Hopp til innholdet
  • av

Kan man være venn med en narsissist?

NYHET! E-bok om kommunikasjon i vanskelige relasjoner. Tips og øvelser for å kommunisere mer effektivt!
Sosiale medier: Facebook

Månedens innlegg har tittel: Kan man være venn med en narsissist? Og dette innlegget er inspirert av en klientsamtale jeg hadde for en tid tilbake i jobben min som samtaleterapeut. Og der klienten delte fra et destruktivt venne-forhold med mye mobbing rettet mot seg. Jeg tenker at denne klienten ikke er den eneste med slike opplevelser. Og derfor blir det et eget innlegg om; kan man være venn med en narsissist?

Kan man være venn med en narsissist?

Personer med narsissistiske trekk har unormalt lett for å føle seg krenket, det er allment kjent. Når deres opphøyde selvbilde, altså hvordan de ser på seg selv, blir krenket, skjer det noe med dem. Og de setter inn store krefter med motreaksjoner og hevn på grunn av denne krenkelsen. Og det går utover den som blir utpekt som syndebukk. Det kan være både partnere, ekser, familiemedlemmer, kollegaer og venner. 

Dette vitner om noe svært dysfunksjonelt. Og slike motreaksjoner, som gjerne foregår over lang tid, kan føre til en voldsom psykisk belastning hos den som er utpekt som syndebukk. Som kanskje ikke forstår hva man har gjort eller sagt som satte i gang det hele. Selv ubetydelige bemerkninger og utsagn som slettes ikke er ment som kritikk, blir blåst voldsomt opp.

Derfor er det svært utfordrende å være venn med en narsissist, ja, kanskje umulig.

Les også: Narsissisme og relasjonelle utfordringer

Man er venn på narsissistens premisser

Å være i en relasjon med en person med narsissistiske trekk, kan altså være svært så utfordrende. Og kan føre til stor psykisk belastning hvis man ikke er klar over situasjonen. Og det gjelder ikke bare i parforhold eller i familierelasjoner, men også når man er i en vennerelasjon. 

Det kan oppleves som å være i en ensidig relasjon, ikke en gjensidig relasjon, når man har å gjøre med en person med narsissistiske trekk. Med det mener jeg at relasjonen er på narsissistens premisser. Personen med narsissistiske trekk, er ofte gjerne den som dominerer og kontrollerer relasjonen. Og at alt er fint og hyggelig så lenge denne domineringen og kontrolleringen får skje i fri utfoldelse uten innblanding. 

Venneforholdet endrer seg hvis man setter grenser

Men alt dette hyggelige endrer seg hvis man f.eks. setter grenser eller sier tydelig i fra om noe. For da skjer det ofte en voldsom motreaksjon tilbake. Og det skjer fordi grensesettingen ikke forstås, men oppfattes som kritikk. Og kritikk tåler ikke narsissisten, rett og slett fordi de føler seg suverene og opphøyet over andre. Og man blir så utsatt for ondskapsfulle beskyldninger, svertekampanje og mobbing osv. tilbake. Som motreaksjon og hevn. Kanskje også andre dras inn i situasjonen, de blir altså manipulert til å ta narsissistens parti. Konfliktnivået blir ofte ekstremt høyt, og forsøk på konfliktløsing har liten effekt.

Les også: Grensesetting og samvittighet

TIPS:

Foregår denne psykiske mishandlingen over lang tid, kan det få store konsekvenser for den psykiske helsen hos den utsatte. Det er derfor viktig at man går NK, altså null kontakt, av hensyn til egen psykiske helse. Det gjelder også overfor narsissistens medsammensvorne, altså det som kallas «flygende aper». 

Har man ikke mulighet til å gå NK, bør kontakten reduseres til et minimum, og at man finner en måte å være sammen med vedkommende på, f.eks gråsteinmetoden.

Les også: Narsissistens hjelpere – flygende aper