Å miste seg selv

I dag vil jeg si litt om fenomenet «å miste seg selv». I jobben min som samtaleterapeut, har jeg nemlig mange klienter som snakker om akkurat dette, og som dermed har inspirert meg til et innlegg om temaet «å miste seg selv». De snakker også om at de ønsker å finne tilbake til seg selv igjen og den de var tidligere, etter at et skadelig forhold er over, og reparasjonen skal begynne. Så det å miste seg selv etter psykisk vold er altså et svært vanlig fenomen, og som mange opplever.

Les også:  Hva er gaslighting

Jeg har selv erfart å miste meg selv i et forhold med psykisk vold og mobbing, som jeg var i for mange år siden. Og jeg har vært gjennom prosessen med å finne tilbake til meg selv igjen etter at jeg kom meg ut av det forholdet. Så når klientene mine snakker om dette fenomenet, forstår jeg dem så inderlig godt. Jeg forstår også prosessen og arbeidet som må til for å lykkes. For jeg har gått veien selv.

Og her skal jeg bruke meg selv som eksempel, og dele mine personlige erfaringer med dette, som støtte og hjelp til deg som strever. Kanskje du vil kjenne deg igjen? Nederst i innlegget, får du også 3 tips på veien for å repareres.

Å miste seg selv

Jeg har altså erfart å miste meg selv i et destruktivt forhold. Etter at jeg heldigvis kom meg ut av dette spesielle forholdet for mange år siden, var jeg nemlig fysisk og psykisk fullstendig nedkjørt. Jeg hadde følelsen av å ha mistet meg selv, og den jeg var før dette forholdet ble innledet. Jeg hadde også mistet mine egne personlige grenser og mitt eget verdisystem, som er at mobbing og slem oppførsel ikke aksepteres. Jeg hadde altså blitt uklar for meg selv.

Og jeg følte at det ikke lenger fungerte for meg, slik jeg var blitt, og hvordan jeg hadde det. Jeg følte at noe nytt måtte skje. Jeg følte at jeg rett og slett måtte starte på nytt med alt da jeg var blitt fri. 

For å finne tilbake til meg selv og den jeg var tidligere, så måtte det konkrete valg og handlinger til. Det måtte rett og slett en omstart til. Med omstarten tok jeg bevisste valg og beslutninger om hvordan jeg ville at livet mitt skulle bli, og hvordan jeg ville ha det fremover. 

I boken min Vendepunkt (2019) sier jeg dette om å miste seg selv og starte på nytt:

.“Etter år med løgn, skampåføring og ydmykelser, negativitet, forakt og mobbing rettet mot meg, og det ekstremt kaotiske og ustabile levesettet med mannen, var jeg traumatisert.

Jeg var splittet, ødelagt og i totalt indre kaos, og satt tilbake med opplevelsen av å være kastet rundt i en sentrifuge over lang tid uten stans. Jeg var svimmel og hadde mistet balansen, retningen og meningen med livet mitt.

Jeg var blitt et vandrende indre kaos. Jeg hadde mistet meg selv.

Og jeg måtte rett og slett gjøre en omstart. Med denne omstarten, tok jeg en bevisst beslutning, et bevisst valg, om å finne tilbake til meg selv igjen, å finne tilbake til meg selv og et liv med stabilitet, mening og en retning. Livet mitt, slik jeg levde det før jeg traff og etablerte en relasjon med denne mannen.

Jeg tok altså et bevisst valg om å finne tilbake til den humørfylte, selvstendige og livsglade kvinnen jeg var, og livet jeg hadde tidligere».

Les her om boken min: Bok om psykisk vold og reparasjon av ettervirkninger

3 tips for å finne tilbake til seg selv

Nå er det mange år etter det endelige bruddet, og prosessen med reparasjon er fullført. Og jeg kan si at omstarten jeg tok, og beslutningen og valget mitt om å jobbe for å finne tilbake til meg selv, var det eneste riktige å gjøre. Og det viktigste jeg gjorde i denne prosessen, var følgende:

  • Å slutte å ha oppmerksomheten hos min eks og hans destruktive og kaotiske verden.
  • Det var å begynne med å ha oppmerksomheten innover i meg selv, og kjenne etter hva jeg trengte å gjøre for å repareres.
  • Når jeg ble klar over hva jeg trengte å gjøre for å repareres, gjorde jeg disse tingene. Hver dag, hver uke, hver måned. 
  • Resultatet ble at jeg sakte, men sikkert gjenoppbygget meg selv, og fant tilslutt tilbake til meg selv igjen. Til den jeg var tidligere. Jeg ble tydeligere for meg selv. Reparasjonen tok noen år før den var fullført, og det var tidvis strevsomt. Men sett i ettertid, var det verdt alt strevet. Og belønningen var et bedre selvbilde, økt bevissthet om egne grenser og verdisystem, og bedre tro på meg selv.

Hva trenger DU å gjøre for å repareres? Hva trenger DU å gjøre for å finne tilbake til deg selv?

Verified by MonsterInsights