Narsissistens hevn

Ukens innlegg har tittel; Narsissistens hevn, og tar for seg fenomenet når konflikt aldri avsluttes, men fortsetter i det uendelige. Og dette innlegget er jeg inspirert til å skrive, etter mange samtaler med klienter i jobben min, der de forteller om fortsatt konflikt og vanskeligheter med sin overgriper etter brudd. Noe som oppleves utrolig krevende og utmattende. Og med konsekvens at mange ikke får avsluttet det som har vært, og kommet seg videre. De blir istedenfor sittende fast i det konfliktfylte med eks´en. Mange av klientene mine beskriver sin overgriper som en person med narsissistiske trekk. Så derfor blir det et innlegg i dag om narsissistens hevn – når konflikten aldri avsluttes.

Jeg har personlig erfaring med dette fenomenet. Altså at en eks aldri avslutter sin konflikt med meg fordi jeg fikk nok og brøt ut. Men fortsetter i det uendelige med å lage vanskeligheter for meg der det er muligheter. I tillegg til å overvåke meg. Så når mine klienter forteller om dette vonde, så skjønner jeg hva de snakker om.

Les også: Min bok om psykisk vold og reparasjon av ettervirkninger

Les også: Hva er narsissistisk raseri

Narsissistens hevn

Mine klienter forteller altså om ekser som ikke avslutter sin ødeleggende adferd etter et samlivsbrudd. Og at disse eks´ene stadig finner påskudd for å ramme sin eks-partner, altså mine klienter, der de har mulighet. Og dette gjelder spesielt de som har felles barn med sin overgriper. Det kan være at det skjer

  • sabotering av samværsavtalen ved f.eks hyppig bytte av ukes-samvær og helger, slik at tilværelsen for mine klienter og barna blir stressende, rotete og uoversiktlig, 
  • grunnløse, ondskapsfulle beskyldninger som rammer mine klienter hardt,
  • stadig vekk unødvendig kontakt med utidige oppringinger som forstyrrer, 
  • invadering av privatlivet, osv. 

Du blir hevnet fordi du forlot relasjonen

Og dette skjer altså som hevn for at man har forlatt relasjonen. For i narsissistens øyne er det DU som har forårsaket at forholdet er over, og som skal hevnes fordi de er krenket. De opphøyer seg selv og anser ikke dem selv som årsak til bruddet. De føler seg istedenfor sterkt krenket, og man risikerer derfor en livslang hevn for dette. Man skal saboteres, forstyrres og utmattes som hevn fordi man brøt ut av forholdet, og dermed har krenket dem. De er sinte og sprer gjerne også usannheter og løgner om deg, og ødelegger dermed ryktet ditt. Og det er rett og slett fordi det ikke tåles i deres verden å bli forlatt. Og da vil de fortsette med dette destruktive overfor sin ekspartner i veldig lang tid. Det blir noe grenseløst over det hele. For det kan virke som at overgriper hele tiden finner smutthull for å ramme sin eks, altså mine klienter.

Mange av mine klienter får dermed følelsen av å «henge fast» i det gamle, og at livet liksom settes på vent, fordi de hele tiden må stå i konflikter og vanskeligheter som skapes av eks´en.

Les også: Narsissisten sine hjelpere – flyvende aper

3 tips til hvordan avslutte og komme seg videre

Så hvordan skal man få avsluttet og kommet seg videre? Til det har jeg disse 3 tipsene:

  • Gjør en praktisk opprydning hvis du fortsatt har ting fra samlivet med eks´en – kvitt deg med det du ikke ønsker å ha. En bonus vil være at det samtidig skjer en mental opprydning. Det har jeg selv erfart 🙂
  • Sett grenser for eks´en. Formidle f.eks skriftlig at nødvendig kommunikasjon om felles barn kun skal foregå på epost, og at telefonhenvendelser ikke vil bli besvart. Unngå å gå inn i en diskusjon om dette hvis eks´en begynner å argumentere, eller ringer, men hold fast i beslutningen din.
  • Hold deg til samværsavtalen som er avtalt. Blir eks´en «vanskelig» og ikke forholder seg til den, ta kontroll over situasjonen og kontakt Familievernkontoret og be om et møte om dette.
Verified by MonsterInsights