Hva er empati og mangel på empati

I denne ukes innlegg er stikkordene «hva er empati og mangel på empati». Og dette innlegget er jeg inspirert av å skrive, etter mange klientsamtaler i jobben min som samtaleterapeut, og der mangel på empati hos partner/ekspartner/familie er et tema. Det er nemlig et fellestrekk ved mine klienters situasjoner, dette at de er, eller har vært, i en relasjon med personer der det er mangel på empati. OG som resulterer i store vanskeligheter med både kommunikasjon og samhandling. Derfor blir det et innlegg om hva er empati og mangel på empati.

Jeg har selv erfart hvordan det er å være i en relasjon med noen med mangel på empati. Så jeg forstår fortvilelsen og forvirringen som mine klienter opplever. Og ikke minst, forstår jeg mine klienter`s stadige forsøk på å få disse vanskelige relasjonene, og disse personene, til å bli normale og empatiske. Som er en svært vanlig tilpasning til dette vanskelige. For man vil jo så gjerne at ting skal fungere…

Les også: Hvordan komme ut av et destruktivt forhold

Men først: Hva er empati?

Store Norske Leksikon beskriver empati slik:

» Empati betyr innlevelse, evne til å identifisere, forstå og anerkjenne gyldigheten av andres følelsesmessige tilstand og reaksjoner.»

Les hele artikkelen her: https://snl.no/empati

Wikipedia beskriver empati på denne måten:

….» I dag brukes termen empati først og fremst til å karakterisere måter å forholde seg til andre mennesker på. Å forholde seg til en person med empati vil bety å leve seg inn i den andres situasjon slik at man føler det den andre føler (affektiv empati), forstår hva den andre føler (kognitiv empati) og opplever situasjonen som den andres følelser (empatisk presisjon). Komponentene i empati er dermed[6]:

  • Affektiv empati, som handler om å bli berørt av en annens følelsesmessige opplevelse.
  • Kognitiv empati, som handler om å forstå den andres emosjonelle opplevelse.

I tillegg kommer:

  • Empatisk presisjon, som handler om å lokalisere den opplevde følelsen man får fra en annens emosjonelle uttrykk som den andres emosjonelle opplevelse»…..

Les hele artikkelen her: https://no.wikipedia.org/wiki/Empati

Mangel på empati

Det er et velkjent fenomen innen problematikken psykopati og narsissisme, at det er mangel på empati. Altså mangelen på innlevelse og forståelse for andre personers følelsesmessige reaksjoner. Det er faktisk et av de mest velkjente særtrekkene for disse personlighets-typene, dette med mangel på empati. 

Fordi personer med narsissistiske og psykopatiske trekk mangler den viktige empatien overfor andre personer, skaper det vansker med både samhandling og kommunikasjon. Rett og slett fordi den viktige empatien og forståelsen for andre  mennesker følelsesliv, som er tilstede i velfungerende relasjoner, er fraværende. 

Å være i en langvarig relasjon med noen som ikke har empati for deg, som ikke har evnen til forståelse for dine følelser og opplevelser, kan derfor ha store konsekvenser både fysisk og psykisk. Det kan rett og slett være helseskadelig.

Mine 3 tips overfor empatiløse personer

  • Det er viktig å akseptere at det er slik. At man altså aksepterer og erkjenner at h*n ikke har empati for deg. 
  • Det kan være lurt å slutte og tro at personen kan bli empatisk, altså at personen kan forandre seg.
  • Det er ingen vits i å kommunisere med følelser og hvordan du har det, da dette ikke forstås. Kommuniser istedenfor uten følelser, altså vær rasjonell og praktisk.
Verified by MonsterInsights