Hvordan reparere skader etter psykisk vold

Hvordan reparere skader etter psykisk vold? I dag får dere mine oppskrifter, teknikker og metoder for hvordan reparere skader etter psykisk vold. 

I de foregående ukene har jeg lagt ut et innlegg om relasjons-utfordringer etter psykisk vold, og løsninger på disse. Og jeg har lagt ut et innlegg om fysiske og psykiske belastnings-skader etter psykisk vold.

Les også: Psykisk vold og skam i parforhold

Men først starter jeg med mine skader etter psykisk vold

Oppsummert mine fysiske belastningsskader:

 • Kraftige muskelspenninger i kroppen, spesielt i ryggen
 • Hjertebank
 • Hodepine
 • Søvnløshet
 • Humørsvingninger
 • Skvettenhet
 • Svimmelhet

Oppsummert mine psykiske belastningsskader:

 • Bekymringer
 • Lavt selvbilde
 • Tankekjør
 • Angst
 • Frykt
 • Skam
 • Emosjonelt skadet
 • Stress
 • Indre uro
 • Forvirring
 • Indre konflikter
 • Sensitivitet til ord og stemning – å være på vakt og i beredskap

Hvordan reparere slike skader?

Jeg er bl.a. utdannet psykoterapeut – Gestaltterapeut MNGF, og kan mye om terapiarbeid. Jeg har også en veldig løsningsorientert og målbevisst personlighet, og finner ofte løsninger på utfordringer som jeg møter. Denne delen av personligheten min ble visket ut i et forhold med psykisk vold. Jeg mistet meg selv. Og det å finne tilbake til denne delen av meg, var veldig viktig etter bruddet. Og som jeg har fått god hjelp til. Summen av faktorene, at jeg er løsningsorientert og kan terapiarbeid, resulterte i at jeg ble metodisk og systematisk i min reparasjon. Og som var suksessoppskriften som kan oppsumeres slik:

 • Etter en ekstremt krevende og svært lang bruddfase der onde beskyldninger haglet mot meg, og som jeg helt automatisk forsvarte meg mot, flyttet jeg oppmerksomheten vekk fra min eks, og over til meg selv og det jeg trengte for å repareres.
 • Jeg definerte og satte ord på alle relasjons-utfordringene og skadene mine.
 • Jeg satte meg mål om å skulle bli reparert, og satte opp delmål underveis. Det ga mestringsfølelse å nå delmålene og målene mine, og som bidro til å reparere et svært lavt selvbilde.
 • Jeg leste meg opp på faktainformasjon, og fikk dermed god kunnskap.
 • Jeg valgte løsningen der jeg reparerte mine belastningsskader, en etter en. 
 • Jeg begynte med de største utfordringene mine, som var ryggproblemer, tankekjør, og et selvvbilde som verdiløs. Ved å begynne på de største, ble det enkelt å fokusere på de andre utfordringene etterpå. Ja, det tok tid, og det har vært intenst og slitsomt. Men det var verdt alt strevet. I boken min Vendepunkt forteller jeg om denne prosessen, og hvordan jeg løste de største utfordringene mine.
 • Jeg fant metoden for å reparere angsten min, og lever nå et angstfritt liv.
 • Jeg gikk til samtaleterapi ved behov.

Og resultatet? Jeg føler meg friskmeldt etter årene med psykisk vold og mobbing.

Les også: Veien min ut av psykisk vold

Hvordan reparere relasjons-skader etter psykisk vold

Hvordan løste jeg mine ettervirkninger med relasjonsutfordringer? Hva var min oppskrift for å få det bedre? 

 • Oppskriften og løsningen på relasjons-utfordringene, ble å være selektiv med hvem jeg omgikk. Jeg gjorde konkrete valg med hvilke personer jeg ønsket i livet mitt, og hvilke jeg ikke ønsket. Jeg valgte altså bort de som ikke var bra for meg.
 • Løsningen ble også å redusere kontaktpunkter til et minimum, overfor de personene jeg ikke hadde mulighet til å velge helt bort. På den måten fikk disse personene svært få muligheter til å dominere over meg, psyke meg ned og trakassere meg.
 • Nøkkelen og løsningen på tillits-utfordringene, ble å reparere “tillits-muskelen” igjen. For den var revet tvert av etter mange år med svik, løgner, trusler, sabotasjer og ondskapsfull mobbing. Det ble å begynne svært forsiktig med å stole på andre igjen. Og så registrere de nye og gode erfaringene med dette. Det ble også å konsentrere seg med å LYTTE veldig godt etter, og så forsiktig våge å tro på ordene som ble uttalt. På den måten ble det negative, langsomt byttet ut med nye og positive opplevelser.

