Grensesetting og samvittighet

I forrige uke hadde jeg en klientsamtale der tema grensesetting og samvittighet kom opp. Og som har inspirert meg til enda et blogginnlegg med refleksjoner rundt grensesetting i forhold med psykisk vold. For jeg tenker at dette ikke er et uvanlig fenomen i skadelige forhold, det at man opplever å få dårlig samvittighet når man setter grenser. Jeg tenker altså at grensesetting og samvittighet henger sammen. Jeg tenker at når man setter grenser overfor noen som krenker deg, kan det i etterkant dukke opp dårlig samvittighet. Men hvorfor er det slik?

Les også: En anbefalt bok om psykisk vold og hvordan reise seg igjen

Grensesetting i destruktive forhold

Når man er involvert i forhold med psykisk vold, og med personer med f.eks narsissistiske personlighets-trekk, er grensesetting svært krevende. Og det er fordi grensesettingen som gjøres, tolkes som konflikt og uenighet hos narsissisten. Og når narsissisten tolker grensesettingen din som uenighet og konflikt, blir det dårlig stemning, konfliktnivået øker og kommunikasjonen i relasjonen blir krevende. Når vedkommende ikke forstår, at du sier ifra om f.eks verbale krenkelser og overtramp, så skjer det altså at du blir møtt med negativitet tilbake.

Les mer om det å sette grenser her: https://psykiskhelse.no/bladet/2017/unnga-a-bli-trakket-pa

Negativ respons til grensesetting kan føre til dårlig samvittighet

Når dette så har pågått over lang tid, det at du blir møtt med negativitet og dårlig stemning tilbake når du setter grenser, når du sier ifra om det som ikke er greit, skjer det forandringer hos deg. Du kan etterhvert begynne å føle dårlig samvittighet, fordi du tror at du er den ansvarlige som forårsaker dårlig stemning i forholdet. Du blir til og med kanskje redd for å si ifra og sette grenser, fordi konsekvensene er dårlig stemning og negativitet. 

Du har altså gjennom et gjentagende mønster med negativitet og dårlig stemning tilbake når du har satt grenser, blitt manipulert til å tro at du er den ansvarlige for den dårlige stemningen. Men kanskje uten at du er klar over det. Og så har din dårlige samvittighet blitt utviklet.

Les også:  Hva er manipulasjon

Mine tips om grensesetting

  • Når du får behov for grensesetting i en relasjon, kan det være et varsel om at noe er dysfunksjonelt i relasjonen. 
  • Det er ikke noe galt med deg når du får behov for å sette grenser overfor noen. Det er relasjonen; deg og den andre, som det er noe galt med. 
  • Forsøk å si ifra på denne måten: «Nå må jeg stoppe deg, for nå tråkker du over mine grenser. Og det er ikke greit for meg. Jeg er ikke ute etter å krangle, jeg vil bare si ifra om at mine grenser blir tråkket på når du sier/gjør slikt, og det er ikke greit.»
Verified by MonsterInsights