Å få traumer etter psykisk vold

I dag skriver jeg litt om dette med å få traumer etter psykisk vold. Og det blir et personlig innlegg fra meg denne uken. Det blir om mine traumer og om min prosess med en vellykket reparasjon av disse. Og jeg tenker at ved at jeg deler mine traumer etter psykisk vold, og hvordan jeg ble reparert for dem, så kanskje du får noen nøkler på din vei med reparasjon?

Å få traumer etter psykisk vold

Å få traumer etter psykisk vold, er dessverre veldig vanlig. Og mange voldsutsatte får hjelp med dette og går i traumebehandling. Jeg har mange klienter som uttrykker at de er traumatisert etter å ha vært utsatt for psykopati, narsissisme og psykisk vold, Og jeg forstår dem så inderlig godt. Jeg også opplevde nemlig å få traumer etter psykisk vold og mobbing i et mangeårig forhold. Og som det krevdes mye innsats for å håndtere, før jeg følte meg friskmeldt og ferdig reparert. 

Det er viktig for meg å presisere at min reparasjon har vært vellykket, og at jeg for lengst føler meg frisk igjen og lever et godt liv. Så selv om jeg skriver et slikt personlig innlegg som i dag, så må det ikke misforstås som at jeg ikke er reparert. Men det tok tid, og har krevdes veldig mye egeninnsats. Det var faktisk til tider en heltidsjobb å være i reparasjonen da den pågikk, men i ettertid vil jeg si at det var verdt det harde arbeidet jeg har lagt ned med dette.

Les også: Ettervirkninger av psykisk vold – tankekjør

Hva var mine traumer etter psykisk vold? 

Men hva var mine traumer etter psykisk vold, og hvordan opplevde jeg å være traumatisert? Jeg hadde definitivt store fysiske og psykisk skader, og var traumatisert, da jeg kom meg ut av det vonde forholdet for en del år siden. Fysisk, så hadde jeg en kropp som var overstimulert, overbelastet og stresset, og smertene og muskelspenningene i bl.a. ryggen var svært kraftige. Jeg hadde også konstant høy puls og følte et enormt indre stress. Jeg strevet også med et voldsomt tankekjør, hodepine og søvnløshet, i tillegg til angst og skvettenhet. Psykisk var jeg helt nedkjørt, det føltes som at det ikke var noe igjen av meg, da den fryktelige bruddfasen var over.

Les også: Ettervirkninger av psykisk vold – angst

I boken min Vendepunkt som kom ut i 2019, beskriver jeg det på denne måten:

«….Etter vendepunktet mitt i Beijing, begynte rehabiliteringen. Etter alle årene med løgn, forakt, ydmykelser, sabotasjer, negativitet, mobbing og det ekstremt kaotiske og ustabile levesettet med mannen, var jeg traumatisert.

Jeg var splittet, ødelagt og i totalt indre kaos, og satt tilbake med opplevelsen av å være kastet rundt i en sentrifuge over lang tid uten stans. Jeg var svimmel og hadde mistet balansen, retningen og meningen med livet mitt. 

Jeg hadde mistet virkelighets-oppfatningen av meg selv. Jeg hadde mistet verdigheten min. Jeg hadde mistet egne tanker og følelser om å være verdifull, å være en som betyr noe. Jeg visste ikke lenger hvem jeg var, hvor jeg ville, eller hva jeg skulle gjøre med livet mitt. Jeg var blitt et vandrende indre kaos. 

Jeg hadde mistet meg selv. Og jeg måtte rett og slett gjøre en omstart….» 

Traumene mine etter et psykisk voldelig forhold, var med andre ord omfattende.

Hvordan reparerte jeg mine traumer?

Og hvordan var min traumebehandling etter mange år med psykisk vold? 

Jeg har ikke gått i spesifikk traumebehandling, men har i all hovedsak benyttet meg av gestaltmetoden siden jeg er utdannet Gestaltterapeut.  Jeg er altså terapeut-utdannet, og hadde dermed verktøy og metoder tilgjengelig og som jeg kunne støtte meg til da jeg var i reparasjons-fasen. Jeg har også gått i samtalebehandling på krisesenter, og i terapi og veiledning. I tillegg har jeg støttet meg til skriving av dagboknotater og mindfulness-øvelser som egenterapi. 

Les også: Mindfulness – et fantastisk verktøy og hjelpemiddel

Gestaltmetoden som bl.a. innebærer å akseptere og erkjenne det som faktisk er, har vært en viktig nøkkel for min vellykkete reparasjon. Det ble viktig å akseptere og erkjenne slik det faktisk stod til hos meg, som en start på reparasjonsprosessen. Jeg mener altså at det å erkjenne og akseptere det som er, og ta noe fullt og helt innover seg, er første skritt på veien med reparasjon. Jeg mener at du ikke kan begynne med reparasjonen, før du har gått veien om aksept og erkjennelse. 

Når jeg eksempelvis, aksepterte angsten som jeg hadde utviklet i det helseskadelige forholdet, og omfavnet den som en del av meg, istedenfor å skyve den vekk og motarbeide den, så skjedde det noe positivt. Det skjedde ikke sånn plutselig, men det skjedde gradvis og over tid.

Jeg er av natur en veldig løsningsorientert person, og setter meg gjerne mål og delmål, og arbeider mot disse målene. Det ble også min nøkkel da jeg kom meg ut av det vonde forholdet; Jeg ble den jeg er, og aksepterte det. (Det skal sies at jeg ble motarbeidet med dette av min eks i mange år, og som resulterte i at jeg følte at det var feil å være slik). Jeg fant meg selv igjen, og ble den løsningsorienterte. Jeg satte meg mål, og hadde da en retning og blikket rettet fremover. Jeg satte med et mål om å bli reparert og finne tilbake til meg selv igjen, og jobbet så mot dette målet.

I boken min Vendepunkt (2019), sier jeg dette om omstarten min og reparasjonen i den tidlige fasen etter bruddet:

….»Med omstarten, tok jeg en bevisst beslutning om å finne tilbake til meg selv igjen, å finne tilbake til et liv med stabilitet, mening og en retning. Livet mitt, slik jeg levde det før jeg traff og etablerte en relasjon med denne mannen. 

Jeg tok altså et bevisst valg om å finne tilbake til den humørfylte, selvstendige og livsglade kvinnen jeg var, og livet jeg hadde tidligere. Jeg ville ta tilbake det glade livet mitt, byen min, skjærgården og fjellet som jeg er så glad i, alt som var blitt ødelagt etter årene med han. 

Jeg ville også ta tilbake mitt eget liv med mine egne rolige tankerekker og følelser, og mitt eget verdisystem. Og dette arbeidet, forsto jeg intuitivt at kunne bli utfordrende og ta tid, for tross alt hadde jeg vært i en relasjon med mannen i mange år, og var selvfølgelig sterkt preget…»

  • Disse ordene beskriver altså min omstart, og målene jeg satte meg da jeg kom meg ut av det helseskadelige forholdet.
  • Jeg tok konkrete valg, satte meg mål, og bestemte meg for hvordan reparasjonen skulle foregå. 

Nå, noen år etter omstarten min og beslutninger som ble tatt dengang, kan jeg si at jeg har gjort alt dette som jeg bestemte meg for. Og jeg kan med hånden på hjertet si, at jeg for lengst føler meg frisk og ferdig repararert. 

Les også: Ettervirkninger etter psykisk vold

Les også: Å miste seg selv etter psykisk vold

TIPSNår jeg greide det, så klarer DU det også <3

Verified by MonsterInsights