skrive litt om hvor går grensen for psykisk vold. Og dette innlegget er jeg inspirert til å skrive, etter mange samtaler med klienter som har vært utsatt for dette skadelige. For hvor går grensen for psykisk vold? Når kan man begynne å tenke at det handler om psykisk vold, og ikke bare tilfeldig mobbing?
Jeg har altså mange klienter i jobben min som samtaleterapeut, som har vært utsatt for psykisk vold. Og jeg har egenerfaring. Og personlig forsto jeg ikke selv hvor grensen gikk og at det handlet om psykisk vold, da jeg var i et destruktivt forhold for mange år siden. Jeg hadde ikke den nødvendige kunnskapen for å forstå at det handlet om vold. Denne innsikten fikk jeg først etter at jeg kom meg ut.
Jeg tenker at dette kan være en fellesnevner for flere enn meg, altså at man tilegner seg kunnskap om hva man har vært utsatt for, i ettertid. Derfor «brenner» jeg for opplysningsarbeid om denne tematikken, slik at informasjon skal nå ut til alle de som strever i vonde forhold.
Les også: Hva er et destruktivt forhold
Hvor går grensen for psykisk vold
Man kan begynne å snakke om psykisk vold, når skadelig adferd rettet mot deg, gjentas og foregår over tid. Dette er det viktigste å vite, for å forstå hvor grensen går for psykisk vold. Når det er gjentagende og skjer over tid, er det essensielle og det viktige.
Kilde: https://dinutvei.no/vold-i-naere-relasjoner/hva-er-psykisk-vold/
Å bli utsatt for tvang, trusler, trakasseringer, devaluering og ydmykelser gjentagende og over tid, kan få mange negative konsekvenser. Det kan bl.a. gjøre stor skade på selvbildet ditt og selvfølelsen din. Altså hvordan man opplever og oppfatter seg selv. Det kan i tillegg resultere i personlighets-forandringer hos den utsatte. At man forandrer seg f.eks. fra en blid og sosial person, til å bli engstelig, ensom og usikker. Det kan også medføre at dine egne personlige grenser blir visket ut og forsvinner, at det blir uklart hva som er greit eller ikke greit å bli utsatt for.
Les også: Hvordan avdekke psykisk vold
Disse endringene skjer ikke plutselig og sånn «over natta», men skjer langsomt og over tid. Kanskje du ikke selv merker at disse endringer skjer med deg, og med den konsekvensen at du ikke får gjort noe med situasjonen du er i.
Les også: En anbefalt bok om psykisk vold og hvordan reise seg igjen
Oppsummert blir det slik:
- Har du utviklet et lavt selvbilde, uten å forstå hvorfor?
- Blir du utsatt for gjentagende trusler?
- Føler du deg tvunget til å gjøre noe mot din vilje.
- Har du mistet dine egne grenser, og det har blitt uklart for deg hva som er greit og hva som ikke er greit å bli utsatt for?
- Har du forandret deg uten å forstå hvorfor?
- Blir du stadig løyet for?
- Blir du jevnlig ydmyket, kritisert, latterliggjort, nedgradert og devaluert?
- Blir du kontrollert?
- Har du blitt engstelig?
- Skammer du deg?
- Har du blitt en «pleaser?»
- Går du på «eggeskall» i frykt for å utløse noe?
Gir noen av disse spørsmålene gjenklang hos deg, kan det være at du blir utsatt for psykisk vold.