Hvordan oppdage psykisk vold?

I dag blir det et innlegg som jeg har kalt; hvordan oppdage psykisk vold. Og dette innlegget er jeg inspirert til å skrive, etter mange samtaler med klienter i jobben min som samtaleterapeut. Og der mange av klientene mine ikke beskriver vanskelige relasjoner som psykisk voldelig forhold, men istedenfor er mer opptatt av å diagnostisere og beskrive personen som mobber og trakasserer dem. Det virker som at de ikke tenker på at de er utsatt for psykisk vold. Så hvilke kjennetegn er det på at man er utsatt for psykisk vold? Hvordan oppdage psykisk vold?

Det finnes mange kjennetegn på at du blir utsatt for dette skadelige. Og som jeg skal forsøke å beskrive her, utifra mine egne erfaringer. Det at jeg bruker min egen historie som eksempel, tenker jeg at kan hjelpe de som strever med lignende opplevelser.

Viktig med opplysning om psykisk vold

Jeg har altså egenerfaring med å ha vært i et forhold med psykisk vold, men uten at jeg oppdaget dette da jeg var midt i det. Den kunnskapen tilegnet jeg meg etter at jeg kom meg ut, og var opptatt av å reparere ettervirkningene. Dette er også tilfelle hos flere av klientene mine. Derfor brenner jeg for opplysningsarbeid om den skadelige psykiske volden, slik at informasjon skal nå ut til de som har det vanskelig.

Og her skal jeg dele hva jeg personlig erfarte da jeg var i dette forholdet. Kanskje du vil kjenne deg igjen? Eller kanskje du får noen aha-opplevelser? Nederst i innlegget får du tips til hvordan oppdage psykisk vold.

Mange forstår ikke at man er utsatt for psykisk vold

Jeg har altså personlig erfaring med å ha vært i et destruktivt forhold for noen år siden. Men uten å forstå at det jeg ble utsatt for, er i kategorien psykisk vold. Slik det er for mange. Jeg manglet kunnskap, og forsto dermed ikke, at jeg ble utsatt for psykisk vold. Jeg tenkte heller ikke på at jeg ble utsatt for kraftig mobbing. Dette til tross for at mange kjennetegn var veldig tydelige. Jeg var kraftig manipulert, hjernevasket og underlagt streng kontroll, slik at jeg ble værende i dette vonde forholdet i altfor lang tid før jeg brøt ut.

Jeg ble f.eks stadig utsatt for trakassering og verbale angrep som såret meg dypt, ondskapsfulle og nedsettende påstander, forakt, i tillegg til ydmykelser, løgner og trusler. Jeg fikk ingen empati og forståelse når jeg gråt og var fortvilet over den vonde mobbingen jeg ble utsatt for. Alt jeg sa om dette, ble istedenfor snudd på hodet, og jeg ble gjort til syndebukk for min eks sin giftige oppførsel mot meg. Jeg gikk også ofte på «tå hev» i mitt eget hjem av frykt for å si eller gjøre noe som kunne utløse kaos og drama. At jeg i tillegg stadig opplevde at mine personlige grenser ble ignorert og ikke respektert, medførte ofte forvirring og fortvilelse hos meg. Det gjorde ikke saken bedre at jeg stadig ble utsatt for tvang og overtalelser, og at andre hadde makten og kontrollen over meg.

Les også: Hva er et destruktivt forhold

Les også: Å leve med en notorisk løgner 

Les også: Min bok om psykisk vold og reparasjon av ettervirkninger.

Hvordan oppdage psykisk vold

Psykisk vold er når noen bruker stemme, kroppsspråk og ord på en måte som krenker, skader, truer og kontrollerer andre. Den som utsettes for psykisk vold føler ofte på skyld, skam, frykt, utrygghet, tristhet og mindreverd.(Kilde: www.dinutvei.no)

Blir du stadig utsatt for verbale angrep og ydmyket, skal du være på vakt. Blir du devaluert og snakket foraktfullt og nedsettende til, er det et viktig varsel. Føler du at andre har makten og kontrollerer deg, er det tegn på at noe er dysfunksjonelt. Hvis dine personlige grenser ikke blir respektert, er det et viktig varsel. Får du skylda og ansvaret for andre personers giftige adferd overfor deg, skal du følge ekstra med. Blir du møtt uten empati når du forsøker med normale samtaler, kan det være et tegn. Er det slik at du blir utsatt for manipulasjon og løgner, skal du være på vakt. Føler du at du konstant går som på nåler i ditt eget hjem av frykt for å utløse noe, er det tegn på at noe ikke er som det skal. Hører du ofte trusler og blir redd på grunn av disse, er det på tide å våkne.

Oppsummert blir det slik:

  • Du blir stadig ydmyket, devaluert, krenket og snakket stygt og foraktfullt til.
  • Dine personlige grenser blir ikke respektert.
  • Andre har makten, og kontrollerer og dominerer deg.
  • Du får skylda for andre personers giftige og slemme adferd overfor deg.
  • Forekommer det stadig løgner?
  • Skjer det at du blir utsatt for manipulasjon og overtalelser?
  • Mangler din partner empati for deg?
  • Du hører stadig trusler.
  • Du går som på nåler av frykt for å utløse noe.

Les også: Hvordan komme ut av psykisk vold

Les også: Syndebukk i et destruktivt forhold

Gir noen av disse punktene gjenklang hos deg, kan det hende du blir utsatt for psykisk vold.