Hvordan forlate en narsissist

GODT NYTT ÅR!!! Jeg starter det nye året med et innlegg med tittel: Hvordan forlate en narsissist. Og innlegget idag er inspirert av samtaler med flere klienter i jobben min som samtaleterapeut. Spørsmålet; Hvordan forlate en narsissist, VET jeg at det er mange som stiller seg. Så det er kjent tematikk at mange ønsker å forlate en narsissist, de ønsker å forlate vonde forhold.

Så i dag skal jeg forsøke å reflektere litt over hvordan forlate et skadelig forhold. Det blir også med en personlig vinkling, fordi jeg tenker at når noen står frem og deler av egne erfaringer, så kan det være til hjelp for andre. Kanskje du vil kjenne deg igjen i det jeg beskriver? Nederst i innlegget gir jeg tips til hvordan forlate en vond relasjon.

Jeg poengterer her at jeg ikke diagnostierer personer, men at det istedenfor handler om å forlate en relasjon med psykisk nedbryting og mobbing. Det handler om å si at «nok er nok», og så forlate det.

Hvordan forlate en narsissist

Er du økonomisk bundet som gjør at du ikke forlater det vonde? Føler du deg bundet pga. felles barn?  Er du redd for negative konsekvenser hvis du går? Er du utsatt for trusler? Er du hektet på en narsissist, og som gjør at du ikke forlater denne personen til tross for slem adferd? Strever du med lav selvfølelse etter mange år med psykisk nedbryting, og ikke har tro på at du greier å forlate det vonde? Er du utsatt for manipulasjon som gjør at du ikke ser hvor destruktiv relasjonen er?

Les også: Hektet på en narsissist

At jeg nevner disse faktorene, er fordi jeg tenker at disse kan være årsaken til at man ikke forlater en destruktiv relasjon, men istedenfor velger å bli. 

Og jeg tenker videre, at ved å lese om hvordan noen har kommet seg vekk fra psykisk nedbryting og mobbing, til tross for sterk binding, så kan dette være til støtte og hjelp. Det kan være god terapi å høre om andres erfaringer, og forhåpentligvis gi deg inspirasjon. Det finnes nemlig alltid en vei ut.

Så her skal jeg dele litt rundt hvordan jeg kom meg ut av en relasjon preget av psykisk nedbryting og mobbing, etter mange år med binding.

Les også: Økonomisk makt og kontroll i forhold

Hvorfor jeg ikke forlot en vond relasjon

Men først: Hvordan kunne det skje at jeg ga en ustabil og verbalt slem og løgnaktig mann mange år av livet mitt? Hvordan kunne jeg bli værende i et så vondt forhold over lang tid, uten å komme meg vekk? Nå, mange år etter at jeg kom meg ut av dette forholdet, er det veldig rart å tenke på at jeg brukte så lang tid på å komme meg vekk fra dette vonde. 

Og svaret er: Det handlet om makt og økonomisk binding. Og det handlet om manipulasjon

Jeg var økonomisk kneblet og manipulert

Jeg var nemlig økonomisk kneblet til min eks i mange år pga. dominans, sterk kontroll, og hans organisering av vår økonomi og låneopptak ved boligkjøp. Og jeg følte meg derfor ute av stand til å tenke på alternative løsninger. Min eks hadde også den økonomiske makten i forholdet vårt. Han hadde mye høyere inntekt enn meg, og dermed makt og et større økonomisk handlingsrom. Jeg følte at jeg mistet kraften min gjennom det økonomiske maktspillet til min eks.

Jeg var i mange år av vårt forhold, student og med deltidsjobb ved siden av. Og senere i gang med oppbyggingen av egen praksis som terapeut. Så min økonomi var dermed helt annerledes enn hans. Og jeg observerte at han nøt denne økonomiske ubalansen hos oss, og at dette ga han en eller annen form for næring. Det ga han makt.

Jeg var i tillegg manipulert til å bli værende i forholdet, fordi han stadig uttalte at han elsket meg. Jeg var kunnskapsløs og trodde at dette var ekte følelser, og som medførte at jeg så forbi all trakasseringen og mobbingen jeg ble utsatt for. Men det var bare løgn. Manipulasjon hans og løgnen med dette, er det groveste overgrepet jeg ble utsatt for.

Les også: Å leve med en notorisk løgner

Det tok tid å forlate

Den endelige utgangen min tok mange år. Det var krangler, små brudd og kaos flere ganger, men jeg ble likevel værende.

Og jeg forsøkte å få hjelp for oss, men uten å lykkes. Jeg forsøkte nemlig å få min eks med i parterapi, men han nektet å være med på det.

At jeg ikke gikk da han nektet å være med i par-terapi, var enkelt forklart dette; Jeg hadde nylig blitt overtalt og tvunget til å kjøpe enda en ny bolig sammen, og var på nytt økonomisk bundet gjennom hans dominerende organisering av vår økonomi og låneopptak. Jeg så ingen vei ut. Jeg var rett og slett blitt kneblet igjen. Men dette var faktisk «spikeren i kista» for meg, og punktet der jeg begynte på min vei ut.

Les også: Veien min ut av psykisk vold

Tips til hvordan forlate en narsissist:

  • La narsissisten ha kontroll på det som er viktig for h*n. Jeg lot f.eks. min eks ha kontroll på det som var viktig for han, altså det økonomiske, under hele bruddfasen, og som varte til hus og hytte var solgt og overdratt nye eiere, ca. 8 mnd.
  • Vær forberedt på motreaksjoner som kan vanskeliggjøre bruddfasen.
  • Samle på dokumentasjon. Heldigvis for meg, så kommuniserte min eks og jeg kun på e-post under hele brudd-fasen, og som ga meg masse dokumentasjon på mobbing og hets. Min eks var nemlig så opptatt av å forakte og trakassere meg i e-poster gjennom hele denne perioden, at han ikke selv forsto at det ga meg god dokumentasjon på hans ødeleggende adferd. 
  • Søk profesjonell hjelp. Jeg søkte eksempelvis profesjonell hjelp hos fastlege, og på krisesenteret i byen min.
  • Jeg gikk i terapi og fikk også veiledning.
  • Kunnskap. Jeg leste meg opp på fakta om relevante temaer for å få kunnskap.
  • Jeg skrev dagboknotater som egenterapi.

Les også: Hvordan komme ut av psykisk vold

TIPS: Føler du deg bundet? Har du opplevd en situasjon som var begynnelsen på slutten for deg?

Verified by MonsterInsights