Hva er en psykopat

Hva er en psykopat? Hva kjennetegner en psykopat? Og kan det behandles? I dag blir det et innlegg med tittel; hva er en psykopat. Og innlegget er inspirert av flere spørsmål som jeg har stilt meg selv om dette temaet. 

Hva er en psykopat

Jeg vil starte med å si at psykopati ikke er en egen diagnose, men det er et begrep som gjerne brukes som beskrivelse av en bestemt type adferd. Man pleier gjerne å si at personen har psykopatiske trekk for å vise til en viss adferd. Personer med ulike personlighetsforstyrrelser kan falle inn under psykopati-begrepet.  

Personer med psykopatiske trekk, er mennesker som de fleste har møtt, og for mange har det vært et ubehagelig møte.  For han (eller hun) skaper mye konflikter og vanskeligheter omkring seg. 

Les også: Hva er personlighetsforstyrrelser

Typiske kjennetegn på en psykopat 

Det er noen typiske kjennetegn, og de lister jeg opp her:

  • Viser ingen anger eller skyldfølelse.
  • Overfladisk sjarmerende.
  • Mangler empati og forståelse for andres følelser.
  • Mangler evnen til å følge og respektere samfunnets normer og regler.
  • Viser en narsissistisk og egosentrisk tankegang. Er unormalt opptatt av seg selv, og har gjerne opphøyde tanker og storhets-idéer om seg selv og med spesielle rettigheter. 
  • Har et overfladisk følelsesliv. Kan f.eks. vises ved at de i det ene øyeblikket sier at de elsker deg, men i det neste øyeblikket er du den verste personen de har møtt. 
  • Er opptatt av makt og kontroll, at alt er en kamp som skal vinnes.
  • Løgnaktig og manipulerende adferd. Svikefull mellommenneskelig stil.
  • Skylder ofte på andre, istedenfor å ta ansvar for egen oppførsel som skader andre. I konflikter med andre, er det alltid andres skyld og alle andre det er noe feil med.
  • Ustabil adferd. Har lett for å kjede seg, og trenger stadig nye impulser.
  • Viser ofte en nedlatende holdning til, og forakt for andre. 
  • Er ofte ikke i stand til å tilpasse seg et normalt samliv med andre mennesker. Mangler altså evnen til samhandling med andre, og ta hensyn til andre. 

Hvorfor blir noen psykopat?

Dette er komplisert, og jeg tenker det er en kombinasjon av flere ting. Slik jeg har forstått det, så er det genetiske en viktig faktor. Samtidig forstår jeg også at miljø-faktorer og oppvekst-vilkår i tidlig barndom, kan forme ulike personlighetsforstyrrelser  og personlighetstrekk. Det kan handle om en skadet personlighetsutvikling. Mange av mine klienter beskriver både arv, og oppvekst-vilkår med f.eks mangel på empati, kjærlighet, omsorg og nærhet, som forklaring på «sin» psykopats adferd. 

Er det mulig å behandle en psykopat?

Dette er også komplisert. Mange fagpersoner utrykker skepsis til dette, og at det avhenger av graden av personlighets-forstyrrelsen. Jeg tenker det kan være mulig med terapi hvis de er interesserte og villige til det, og hvis det er en mild grad av personlighetsforstyrrelse. Men husk, at personer med psykopatiske og narsissistiske trekk, er veldig gode manipulatorer. Og mange som møter disse, blir nok utsatt for manipulasjon i varierende grad, kanskje selv uten å forstå det. Og manipulasjon kan derfor også skje i terapirommet og overfor terapeuten, og som kan gi inntrykk av at behandlingen og terapien har god effekt. 

Jeg har selv vært utsatt for manipulasjon i forbindelse med terapi. Og det skjedde da jeg var i et helseskadelig og destruktivt forhold med en slem mann for mange år siden. Jeg bestilte ved en anledning time for oss hos en parterapeut, da jeg var på et bristepunkt med å orke mere. Og da jeg fortalte min partner den gang, at jeg hadde bestilt time for oss, skjedde det en kortvarig endring i måten min partner kommuniserte med meg på. Og som var nok til at jeg ble overbevist om at endringen jeg ventet på, hadde skjedd. Jeg ble altså manipulert til å avbestille timen. Og så snart timen var avbestilt, fortsatte min partner i det gamle sporet med å være slem mot meg.

Min partner viste med dette altså tydelig tegn på at vedkommende ikke var villig til, eller interessert i, å gå i terapi for sin ødeleggende adferd overfor meg, eller å ta ansvar for dette. Og som forøvrig var begynnelsen på min vei ut av dette vonde forholdet.

Les også: Psykisk vold i forhold og likeverd

Har du førsøkt terapi, men uten å lykkes? Har du erfaring med å bli manipulert?

Verified by MonsterInsights