Hva er psykologisk overføring?

Hva er psykologisk overføring? Hva menes med overskriften psykologisk overføring?

En leser av boken min Vendepunkt, ga meg en veldig hyggelig tilbakemelding etter å ha lest den. Og det var særlig det jeg skriver om overføringer, som ga gjenklang hos vedkommende, og som vedkommende endelig følte at noen satte ord på. Tilbakemeldingen fra denne leseren, inspirerte meg til et eget blogginnlegg om dette fenomenet.

Først litt enkel fakta om psykologisk overføring:

Wikipedia beskriver dette slik:

https://no.wikipedia.org/wiki/Overføring

“Overføring er et begrep innen psykoanalysen, som innebærer at pasienten ubevisst overfører ønsker og forestillinger på psykoanalytikeren, tross at disse egentlig har sitt utspring i den pasientens egen fantasiverden.”

Det henvises her til behandler og pasient, men jeg tenker at dette også kan gjelde i andre tilsvarende relasjoner.

Jeg ble utsatt for overføring i et psykisk voldelig forhold

Da jeg var i et psykisk voldelig forhold, ble jeg utsatt for en voldsom påvirkning fra min eks, gjennom ekstremt intense forklaringer og finurlige, men svært overbevisende overtalelser og argumenter. Min eks sine tanker og forestillinger om det ene og det andre, ble overført til meg gjennom denne ekstremt intense adferden. I vårt samspill ble jeg, uten å være klar over det, mottager av mannens tanker og forestillinger, og tok disse i mot som om det skulle være mine egne. Jeg følte meg hjernevasket.

Jeg husker veldig godt situasjonen som oppsto da jeg følte at det ble boret et hull i hodet mitt, og min eks tok plass og fylte hodet mitt med sine tanker og forestillinger. Jeg husker også veldig godt hans uttalelse: “Endelig nådde jeg inn til deg”, som om han hadde jobbet lenge for å få tilgang til mitt innerste, og endelig hadde lyktes med det. Det var en bisarr opplevelse, og som jeg husker i detalj, selv mange år etter at det skjedde.

Hans eks-kone fortalte meg ved en anledning at hun opplevde han som veldig dominerende. Og dette gir mening hos meg, for jeg også opplevde han som unormalt dominerende og intens.

Jeg forsto ikke at jeg ble utsatt for overføring

Jeg forsto ikke at overføringer skjedde, da jeg var i det destruktive forholdet. Jeg var hverken utdannet nok til å kunne forstå dette på det tidspunktet, eller våken nok til å kunne forstå. 

Men det jeg registrerte, var at jeg ofte ikke visste hva som var mine egne tanker, eller hva som var min eks sine tanker og forestillinger. Det ble bare en slags tåke og “grøt”, og alt ble uklart. Et sammensurium av hans og mine tanker og forestillinger, og der jeg følte at jeg mistet mitt eget verdisystem, og mine egne tanker og følelser. Jeg forandret meg mye i dette forholdet, og kjente etterhvert ikke igjen meg selv. Jeg forsvant rett og slett. 

Les også: Mitt liv med en manipulator

I boken min Vendepunkt belyser jeg fenomenet overføring

I boken min Vendepunkt, sier jeg en del om fenomenet overføring. Jeg beskriver det slik i boken:

“Jeg ble utsatt for mange overføringer i årene mannen og jeg var et par. 

Underveis i forholdet, forsto jeg ikke dette, og var ikke klar over at slike overføringer hadde skjedd. Jeg var ikke klar over at jeg, ubevisst, var blitt en mottager for mannens tanker og forestillinger gjennom hans ekstremt intense adferd med alltid overbevisende argumenter og forklaringer. Jeg var i lang tid ikke klar over at overføringer hadde skjedd i det hele tatt. Men da jeg ble oppmerksom på dette fenomenet og fikk innsikt i det, var det som om tåken hos meg lettet. Og jeg så klarere. 

En av overføringene som hadde skjedd og som jeg ubevisst var blitt mottaker av, var introjektet om at man må ha en partner. At man må være i et forhold for å være noen, for å bety noe. Dette introjektet, og denne overføringen, tok jeg ubevisst med meg videre da forholdet var over. Og jeg hastet inn i nye destruktive forhold, forhold som ikke var bra for meg. Helt til jeg ble oppmerksom på det og evnet å stoppe opp, reflektere og deretter ta et valg om å være uten partner for en periode. For heller å prioritere å skape stabilitet og ro for barna mine og meg. 

Da dette valget var tatt, erfarte jeg å bli mer fokusert og klartenkt, og jeg kunne lettere se retningen f remover… “

Jeg sier også dette om overføringer:

“Et tydelig minne jeg også har fra tidlig i forholdet, er hans skremselspropaganda som gjaldt hans ekskone og mor til barna hans. Jeg hørte ofte han snakket om faren for å møte henne når vi var ute og gikk tur eller var i byen og spiste på restauranter. Hans frykt for at vi skulle møte henne, ble overført til meg. Jeg ble ubevisst mottager for hans tanker og forestillinger om dette. Jeg ble manipulert til å være redd for å møte henne…” 

Les også: Vendepunkt – boken om psykisk vold