I dag drister jeg meg til å skrive et innlegg med overskriften «3 tips for å komme seg etter psykisk vold». Det er mulig at jeg med dette innlegget, kan provosere noen som har omfattende ettervirkninger etter å ha vært utsatt for psykopati, narsissisme og psykisk vold, og det kan jeg forstå. Men innlegget i dag er ment å lette arbeidet for å komme seg etter psykisk vold, og å inspirere til forenkling av arbeidet som skal gjøres av den utsatte.
Og disse tipsene er basert på min personlig erfaring med en vellykket reparasjon etter mange år med psykisk vold i et destruktivt forhold. Mine tre nøkler var nemlig selve grunnfjellet for den øvrige reparasjonen jeg gjennomgikk for noen år siden. Derfor brenner jeg for en slik metode, og deler den gjerne «med hele verden».
Innlegget i dag med tittel «3 tips for å komme seg etter psykisk vold» har også bokutdrag fra den anbefalte boken min Vendepunkt som kom ut i 2019. Og som har mest fokus på hvordan reise seg igjen etter psykisk vold og mobbing. Boken kan faktisk brukes som en håndbok, hvis man er i en fase med fokus på reparasjon.
Les også: En anbefalt bok om psykisk vold og hvordan reise seg igjen
Les også: Ettervirkning av psykisk vold – tankekjør
3 tips for å komme seg etter psykisk vold
Så hvordan begynner man med reparasjons-arbeidet etter psykisk vold? I bestselgerboken min Vendepunkt, har jeg et eget kapitel som heter Omstart og Rehabilitering. Og i dette kapitlet beskriver jeg min oppstart med reparasjons-arbeidet, ved å definere, akseptere og konkretisere mine hovedutfordringer. Altså det jeg strevet mest med etter at jeg kom meg ut av et destruktivt og helseskadelig forhold. Det lettet mitt reparasjons-arbeid ved å gjøre det på den måten, for da ble reparasjons-arbeidet forenklet og oversiktlig. Det var god terapi. Kanskje det kan være nyttig for deg å gjøre som jeg gjorde med dette? Jeg beskriver det slik i boken:
«…. Jeg hadde tre personlige hovedutfordringer da jeg slapp fri. Først og fremst hadde jeg altså pådratt meg et selvbilde som verdiløs, etter alle årene med mobbing og negativitet rettet mot meg. Jeg hadde pådratt meg svært kraftige spenninger i kroppen som en konsekvens av å ha vært redd og på vakt i så lang tid. Jeg hadde også pådratt meg et overaktivt tankekjør. Jeg var i tillegg ekstremt sliten, både fysisk og psykisk, etter mange store omstillinger og kaotiske tilstander over lang tid….»
Jeg mener altså at vet å definere, akseptere og konkretisere utfordringene, så blir de konkrete og håndgripelige, og som kan lette og forenkle reparasjons-arbeidet. Oppsummert blir det slik:
- Definer, aksepter og konkretiser dine 3 største utfordringer og ettervirkninger etter psykisk vold.
- Konsentrer deg om å reparere de største utfordringene først, og gjør dette så lenge du trenger det.
- Ha blikket rettet fremover – sett deg mål og delmål, og fokuser på fremtiden.
TIPS: Som en bonus i dette arbeidet, erfarte jeg, at når jeg konsentrerte meg om å reparere de største utfordringene mine, så ble de andre utfordringene og ettervirkningene mine enklere å jobbe med etterpå. Kanskje du også erfarer det slik?