Helseskadelig ferietid med psykisk vold

I dag får dere et personlig innlegg med tittel; helseskadelig ferietid med psykisk vold. Og dette innlegget har jeg lenge tenkt på å skrive, men det har tatt litt tid med å bli klar. Ferietid og fridager står nå for døren, og mange gleder seg til ferietid og gode opplevelser. Og mine tanker går tilbake til en vond periode av livet mitt med hytteliv på fjellet. Altså perioden da jeg var i et forhold med psykisk vold og mobbing. Det blir derfor i dag et innlegg om mine erfaringer med helseskadelig ferietid med psykisk vold. 

Ønsket mitt er at mine refleksjoner rundt egne erfaringer, er til hjelp og støtte for andre med lignende erfaringer. Kanskje du vil kjenne deg igjen?

Vi eide hytte sammen

Min eks og jeg eide hytte sammen på fjellet en kort periode før det endelige bruddet. Men dette var ingen god tid. Tvert i mot, så var det en veldig vond tid som brøt meg helt ned psykisk, og som i tillegg nærmest ødela helsen min. Heldigvis var hytte-perioden vår sammen på fjellet ikke så veldig lang, og det er jeg i dag veldig glad for. Det gikk nemlig kun noen måneder fra vi kjøpte hytta på fjellet, til det endelige bruddet var et faktum. Hadde hytte-perioden sammen med min eks, vart lenger enn den gjorde, hadde det vært svært dramatisk for den psykiske og fysiske helsen min.

Og et slikt traumatisk og helseskadelig hytteliv med psykisk vold og mobbing, måtte bearbeides og repareres etter at jeg kom meg ut av forholdet. Og hvordan jeg reparerte dette vonde, finner dere nederst i innlegget.

Les også: Et dysfunksjonelt forhold

Konstant uenighet var psykisk terror

Det å kjøpe hytte på fjellet, var et kompromiss som jeg hadde kjempet meg til da min eks og jeg eide hus sammen for tredje gang på 2 år (!!!!). For jeg ble nærmest overtalt og tvunget til vårt siste huskjøp sammen. Det var for lite for oss, og i tillegg var det nødvendig med omfattende utvendig renovering, og som jeg ikke hadde krefter til. Jeg var jo fysisk og psykisk helt nedkjørt etter en fryktelig kaotisk og opprivende periode med mange flyttinger og kaotiske tilstander… Men min eks brydde seg ikke noe om dette. Han skulle ha det huset, uansatt hva jeg mente.

Tiden vi brukte på leting etter hytte på fjellet var vond. Det var endeløse og utmattende diskusjoner mellom oss der vi aldri var enige om noe som helst. Jeg var fullstendig nedbrutt og gråt ofte, og forsto ikke den konstante uenigheten og negativiteten som rådet. Hvorfor var mine eks alltid uenig med meg? Hvorfor ble jeg alltid møtt med negativitet til det jeg hadde å si? Hvorfor ble jeg mobbet slik hele tiden?

Jeg angret meg for at jeg hadde tatt min eks tilbake etter nok et brudd, og kjøpt hus sammen, og ville egentlig bare ut av forholdet. Men vi hadde altså nylig kjøpt huset som min eks absolutt skulle ha, og flyttet dit, så jeg følte at jeg ikke hadde annet valg enn å ta imot forakten og negativiteten som hele tiden var rettet mot meg. Det var galskap.

Les også: Symptom på psykisk vold – å bli en “pleaser”

Hyttekjøp var starten på en ferietid med psykisk vold

Jeg fant til slutt ei hytte som jeg ville kjøpe, og gledet meg stort over dette. Min eks reagerte umiddelbart med å finne voldsomt med feil ved hytta, og laget et fryktelig drama. Det var en ekstrem argumentasjon for hvorfor han IKKE ønsket denne hytta, og hvorfor vi absolutt IKKE skulle ha den. Han trakk til og med inn et snekkerkyndig familiemedlem for at argumentasjonen hans skulle være ekstra overbevisende. Det ble selvfølgelig aldri lagt inn bud på denne hytta…… 

Min eks fant istedenfor en annen hytte med vesentlig dårligere beliggenhet, og som trengte omfattende renovering. Og som han absolutt skulle ha. Det var som å høre; «Jeg skal sørge for at du ikke får viljen din.» 

Helseskadelig ferietid med psykisk vold

Jeg hadde sett for meg rolige dager med hyggelige fjellturer, matlaging og peiskos med kjøp av hytte på fjellet, for dette ønsket jeg meg etter et ekstremt turbulent og vond tid med denne mannen. Og som jeg gjorde ALT for at vi skulle få til. Jeg laget i stand deilig mat til oss, og sørget for god stemning og hygge. Men til ingen nytte….

Hytteturene der det bare var oss to, ble istedenfor et mareritt, da jeg ble snakket foraktfullt og nedsettende til uten at jeg hadde gjort noe galt. Slemme og nedlatende slengbemerkninger som plutselig kunne komme, lød gjerne slik; «Du går så sakte!», «Jeg vil ikke ha sånne pølser som du kjøper, jeg vil ha noe annet!» og «Må du snakke så mye, kan du ikke bare være stille!» De såret meg veldig, og jeg forsto ikke hvordan få slutt på dette vonde. Min eks virket besatt på å såre meg når han hadde anledning.

Jeg irettesatte min eks flere ganger for den foraktfulle og nedlatende måten han snakket til meg på, men uten at budskapet mitt og det jeg sa ble tatt i mot. Det ble istedenfor igangsatt endeløse og vonde diskusjoner, som en avledning.

Når vi hadde besøk på hytta, snudde min eks helt om, og ble superhyggelig og snillheten selv. Og han vartet opp alle, inkludert meg. Det ble dermed vist fram et bilde av oss som et veldig harmonisk par som koste seg med hytteliv og med hverandre. Fasaden….

Hvordan reparerte jeg traumene?

Hyttekjøpet og ferietiden på fjellet med min eks, ble altså et mareritt som ga meg traumer og dårlig helse. Og som det har tatt lang tid å reparere. Min eks sin foraktfulle oppførsel mot meg i vår periode med hytteliv og ferietid på fjellet, var et utilgivelig overgrep.

Etter at forholdet var over, og den svært lange og forferdelige brudd-fasen med salg av hus og hytte var tilbakelagt, begynte reparasjonen og terapien.

Og slik reparerte jeg traumene og helsen min:

  • Selve bruddet skjedde på hytta. Og etter bruddet fant jeg raskt en annen hytte med høyere standard og bedre beliggenhet i samme fjellområde. Jeg fikk det dermed slik jeg egentlig ønsket meg, og som føltes som en viktig seier og god terapi.
  • I den nye hytta, fikk jeg følelsen av «å ta tilbake» fjellet som jeg var så glad i, og som også var god terapi.
  • Jeg fokuserte på å raskt skape nye, gode opplevelser på fjellet. De vonde opplevelsene jeg hadde hatt med min eks, ble dermed raskt byttet ut med nye og positive opplevelser. En svært viktig faktor for en vellykket reparasjon.
  • Jeg ga meg selv viktige pauser og rolige dager når jeg hadde behov for det, og helsen min bedret seg betraktelig.
  • Jeg var omgitt av snille personer som ville meg vel på fjellet. Det var også en viktig faktor for en vellykket reparasjon.

Og nå, noen år etter at dette vonde skjedde, så er bearbeidingen ferdig og jeg føler meg friskmeldt <3 

Les også: Veien min ut av psykisk vold

Verified by MonsterInsights