EXIT – om Makt, Penger og Vold

Exit og vold

Mange ser den populære drama-serien til NRK, Exit, der handlingen er lagt til finansmiljøet.

Jeg hadde i utgangspunktet ikke planlagt å se Exit, men ble anbefalt å gjøre det av ei venninne. Som hun sa: “Vi har sett flere episoder av denne serien, og det er mye som er interessant for deg i den“.

Så jeg satte av tid en lørdag formiddag, og så alle episodene på NRK-appen.

De første episodene ser jeg på med forskrekkelse, og jeg tenker umiddelbart at dette også handler om fysisk og psykisk vold. Jeg reagerer spesielt sterkt på mennenes nedgradering og forakt av kvinnene, da dette er noe jeg selv har erfart. Jeg blir ekstra interessert i relasjonen Adam – Hermine, for dette forholdet gir en gjenklang hos meg. Hermine er, som meg, opptatt av psykologi, og hun er en trofé-kone. Hun lever i et forhold der fasadelivet er viktig og der livet bak fasaden er alt annet enn greit. Et slikt forhold levde jeg også i, og som jeg skriver om i boken Vendepunkt.

Les også: Hvordan oppdage psykisk vold?

Da jeg kommer til episode 4, treffer noe meg som et knyttneveslag i magen… 

Hermine og meg

Kona til Adam, Hermine, går i hemmelighet i terapi på en annen kant av byen, og vi får i denne episoden et innblikk med hva som skjer i terapirommet. Hun sitter hos terapeuten sin og unnskylder og bortforklarer når denne har fått mistanke om at ting ikke er som det skal, og stiller spørsmål. Terapeuten konfronterer tilslutt Hermine med at det kan se ut som at hun lever i et psykisk overgripende forhold (terapeutens ord). Når jeg hører terapeuten snakke til Hermine, er det som at hun snakker til meg og beskriver forholdet som jeg levde i. Hermine reagerer med å bli irritert og går fra terapitimen. I de påfølgende episodene eskalerer volden, og det ender med at Hermine bryter ut av forholdet.

Jeg tenker at Hermines reaksjon hos terapeuten er en normal reaksjon, og som ikke er uvanlig at skjer. Man trenger tid på å fordøye det man får vite. Dessverre var det ingen, hverken terapeuter jeg var i kontakt med eller andre, som våget å konfrontere meg da jeg var i det skadelige forholdet, slik terapeuten til Hermine gjør. Noe jeg skulle ønske at ble gjort, for da kunne jeg ha avsluttet forholdet tidligere enn jeg gjorde.

Hjelp på Krisesenteret

Da jeg til slutt fikk hjelp på Krisesenteret etter anbefaling av fastlege, forsto jeg alt, for der ble det satt ord på volden på en måte som var oppklarende for meg. Det måtte altså personer med spesifikk voldskompetanse til, for at jeg forsto, og så kunne begynne å ta inn alt det vonde som jeg var blitt utsatt for gjennom mange år.

Vold kommer i mange forkledninger, og jeg anbefaler, og oppfordrer til, å kontakte fastlege og et krisesenter hvis du mistenker at du blir utsatt for vold. Man kan også ringe den nyopprettede Volds-og Overgrepslinjen med tlf nr 116 006.

Dette innlegget har jeg hatt på trykk i media. Hele innlegget kan leses her:

https://www.tb.no/exit-vold-kommer-i-mange-forkledninger/o/5-76-1158794

Les mer om: Vendepunkt – boken om psykisk vold