Hvordan kom jeg ut av angsten?

Det å komme ut av den vonde angsten som jeg hadde utviklet i et forhold med psykisk vold og mobbing, har vært viktig for meg etter bruddet. Det har vært viktig for meg å ta tilbake livet mitt uten angst. Og som er noe jeg har hatt mye fokus på i min langsiktige rehabilitering.

Les også: Ettervirkning av psykisk vold – angst

I mitt reparasjons-arbeid med angsten jeg utviklet, har jeg støttet meg til metoden som jeg lærte på utdanningen til å bli Gestaltterapeut, og som går slikt:

“Forandring skjer når man blir det man er, ikke når man prøver å bli det man ikke er.”

Det handler om å akseptere og være det man er. Det handler om å akseptere at man er redd. Når jeg langsomt og over lang tid, sakte, men sikkert, tok innover meg, og aksepterte, angsten som jeg hadde utviklet, som en del av meg, så skjedde det noe med den. Når jeg tillot meg å være i angsten jeg hadde utviklet i det vonde forholdet, og omfavnet og aksepterte den, kom endringen med dette. Men prosessen med dette tok veldig lang tid, faktisk flere år, og det krevdes mye tålmodighet. Men tålmodigheten min ble belønnet med et angstfritt liv. 

Trenger du noen å snakke med? Her er mine samtaletilbud

Hvordan reparerte jeg muskelspenningene etter mange år med psykisk vold?

Da forholdet var over for noen år siden, var kroppen min i helspenn etter mange år med kaos, drama, ustabilitet, uforutsigbarhet og store skifter som medførte mange flyttinger og mye praktisk som måtte ordnes hele tiden. Kroppen min var også i helspenn etter mange år med forakt, løgner, sabotasjer, nedlatenhet, trusler og onde beskyldninger rettet mot meg. Og jeg strevet med angst og frykt. Jeg hadde voldsomme smerter i ryggen, og i tillegg var nakkeskaden min kraftig forverret. Min kropp var altså stresset, overstimulert og overbelastet. Så reparasjonen handlet mye om stabilisering og avstressing, både fysisk og mentalt. Det ble viktig å roe ned og stabilisere både tankene og kroppen.

Stabiliseringen og avstressingen besto av langsomme aktiviteter, som turgåing, håndarbeid, wordfeud, meditasjon og mindfulness-øvelser. Og hobbyen min, fotografering, som hjalp meg til å være her-og-nå, og dermed få pauser fra det voldsomme tankekjøret jeg strevet med. Det hjalp også på selvbildet mitt at jeg mestret ting, og lyktes med det jeg bestemte meg for. 

Avstressingen tok tid, men resultatet etterpå er en tilnærmet smertefri og stressfri kropp. Tankerekkene ble også roligere. Og jeg fikk følelsen av å ta tilbake livet mitt som jeg hadde tidligere, og før jeg dessverre etablerte en relasjon med min eks.

Les også: Mindfulness – et fantastisk verktøy og hjelpemiddel

Les også: Fotografering som metode og egenterapi

Oppsummert:

 • Ta konkrete valg for et roligere tempo og mere langsomhet i hverdagen. Jeg nærmest tvang meg selv til roligere dager, og til å gjøre EN ting ad gangen. Ikke stresse rundt med masse på timeplanen, og mye aktivitet. På den måten lærte jeg kroppen min til et roligere og mindre stressfullt tempo.
 • Gåturer i et rolig tempo.
 • Mindfulness-øvelser.
 • Jeg satte grenser, og sa nei til aktiviteter som jeg intuitivt forsto ville medføre fysisk eller psykisk stress hos meg.
 • Meditasjon. Jeg deltok jevnlig i en meditasjons-gruppe, som resulterte i mere ro i kroppen og roligere tanke-aktivitet.
 • Fotografering. Jeg ble en flittig hobby-fotograf når jeg var på turer, og følte mestring når jeg var fornøyd med bildene jeg tok. Det hjalp meg også til å være her-og-nå, og få pauser fra tankekjøret og smertene. Kroppen ble mindre stresset. 
Foto: Ingunn